Türkiye turizmde fiyat avantajını kaybetti

TÜRSAB İzmir BTK Başkanı Kıvanç Meriç, “Türkiye’nin ana büyüme noktası fiyat avantajıydı. Dünyanın ilk 5’indeyiz turist anlamında. Fakat gelir anlamında ilk 10’a giremiyoruz. Ama bu da 80’lerde 90’larda alınmış bir karardı ve bu şekilde bugünlere kadar da gelindi. Biz son 2 yıldır bu fiyat avantajımızı kaybettik" dedi.

04/07/2024 23:48
Türkiye turizmde fiyat avantajını kaybetti

Yerli turiste bir süredir zaten pahalı gelen otel ve restoranların artık başta Ruslar olmak üzere yabancı turistlere de pahalı gelmesi nedeni ile tatil rotaları değişmeye, oteller ise beklediği doluluklara ulaşamamaya başladı.

Habertürk’ten İrem Kuşoğlu Görgü’ne konuşan TÜRSAB İzmir BTK Başkanı Kıvanç Meriç, “Türkiye’nin ana büyüme noktası fiyat avantajıydı. Dünyanın ilk 5’indeyiz turist anlamında. Fakat gelir anlamında ilk 10’a giremiyoruz. Ama bu da 80’lerde 90’larda alınmış bir karardı ve bu şekilde bugünlere kadar da gelindi. Biz son 2 yıldır bu fiyat avantajımızı kaybettik. Yani iç pazardaki fiyatların artması, dövizin artmaması makası iyice açtı. Yaklaşık yüzde 30 – 35’e varan bir fark oluştu şu an. Dolayısıyla rakiplerimize karşı da güç kaybediyoruz” dedi.

Talebin azaldığını ve bu sürecin devam etmesi durumunda Çeşme ve Bodrum gibi marka olmuş destinasyonların kan kaybetmeye devam edeceğini belirten Meriç, “Antalya’da da biz bunu görüyoruz. Yani Antalya’nın da böyle çok parlak bir sezon geçirdiği söylenemez. Oradaki doluluklara baktığınızda ciddi bir düşüşler yaşıyoruz. 

Yani çok umutla girdiğimiz sezonda maalesef çok böyle yukarılarda bir rakam yakalayacağımızı sanmıyorum. Bunun sonunda belki kişi başı gelirimiz artacaktır doğal olarak. Fakat mass turizm, yani kitle turizm, kararı almış bir ülkenin bu noktaya gelmesi hepimiz için üzücü” şeklinde konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.