Türkiye, en görkemli açılışa hazırlanıyor...

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın açılış töreni 172 ülkeden canlı yayımlanacak. Bu da, Türkiye için, muhteşem bir tanıtım fırsatı olacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkiye, en görkemli açılışa hazırlanıyor...

Sinan Erdem Spor Salonu'nda, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası açılış gecesi iletişim elçisi olan oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın sunuculuğunda, dün gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel ve Federasyon Genel Sekreteri Ali Özsoy ile yetkililer hazır bulundu.

Şampiyonanın başlamasına sayılı günler kaldığını dile getiren Turgay Demirel, "Bizim için çok önceden başlayan bir rüyaydı ve şu anda artık gerçekleştirme noktasındayız. Bugüne dek yapılmış en görkemli ve başarılı dünya şampiyonası olması için ortaya koyduğumuz özverili çalışmalarımızın sonuna geldik" dedi.

Düzenleyecekleri açılış gecesinin, geçmişte yapılanlara oranla çok farklı olacağını savunan Demirel, "İddia ediyoruz ki, 27 Ağustos'ta yapılacak açılış gecesinin ardından, bundan sonraki açılış törenleri için yeni bir standart ortaya çıkacak. Farklı bir açılış töreni olacak. Bundan öncekiler daha basit olarak yapılıyordu. Fakat bu sene çok renkli geçeceğine inandığımız bir program hazırladık" diye konuştu.

Seyircinin yüzde 15'i yabancı

TBF Genel Sekreteri Ali Özsoy ise konuşmasında, dünya basketbol şampiyonaları arasında en iyilerinden birini organize edeceklerini kaydetti. Ali Özsoy, şu ana kadar satışa sunulan biletlerden yüzde 76'sının satıldığını ve bu satışlardan 5 milyon euro gelir beklediklerini aktarırken sponsorluk gelirlerinin ise 13 milyon euro civarında olacağını ifade etti.

Özsoy ayrıca, bundan önce yapılan dünya şampiyonalarından yabancı seyirci oranının en yüksek yüzde 8 civarında olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 15 civarında olmasını beklediklerini söyledi.

Öte yandan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın Yerel Organizasyon Komitesi, günlük biletlerin kullanımıyla ilgili duyuru yayımladı. Duyuruda "Bilindiği üzere şampiyona boyunca her salonda birden fazla maç oynanacaktır. Gün içerisinde salona yapılacak ilk girişte biletler barkod okuyucu ile kontrol edilecektir. İlgili gün içerisinde salondan çıkıp tekrar geri dönmek isteyen izleyiciler, salondaki özel kapılarda biletlerini aktif hale getirmedikleri takdirde bu izleyicilerin salona tekrar giriş yapmalarına izin verilmeyecektir" denildi.

CIRQUE DE SOLEIL DA VAR, MÜSLÜM BABA DA

Sinan Erdem Spor Salonu'nda 27 Ağustos Cuma günü gerçekleştirilecek açılış gecesi, 172 ülkeden canlı olarak yayımlanacak. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve FIBA Başkanı Bob Elphinston'un da katılımcılar arasında yer alacağı açılış gecesinin en büyük sürprizi dünyaca ünlü şov ekibi Cirque De Soleil olacak. Gecede ayrıca semazen gösterisi ve mehteran konseri de yer alacak.

Anadolu Ateşi Dans Topluluğu'nun ünlü gösterisi Troya'nın da sahneleneceği gecede, Türkiye'den Fatih Erkoç, Müslüm Gürses ve Sezen Aksu'nun yanı sıra ünlü Yunan sanatçı Harris Alexiu ile İtalyan tenor Alessandro Safina'nın sahne alacakları aktarıldı.

Gecenin sonunda ayrıca, Türkiye'nin girişimleriyle dünyada ilk olarak başlatılan ‘Children of the World' (Dünya Çocukları 2010) projesi kapsamında, 110 ülkeden 300 çocuğun dünya bayrakları eşliğinde 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası şarkısını söyleyecekleri belirtildi.

 

EN FAZLA ‘ESKİ' YUGOSLAVYA KAZANDI

Türkiye'de 16'ncısı yapılacak Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası'nı bugüne dek en fazla Eski Yugoslavya kazandı. Basketbolda ekol olan Yugoslavlar, Dünya Şampiyonası finallerinde tam 5 kez kupayı müzelerine götürdü. 1970 yılında Avrupa kıtasında ilk kez düzenlenen ve ev sahipliğini yaptığı Dünya Şampiyonası'nda Yugoslavya, ilk şampiyonluğuna ulaştı. 1978, 1990, 1998 ve 2002'de Dünya Şampiyonu olan Yugoslavlar, 3 kez ikincilik, 2 kez de üçüncülük elde etti.

Geride kalan 15 Dünya Şampiyonası'nda Yugoslavya'nın ardından, ABD ve eski SSCB 3'er kez, Brezilya 2, Arjantin ve İspanya ise 1'er kez kupayı kazandı. İlk kez 1950 yılında Arjantin'de düzenlenen şampiyonada ev sahibi takım ilk kupanın sahibi oldu. 1950-67 yılları arasında yapılan ilk 5 dünya şampiyonası Amerika kıtasında gerçekleştirildi. Bugüne dek 13 ev sahibi ülkeden yalnızca 3'ü (Arjantin, Brezilya, Yugoslavya) seyircisinin önünde kupa kaldırmayı başarabildi. Şampiyonada Brezilya 1959 ve 1963, Yugoslavya ise 1998 ve 2002'de üst üste şampiyonluk yaşadı. (Referans)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.