Türklerin tatil kültürü hızla değişiyor...

Etstur’un müşteri profili araştırmasına göre, bu yıl erken rezervasyon yaptıranların yüzde 51’i kadın. Yüzde 65’i çift kişilik oda talep ediyor. Yüzde 21’i çocuklu aileler. Tek başına tatile çıkanların oranı ise yüzde 1. En çok tercih edilen tatil şehri Antalya.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türklerin tatil kültürü hızla değişiyor...

Her üç tatilciden biri Kemer ilçesindeki otelleri seçiyor. Tercih sıralamasında Kemer’i sırasıyla Bodrum, Side, Belek, Alanya ve Marmaris izliyor. Tatilciye turun başlamasına üç gün kala seyahatini iptal edip parasını geri alma fırsatı sunan sigorta güvencesi sayesinde, geçen yıla oranla yurtdışı tur satışları yüzde 70, yurtiçi ise yüzde 55 arttı. Yıllık tur satışı içinde erken rezervasyon payının bu yıl yüzde 50’yi bulması bekleniyor. Yüzde 50’ye varan indirim ve taksitten yararlananların tatil alışkanlıklarında da değişim gözleniyor.

 

Bazı tatilciler yedi yıldızlı otel ya da SPA’lara yönelirken bazıları satın aldığı tur sayısını ikiye katladı. Erken rezervasyon ve Rusya’dan gelecek taleplerdeki artışın bu yaz en çok son dakika tatilcilerini etkilemesi bekleniyor. Temmuz ve ağustosta Akdeniz, Ege sahilindeki otellerinde yer bulmak zorlaşacak.

 

Türkiye’de, yurtiçi turlarda yaklaşık 10 yıldır uygulanan erken rezervasyon sistemi 2003 sonrasında hızla yaygınlaştı. Yılda ortalama yüzde 20 artan talep, bu yıl seyahat sigortası sisteminin başlatılmasıyla, şubat mart arasındaki ilk bir aylık dönemde yüzde 50’yı aşıp rekor kırdı. Yurtdışı turlarda 2007’de başlatılan erken rezervasyon sistemine ilgi de bu yıl doruğa ulaştı. Talep artışı, geçen yıla oranla, yüzde 70’i buldu.

 

AVRUPA’YA YAKLAŞIYORUZ...

Türkiye erken rezervasyon sistemiyle 2001’de zincir oteller sayesinde tanıştı. 2003 sonrasında büyük tur firmaları yaygın olarak bu sistemi uygulamaya koydu. Avrupa’da tatil paketlerinin yüzde 65’i erken rezervasyonla satılıyor. Türkiye’nin en büyük tur operatörlerinden ETSGroup’un verilerine göre, 2003’te yurtiçi turların yüzde 15’i erken rezervasyonla satılırken, geçen yıl bu oran yüzde 42’ye yükseldi. Türkiye’nin büyük tur operatörleri 2009’da yaklaşık 300 bin yaz tatili paketini kış aylarından sattı.

Hedeflerini 40 bin paket artırdıklarını söyleyen Etstur Yönemim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy “Bu yıl erken rezervasyonun tüm satışlarımız içindeki payı yüzde 50’yi geçecek. Bunda en büyük etken seyahat sigortasını başlatmamız” dedi. Ersoy’un verdiği bilgiye göre, ilk bir ayda rezervasyon yaptıran 85 bin kişinin yüzde 85’i seyahat sigortası yaptırdı. Geri kalanlar ise son dakikada tatil tarihini değiştirme ihtimali olmayan balayı çiftleri ve emeklilerden oluşuyor. 2010’da erken rezervasyonla satılan toplam tatil paketi sayısının 400 bine ulaşması bekleniyor.

 

Etstur’un müşteri profili araştırmasına göre, bu yıl erken rezervasyon yaptıranların yüzde 51’i kadın. Yüzde 65’i çift kişilik oda talep ediyor. Yüzde 21’i çocuklu aileler. Tek başına tatile çıkanların oranı ise yüzde 1. En çok tercih edilen tatil şehri Antalya. Her üç tatilciden biri Kemer ilçesindeki otelleri seçiyor. Tercih sıralamasında Kemer’i sırasıyla Bodrum, Side, Belek, Alanya ve Marmaris izliyor.

 

Hürriyet Seyahat’in üç büyük seyahat operatöründen, son bir ayda ikiden fazla tur alan tatilcilerle yaptığı görüşmeler erken rezervasyonun tatil alışkanlıklarında değişime yol açtığını ortaya çıkardı. Tatilciler indirim ve taksit avantajını kullanıp tatil standartlarını yükseltti. Geçmişte konaklamayı düşünmedikleri beş yıldız üstündeki ya da SPA gibi belirli konularda uzmanlaşmış otelleri deneme fırsatını buldu. Erken rezervasyonun sürekli kullanıcıları ise bu yıl sigorta güvencesiyle satın aldıkları tatil paketi sayısını artırdı.

 

ERDİNÇ YAVUZ (62, Emekli)

Dört tatil paketi aldık

Beş senedir tur satın alıyorum. Son birkaç yıldır erken rezervasyonla tatil yapıyoruz. Bu alışkanlık, tatili çok önceden programlayıp son dakikada yaşanan sıkışmaları engelliyor. Çoğunlukla Bodrum, Marmaris çevresindeki otelleri tercih ediyoruz. Geçmişte yaz başında ve yaz sonunda birer haftalık iki tatil alıyorduk. Bu yıl sunulan avantajlar sayesinde her iki dönemden ikişer tur aldık. Ayrıca tatilimizi bir hafta daha ileri kaydırdık, hem de 7 günlük tatili 10 güne uzattık. Erken rezervasyon alışkanlığı, tur firmalarıyla, otel personeliyle dostluk kurup daha iyi servis almamızı sağladı. Beş yıldır tur satın aldığımız firmanın temsilcileri bizi tanıdı, avantajlı turlar, yeni tatil bölgelerini tavsiye ediyorlar. Erken rezervasyonun avantajlarını arkadaşlarıma, dostlarıma anlatıyorum. Bugüne kadar, benim bildiğim sadece bir arkadaşımız erken rezervasyon alışkanlığı kazandı.

 

ORHAN TAŞKIN (47, İşadamı)

Çalışanlarıma prim olarak tatil paketi hediye ediyorum

Üç yıldır, eşim ve kızımla, erken rezervasyonla yurtiçinde tatil yapıyoruz. Çoğunlukla Bodrum, Antalya bölgesindeki otelleri tercih ediyoruz. Tatillerimizden biri kızımın okulu kapandıktan hemen sonra, yani yaz başında. Diğeri ise ağustos ayında. Son iki yıldır sunulan fiyatlar çok cazip. Bunu daha kaliteli, sezonda fiyatları çok yüksek otellerde tatil yapmak için kullanıyoruz. Bu sayede ucuza beş yıldızlı otelde tatil yapıyoruz. Kimi zaman bir ya da iki başarılı çalışanıma hediye olarak tatil paketi alıyorum. Yurydışına genellikle turla gitmiyoruz. Gelecek yıl ilk kez erken rezervasyonda yurtdışı tur almayı düşünüyorum.

 

CEYDA CESUR (32, Finans)

İlk kez SPA otelinde tatil yapacağım

Uzun yıllar yurtdışındaydım, üç yıl önce döndüm. İki yıldır erken rezervasyon paketleriyle tatil yapıyorum. Çok uygun fiyatların sunulması bizi teşvik etti, arkadaşlarımla geçen yıl yurtdışı turu almıştık. Bu yıl yurtiçinde tatil yapacağız. Fiyatlarını pahalı bulduğum için daha önce hiç SPA otelinde tatil yapmamıştım. Bu yıl ilk kez erken rezervasyon avantajları sayesinde Bodrum’da bir SPA otelinde tatil yapacağım.

 

BERNA BAYDAR (38, Kütüphaneci)

Çocuklarımı Disneyland’a götüreceğim

Erken rezervasyon sistemini çocuklarımı mutlu edecek yaz tatili için kullanıyorum. Beş yıldır, yılda bir kez büyük bir otelde kaydıraklı, havuzlu, eğlenceli bir tatil yapıyoruz. Yazlıkta bu kadar mutlu olmuyorlar. Beş yıldızlı otelde yaz tatili benim tercih edeceğim bir seçenek değil, ancak çocuklarımız büyüyene kadar bu alışkanlığı sürdüreceğiz. Ayrıca kışın ve yaz sonunda da ailece kısa tatiller yapıyoruz. Şimdi hedefim erken rezervasyon avantajlarından yararlanıp yurdışı tatili yapmak. Çocuklarımı Paris’e Disneyland’a götürmek istiyorum.

 

EMİNE ACISU (45, Emlakçı)

Fiyat o kadar cazipti ki ilk kez yurtiçi tur satın aldım

10 yıldır turlarla seyahat ediyorum, iki yıldır erken rezervasyondan yararlanıyorum. Genellikle yılda iki kez ailemle yurdışındaki kültür turlarına gidiyorduk, geçen yıl erken rezervasyon avantajlarından yararlanıp ilk kez yurtiçi tatil aldım. Yüzde 40 indirim, taksit seçenekleriyle sunulan tatil paketi öylesine cazipti ki, iki dönem, toplam bir aylık tatil paketi aldım. Bir ay evde otursam, çok daha pahalıya mal olurdu. Tek arzum kültür turlarının da erken rezervasyon kapsamına alınması.

 

TURGAY ERTAN (38, Borsacı)

Yedi yıldızlı tatil erişilebilir oldu

Beş yıldır tatil paketlerimi erken rezervasyonla alıyorum. Arkadaşlarımla tatile çıkıyorum. Bu yıl ilk kez üç tatil paketi aldım, bunda sigorta avantajınının önemli payı oldu. Çok pahalı olduğu için, yedi yıldızlı otellerde yaz tatili geçmişte bana çok uzaktı. Erken rezervasyon sayesinde sezonda günlüğü 240 TL olan oteli 160 TL’ye alabiliyorum. Mevduat faizleri de çok düşük olduğu için, son dakikayı beklemenin anlamı yok. Geçen yıl ilk kez Rixos’ta tatil yaptım. Bu yıl yeni açılan bir oteli deneyeceğim. Şimdi de tur firmalarının kış tatillerinde de erken rezervasyona başlamasını bekliyorum. Kış tatillerimde de bu sistemi kullanmak istiyorum. (Hürriyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.