Türkiye'nin turizm haritası değişecek...

Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen, küresel ısınma nedeniyle yaşanan sıcaklık artışlarının, Türkiye'nin turizm haritasını yeniden şekillendireceğini açıkladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkiye'nin turizm haritası değişecek...

Tropikal iklime gidiyoruz...

Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen'in açıklamaları şöyle:

"Küresel ısınma bu, atmosferde belli bir sıcaklık artışı meydana geliyor. Sıcaklık artıyor da ne oluyor? Bir, bir buçuk derece hatta iki dereceye kadar yaklaştı atmosferdeki sıcaklık bu da iklim değişikliğine etki ediyor. Dünya üzerinde bazı bölgelerde iklimler değişiyor. Hangi bölgelerde iklimin değiştiği çok önemli, bu değişiklikte bizi ilgilendiren Akdeniz Bölgesi’dir. Akdeniz çukuru dediğimiz Türkiye’nin, Yunanistan’ın Akdeniz’e komşu olan ülkelerin olduğu bölgede bu küresel ısınmanın meydana getirdiği iklim değişikliği en fazla hissedilecek bölge olarak kanıtlandı.

Bu seneki duruma baktığımız zaman esasında yüz, yüz elli yıllık geçmişe gittiğimiz zaman ilk defa bu kadar uzun süreli sıcaklıklar görülüyor. Üstelik sadece temmuz-ağustosta değil şubat ve martta da sıcaklıklar oldu. Özellikle Antalya ve Akdeniz civarı artık tropik iklime doğru kaymaya başladı. Tropik iklim otuz derece enlemlerde görülüyordu o biraz daha yukarı kaymaya başladı. Şu anda bir iki derece yukarı kaymaya başladı, bizim Antalya’da otuz altı derece enlem yani çok yaklaştı.TURİZM YATIRIMLARI, KARADENİZ'E KAYACAK...

* Yerli yabancı pek çok müteahhit yavaş yavaş turizm yatırımlarını kuzeye kaydırmaya başladı. Karadeniz sahilleri satın alınıyor, bir şekilde Rusya’ya doğru turizmin kayacağı ve Antalya’da yaz aylarında tatil yapmanın mümkün olmayacağı bir sıcaklık olacağı konuşuluyordu.

Tabii kesinlikle doğru, turizm mevsimi değişecek. Turizm mevsiminin Antalya’da artık temmuz ağustos aylarında olması biraz güç, ya büyük klimalar çalıştıracaksınız ki o enerjiyi nereden bulacaksınız? O açıdan Antalya ve Akdeniz civarında turizm mevsimini iki parça halinde yapmak lazım mart – haziran ya da eylül, ekimden sonra yapmak lazım. İleride Karadeniz sahillerimiz Türkiye’de mevsimsel olarak en iyi konumda olacak ve ön plana çıkacak. Şu ana kadar Karadeniz sahillerinin deniz turizmi açısından çok fazla rağbet görmemesinin nedeni güneşli sezonun az olmasıdır.

Bundan sonra güneşli sezon uzayacak, o açıdan bundan sonra kim turizme yatırım yapacaksa Karadeniz’e yatırım yapmasında fayda var.Akdeniz Bölgesi’nde turizm yatırımı çok fazla şu anda, aşırı fırtınalarda ve sellerde çok zarar görüyorlar. Bilhassa denize sıfır olan otellerde ben çok şahit oldum fırtına arttığı zaman dalga yüksekliği de artıyor 5-6m yüksekliğindeki dalgalar deniz kenarındaki turizme de çok etki ediyor. O açıdan oralarda ileride tabi afet konusunda sıkıntı çekecekler gibi görünüyor. Çünkü tropik iklim Akdeniz’e doğru yaklaşmaya başladı.  (HT)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.