TUROB, Brezilya’da Turizm Fuarı’na katılıyor

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB),19-21 Ekim tarihleri arasında, Brezilya- Rio de Janeiro’da ABAV 2011 Turizm Fuarı’na katılıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
TUROB, Brezilya’da Turizm Fuarı’na katılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Hava Yolları (THY) ile işbirliği yapan TUROB, fuar sırasında, Portekizce İstanbul Guide ve CD’si ile 2 bin adet fuar katılımcılarının yer alacağı özel flyer dağıtacak.   
Son 26 yıldır, yılda 30’a yakın uluslararası turizm fuarına katılarak, ‘İstanbul Destinasyonu’ ve Türk turizminin tanıtımını yapan TUROB, mevcut pazarların yanı sıra, denizaşırı ülkelerde de tanıtım- pazarlama çalışmalarını arttırarak sürdürüyor.


Brezilya’dan, ilk 8 ayda gelen turist sayısı %35 arttı  
THY’nin koyduğu hatlar ile Brezilya, Arjantin Portekiz gibi ülkelerden gelen turist sayısının arttığını belirten TUROB Başkan Yardımcısı ve Fuarlar-Tanıtım Komitesi Başkanı Müberra Eresin, şunları söyledi:
“Bu yılın ilk 8 ayında, Brezilya'dan ülkemize gelen turist sayısı, %35,26 artış ile 56 bin 11 kişi olarak gerçekleşti. Nitekim Brezilya, Arjantin, Portekiz gibi ülkelerden gelen turist sayılarının hızla yükselmesinde, THY’nin açtığı yeni hatlar büyük etken olmaktadır. THY’nin, Brezilya'ya direkt uçak koymasıyla, İstanbul'a ve Türkiye'ye gelen Brezilyalı turist sayısı da artarak devam etmektedir. TUROB olarak biz, geçen sene Brezilya'daki ABAV Fuarı'na ilk kez katılmaya karar verdik ve THY’den sponsorluk konusunda yardım istedik. Onlarda, hem Türkiye'ye, hem de THY uçuşlarına katkısı olacak düşüncesinde hemfikir olup, bize sponsor oldular. Geçtiğimiz yıl, yaklaşık 18 kişilik bir ekip ile gittiğimiz fuar sırasında Türkiye standına inanılmaz bir ilgi vardı ve katılan otelciler artan işten dolayı çok memnun kaldılar. Böylece, bu sene de, gitmeye karar verdiğimiz fuarlar listesine aldık. Yine THY ile işbirliği içinde çalışıyoruz. Bu yıl, 19-21 Ekim tarihleri arasında, 17 otelci ile gidiyoruz. Kısaca, Brezilya, İstanbul için gerçekten önemli bir pazar haline geldi ve biz bu farkındalıkla hareket etmeye çalışıyoruz" dedi.

Brezilyalı turistler, kültür turizmine geliyor
Brezilyalı turistlerin kültür turizmi ağırlıklı seyahat ettiklerini ifade eden Müberra Eresin, konuşmasına şöyle devam etti:
“Brezilyalı turistler, öncelikle İstanbul'un tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini görmek için geliyorlar. İstanbul dışında, Kapadokya ve İzmir ilgilerini çekiyor. Bu pazarın gelişiminde de, Amerika pazarında olduğu gibi THY’nin direkt uçuşunun olması çok büyük bir fark yaratıyor. Onların açtığı her destinasyon, sektörümüz için yeni bir pazar oluşturmaktadır. THY ile beraber, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği tanıtım-reklam kampanyalarının büyük etkisi olmaktadır. Ardından, bizlerin de workshop’lar ve turizm fuarlarına katılımımız ile bir anda yeni destinasyonlarda Türkiye adına bir hareketlilik yaşanmaktadır. TUROB olarak bizler, bu çalışmaların devamını getirmek adına, elimizden gelen gayreti sarf etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Brezilya: Futbol ve Samba’dan çok daha fazlasıdır
Brezilya denince, akla futbol ve samba geliyor. Oysa, ülkemizde pek bilinmese de Brezilya bugün birçok alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. 9 Milyon kilometrekarelik yüzölçümü itibariyle Türkiye’nin yaklaşık on bir katı büyüklüğündeki Brezilya toplam 26 eyaletten oluşuyor. Nüfusu yaklaşık 190 milyon. Dünyanın ekilebilen topraklarının % 22’sine sahiptir. Brezilya, dünyanın 8. büyük ekonomisine sahiptir.

Üretim yapılan bazı ürünlere göre dünya sıralamasında;
Et 1.sırada
Kahve 1.sırada
Soya 1.sırada
Şeker 1.sırada
Özel Jet 1.sırada
Ayakkabı 2.sırada
Gazlı İçecek 3.sırada
Yolcu Uçağı 3.sırada
Lastik sanayi 5.sıradadır.
Bunların yanı sıra petrol, şekerkamışı üretiminde önemli bir yere sahip olup modern
telekomünikasyon sistemi modern bankacılık sistemine sahiptir.
 
Güney Amerika’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor
Brezilya, Güney Amerika kıtasının en önemli ve önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. Kısa süre önce bulunan petrol, ülkenin ekonomisinin hızla iyileşmesini sağlamıştır. Ülkenin imajı, eskiye oranla artan refah seviyesi ile birlikte, sürekli olarak düzelmeye ve gelişmeye başlamıştır. Ülkede yapılan bir araştırma neticesine göre, maaş oranlarında hızlı artış ile birlikte, özellikle orta yaş ve üzeri nüfusun seyahat eğilimlerinin arttığını ortaya konulmuştur. Seyahat alışkanlıkları genel olarak, kültür ağırlıklı olup, doğa dostu tesislere karşı tüketicinin oldukça bilinçli olduğu belirtilmektedir. Başka bir aştırmada ise, internet kullanıcı sayısının çok kısa süre içerisinde 63 milyon kullanıcıya ulaştığını ortaya koymaktadır. Ancak, özellikle ana lisan Portekizce dışında, diğer dillere çok hakim olmayan tüketiciler için işletmelerin kurumsal sayfalarında bu lisana yer vermelerinin önemli olduğu gözlenmektedir.
Aynı araştırmada, kişi başına aylık internet başında kalma oranının ise;
Brezilya    48 saat 26 dakika
ABD         42 saat 12 dakika
İngiltere   36 saat 30 dakika olarak gerçekleşmesi dikkat çekicidir.

Diplomatik ilişkiler, 1858 yılına uzanıyor
Osmanlı döneminde, Brezilya ile diplomatik ilişkilerimiz, 5 Şubat 1858 tarihinde Londra’da imzalanan “Dostluk, İkamet, Ticaret ve Seyr-i Sefain Antlaşması” ile başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde, büyük çoğunluğu Lübnan ve Suriye’den olmak üzere, 100 binden fazla Osmanlı vatandaşı Brezilya’ya göç etmiştir. Brezilya’nın 19. yüzyılın son yarısında uyguladığı ülkeye işgücü çekme politikaları, bu göçlerin temel nedenidir. Bu nedenle, ülkemiz yaygın olarak tanınmakta ve merak edilmektedir. 1850- 1900 yılları arasında Brezilya’ya; Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden yaklaşık 5 milyon kişinin göçmen olarak gittiği tahmin edilmektedir.

Brezilya’da Turizm
Turizm, Brezilya’da giderek gelişen bir sektör olarak göze çarpmaktadır. Yılda, yaklaşık 5 milyon ziyaretçi alan ve 5 milyar doları aşkın gelir elde eden ülke, Güney Amerika’da ilk, Latin Amerika’da Meksika’dan sonra ikinci ana destinasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğal kaynaklar açısından, dünyanın üçüncü ülkesi olan Brezilya’nın en zayıf noktaları ise, bilgi ve iletişim sistemlerindeki altyapı eksikliği (58’inci), ulaşım altyapısı(95’inci) ve güvenlik(128’inci) olarak görülmektedir.
Okyanus aşırı tatil yapan Brezilyalı turist sayısı ise, 2003 yılından beri düzenli olarak artmakta olup, yurt dışı turizm harcamaları yıllık ortalama 4 milyar doları bulmaktadır.

Brezilya Turizm Pazarı
2010 yılında ülkemizi 65 bin 246 Brezilyalı turist ziyaret etmiş olup, 2009 yılı ile kıyaslandığında %21’lik bir artış gözlemlenmektedir. Bu rakamın bu yıl, 100 bini bulması beklenmektedir. Bu beklentini ardındaki en önemli sebep ise, Türk Hava Yolları’nın Sao Paulo’ya olan direk uçuşlarını olması ve Boeing 777 uçakları ile kapasitesini % 65 artırması olarak tanımlanabilir.
Okyanus aşırı seyahatlerinde, özellikle farklı kültürleri tanımaya yatkın olan Brezilya’lı turistler; ülkemizde en çok, İstanbul, Kapadokya ve İzmir bölgelerine ilgi göstermektedir. Uzak bir destinasyon olması sebebiyle kalış günleri, en az 10 gün olarak planlayan ve üst sınıf bir profile sahip olan Brezilyalı turistin harcamalarının da yüksek olduğu aşikârdır.

2010 Yılı, TUROB Sonuç Raporu
*Fuar süresince, Tur Operatörleri ve seyahat acentelerinin Türkiye’ye yoğun bir ilgisi olmuştur. Hali hazırda, birçoğu İstanbul ile çalışmakta olan operatörlerin temel ilgisi, üst sınıf kitleye hitap eden paketler düzenlemeye yöneliktir.
*THY sefer artışlarıyla, Brezilya Pazarında yaşanan canlılık, uzak destinasyonlara yönelik tanıtımlarda, en önemli desteğin ulaşım ayağının sağlam olması gerektiğine en önemli örnektir.
*Ana diline bağlı ve İngilizce kullanımının zayıf olduğu ülkede, tanıtım faaliyetlerinde ve basılı yayınlarda Portekizce kullanımı önem teşkil etmektedir.
*Brezilya halkı, TV programlarını ilgi ile takip etmektedir. Ülkemizde yayınlanan dizi filmlerin, özellikle İstanbul ve Kapadokya görselleri ile Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi, Brezilya’da da yayınlanması, tanıtım konusuna olumlu katkı yapacaktır.
*Brezilya gibi uzak destinasyonlarda, komşumuz Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelerle ortak programlarının yürütülmesi önemli ve gereklidir.
*İstanbul ile Rio de Janerio ve İzmir ile Salvador şehirleri arasında, ‘kardeş şehir’ ilişkisi mevcuttur. Bu ilişkilerin geliştirilmesi için, karşılıklı tanıtım organizasyonları yapılması yararlı olacaktır.

 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.