Türkiye, WTM’de gövde gösterisi yapacak...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü bu yıl beklentilerin altında kalan İngiliz pazarını canlandırmak için 7-10 Kasım tarihleri arasında Londra'da düzenlenecek olan "World Travel Market" Fuarı'na özel önem veriyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkiye, WTM’de gövde gösterisi yapacak...

Londra Kültür ve Tanıtma Müşaviri Tolga Tuyluoğlu, dünyanın en büyük turizm fuarları arasında yer alan World Travel Market'te izleyeceğimiz tanıtım stratejisini açıkladı. Türkiye'nin WTM Fuarı'nda en büyük ulusal stand ile temsil edileceğini belirtti.

Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından hazırlanan İngiltere Pazar Raporu'nda da fuar süresince takip edilecek stratejiye ilişkin şu ifadeler yer aldı:  "Fuarın en büyük standı olan Türkiye ulusal standı yaklaşık 1000 metrekaredir. WTM sırasında ulusal standın tanıtımı için çok sayıda Türkiye reklamı yapılacaktır. Fuar alanında bilboardlar, yeme-içme alanları, dev ekranlar, fuar kataloğu ve dergisinde verilen reklamların yanı sıra fuar öncesinde başlayan WTM resmi web sitesi, WTM akıllı cep telefonu uygulaması reklamları ile standımızın tanıtımı yapılmaktadır. Buna ek olarak Kasım ayı başından itibaren Londra'da 70 adet otobüs ile Piccadilly Meydanı ve Heathrow Concorde Plaza gibi stratejik noktalarda açık hava reklamları başlatılacaktır." 

Harcama düzeyi iyi...
 

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2010 yılı verilerine göre İngiliz ziyaretçilerin Türkiye’deki kişi başı ortalama harcaması 688 Dolardır. İngiliz İstatistik Bürosu, Türkiye’de ortalama 11 gün kalan İngilizlerin ülkemizdeki kişi başına ortalama harcamasını 857 Dolar (537 £) olarak hesaplamaktadır. Günlük ortalama harcamalar dikkate alındığında Türkiye’deki harcama düzeyi İspanya, Yunasitan, G. Kıbrıs Kesimi gibi yakın rakip ülkeler ile benzerdir.

Türkiye algısı olumlu...

Mintel’e yaptırılan algı araştırması Türkiye açısından oldukça olumlu sonuçları ortaya çıkarmıştır. İlk olarak yetişkin nüfusun % 31’inin Türkiyeyi ziyaret etmiş olduğu anlaşılmıştır. 2005 yılında yapılan aynı araştırmada bu oran % 19 idi. Daha da önemlisi 2005 yılında, henüz ziyaret etmemekle beraber Türkiye’yi ziyaret etmek istediği ülkeler listesine koyan % 24’lük grubun oranı % 34’e yükselmiştir. Başka önemli bir gelişme ise Türkiye’ye yönelik en olumsuz tutumu takınan gruptaki küçülmedir. Türkiye’ye gitmeyeceğini söyleyen bu grubun oranı %23’den % 13’e düşmüştür.

İngiltere pazarında ülkemizin pozisyonu açısından olumlu bir netice de tekrar ziyaretlerin tahminlerin ötesindeki fazlalığıdır. Aynı araştırmaya göre ülkemize gelenlerin neredeyse yarısı tekrar ziyaretlerden oluşmaktadır. Bu gelişmeye, ülkemizde yaşayan 50.000 İngilizin önemli bir katkısı olduğu düşünülmektedir. Ziyarette bulunanlardan edinilen bir başka ilginç sonuç ise %71’inin tarihi bir alanı veya bir müzeyi ziyaret etmiş olmasıdır.

İngiliz halkı ülkemizi güneşli bir ülke olduğu kadar neredeyse aynı derecede tarihi ve kültürel bir ülke olarak da algılamaktadır. Bu üç unsuru uygun fiyatlar takip etmektedir. Belirtilen etmenler İngilizler için Türkiye’yi ziyaret için en önemli dört neden olarak sayılmıştır. Misavirperver halk da araştırma boyunca belirgin şekilde kendini ortaya koyan diğer bir etmen olmuştur. Türkiye’yi ziyaret etmeme sebebi sorulduğunda sağlık ve güvenlik/hijyen konusu açık ara ile birinci sıraya yerleşmiştir. Bu alan, ziyaret etmeyenler ile ziyaret ederek Türkiye tecrübesi yaşayanların ortak kaygısıdır.Son olarak Türkiye’deki tatmin düzeyinin yüksek olduğu, ziyaretçilerimizin % 70’inin ülkemize en yüksek puanları verdiği, % 19’unun orta puan verdiği, sadece % 3’lük bir grubun hayalkırıklıgı yaşadığı anlaşılmıştır.

İngiliz ziyaretçi sayısı % 5 azaldı...

2011 yılının ilk sekiz ayında ülkemize gelen İngiliz ziyaretçi sayısı -% 5 azalmıştır. 2011 yaz tatili rezervasyonlarında ise kayıp daha büyüktür. Gfk Ascent kurulusunun verilerine göre toplamı 18 ay üzerinden hesaplanan ve hali hazırda 17 aylık verinin mevcut olduğu 2011 yaz rezervasyonları bir önceki döneme göre -%15 azalmıştır. 2011 yılı yaz rezervasyonlarındaki düşüs 2010 yılı Temmuz ayında ortaya çıkmıştır. 2012 yılı yaz rezervasyonları da parlak görünmemektedir.

İNGİLTERE PAZARI NEDEN DÜŞÜŞTE?

Mevcut 5 aylık 2012 yaz rezervasyonları bir önceki döneme göre -% 11 oranında düşüktür. Rezervasyon düşüşündeki muhtemel nedenler şunlardır.

Ekonomik daralma...

İngiltere ekonomisi tarihinin en büyük yavaşlama dönemlerinden birini yaşamaktadır. % 5’e Byaklaşan enflasyon oranı, giderek büyüyen işsizlik ve Hükümetin bütçe kısıntıları nedeni ile harcama eğiliminde düşüş yaşanmaktadır. Bu durum doğal olarak yurt dışı tatil pazarını olumsuz etkilemektedir. Son 5 yılda yurt dışı tatillerinde % 20 azalma yaşanmıştır.

Fiyat artışları...

Türkiye ortalama tatil fiyatları 2007 yılında 370 Sterlin iken 2010 yılında % 36 artış ile 502 Sterline ulaşmıştır. Aynı dönemde piyasa ortalama fiyatı (ve yakın rakipler) artış oranı % 20 ile sınırlı kalmıştır. 2011 Türkiye yaz tatili fiyat ortalaması ise daha da artmış ve 540 Sterlin’e ulaşmıştır. Söz konusu rakam bir önceki yıla göre 38 Sterlin daha fazladır. Daha önce İspanya ve Yunanistan’ın ortalama fiyatından daha düşük fşyatı olan Türkiye artık, ortalama fiyatı 509 Sterlin olan İspanya’dan ve ortalama fiyatı 508 Sterlin olan Yunanistan’dan daha pahalıdır. Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği İngiltere Pazar Raporu

Daha önce Euro dışında olması nedeni ile avantaj yaşayan Türkiye, bu avantajını fiyat artışları ile bir ölçüde yitirmiş görünmektedir. Ayrıca petrol fiyatlarındaki artış nedeni ile Thomas Cook ve TUI 2011 yılı sezon başında Türkiye gibi görece uzun uçuş mesafesindeki ülkeler için 25 Sterlin, yakın uçuşlar için 15 Sterlin ek yakıt ücreti uygulamaya başlamıştır. Bu durum dört kişilik bir ailenin Türkiye tatili maliyetini otomatik olarak 100 Sterlin arttırmıştır.

Rakip ülkeler yükselişte...

Son üç yılda sürekli pazar payı kaybeden rakip ülkeler 2011 yılında çıkışa geçmiştir. İspanya ve Yunanistan gibi yakın rakip ülkelerdeki ortalama fiyat artışı Türkiye’nin fiyat artışının neredeyse yarısı kadardır. Bu ülkelerin iyi giden satışları Türkiye’yi olumsuz etkilemiştir.

Arap baharının olumsuz etkisi...

Tunus, Mısır, Libya ve Suriye’de yaşanan politik sorunlar tüketiciyi endişeye sevketmiştir. Türkiye’ye yönelik aşırı rezervasyon düşüşü, bir ölçüde bu olaylar ile Türkiye arasında bir ilişki kurulduğuna işaret etmektedir. Tüketici tarafından Türkiye’de de benzer toplumsal olayların ortaya çıkacabileceği yönündeki yersiz endişe rezervasyonları daha da yavaşlatmıştır.

Bağımsız tatiller yükselen trend...

GfK Ascent araştırma kuruluşu tarafından hazırlanan Leasure Travel Monitor raporları ağırlıklı olarak paket tatil rezervasyonlarını içermektedir. İngiltere’de tüm dünyaya paralel olarak  paket tatil satışlarında gerileme yaşanmaktadır. Türkiye’ye yönelik bağımsız tatiler ise son beş yılda % 14 oranında artmıştır.

Tur operatörleri battı, batırdı...

Düşük maliyetli tur düzenleyen operatörlerden 250.000 kapasiteli Gold Trail firmasının 2010 yılında, yine 100.000 kapasiteli Holidays 4U firmasının 2011 yılı sezon başında kapanması rezervasyon sayısını olumsuz etkilemiştir.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.