Türkiye, turizmde krizdeki 'Komşu'dan daha rekabetçi...

Yurt dışı bağlantılı turlar düzenleyen seyahat acentaları, Akdeniz çanağında, son derece rekabetçi fiyatlar sunan Türkiye’ye, bu yıl yoğun ilgi olduğunu ifade ediyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkiye, turizmde krizdeki 'Komşu'dan daha rekabetçi...

Benzer destinasyona sahip Yunanistan ve İspanya’da, ekonomik kriz nedeniyle fiyatların düşeceği yönündeki beklentilere katılmayan seyahat acentaları, "her şey dahil" sisteminin Türkiye’ye büyük avantaj sağladığını kaydettiler.

 

AA muhabirinin yurt dışı bağlantılı turlar düzenleyen seyahat acentalarından derlediği bilgilere göre, bölgesinde turizmde en büyük rakipleri olan Yunanistan ve İspanya karşısında, bu ülkelerde uygulanmayan "her şey dahil" sistemiyle Türkiye daha rekabetçi fiyatlar sunuyor.

 

Birçok yönden eleştirilen, ancak özellikle aileleriyle birlikte tatile çıkan Avrupalı ve Rus turistlerin tercihi olan bu sistem sayesinde Türkiye, fiyat-kalite dengesini gözeten turistler için tercih sıralamasının başında yer alıyor.

 

Seyahat acentaları da bu yönelişi doğrularken, Yunanistan ve İspanya’daki ekonomik kriz nedeniyle bu ülkelerin fiyatlarını düşürdüğü ya da düşüreceği yönündeki görüşlere katılmıyor.

 

İspanya ve Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu tüm Avrupa ülkelerinde, hatta dünyada tatil fiyatlarının küresel kriz yüzünden ciddi oranlarda düşüş kaydettiği ve halen bu fiyatların geçerli olduğu görüşünde birleşen seyahat acentaları, şu anda yurt dışı tur fiyatlarının dip yaptığı dönemin yaşandığını, yılın ikinci yarısından itibaren fiyatların zamlanacağını belirtiyor.

 

Ayrıca, Yunanistan ve İspanya gibi rakip ülkelerin bir diğer dezavantajı olarak da avro bölgesinde bulunmaları, bu yüzden Türkiye’nin tersine fiyatlarla fazla oynayamamaları gösteriliyor.

 

FİYAT DÜŞÜŞÜ 2009’DAN

 

Anı Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Ramela Avetyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmde fiyatların 2009 yılından bu yana normal seyrinde gitmediğini ve bütün dünyada düşüş yaşandığını belirtti.

 

Avetyan, Yunanistan ve İspanya’daki krize özel, şu an itibarıyla kendilerine yansıyan bir durum olmadığını, fiyatların 2007-2008’in altında tutulduğunu kaydederek, "Örnek olarak, Yunanistan ve İspanya’nın kıyıları ile adalarında geçen sene aldığım otel fiyatıyla bu seneki otel fiyatı arasında bir fark yok. En azından şu an itibariyle yok, ama ilerideki dönemde, en fazla turistin döndüğü sezon nisan sonudur, ondan sonra farklı bir durum olursa onu bilemem" diye konuştu.

 

Avrupa ülkelerinin, geçmiş yıllarda "her şey dahil" sistemini çok kullandığını, faydasını da gördüğünü dile getiren Avetyan, bu ülkelerdeki otellerin şimdi tamamen eskiye döndüğünü, "oda kahvaltı" ya da en fazla "yarım pansiyon" seçeneğiyle hizmet verdiklerini bildirdi.

 

Avetyan, aileleriyle birlikte tatile çıkan turistler için "her şey dahil" sisteminin uygulandığı Türkiye’yi çok cazip bulduklarını vurgulayarak, "Türkiye’ye talep bu yıl çok fazla" dedi.

 

"YURT DIŞI FİYATLAR DİP NOKTASINDA"

 

Pronto Tur Pazarlama Müdürü Sarp Özkar da küresel krizin 2008’in son çeyreğinden itibaren etkisini göstermeye başladığını hatırlatarak, "Yurt dışı tur fiyatları, 2007-2008’in yüzde 40-50 altında zaten. 2010 yılında seyahat edenler zaten en dip fiyatlarla seyahat ediyorlar. Bugün 179-199 avroya tur var" dedi.

 

Özkar, 2010 haziranından itibaren fiyatların artabileceğine dikkati çekerek, "Yurt dışı turlarda, yılbaşı ve yarıyıl tatilinden itibaren, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artış var. Fiyatlar bir miktar artar diye düşünüyoruz. Ama, yurt dışında tatil için fiyatlar hala çok cazip" diye konuştu.

 

Buna rağmen, Türkiye’deki otellerin fiyatlarının, "her şey dahil" sisteminden dolayı son derece rekabetçi olduğunu vurgulayan Özkar, şunları kaydetti: "Türkiye’ye ciddi talep artışı var, 5 yıldızlı otellerimiz 10-15 avroya hizmet veriyor. Her şey dahil. Yunanistan ve İspanya’da kriz olsa da bizde sürekli yeni ve devasa oteller açılıyor. Orada eski oteller, maksimum yarım pansiyondur. Türkiye’deki her otelin bir plajı vardır, Yunanistan ve İtalya’daki otellerin plajı ortaktır. Plaja girerken ayrıca para ödersiniz."

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.