Türkiye bu fırsatı kullanmalı...
Yunanistan ve İspanya'nın turizm gelirlerindeki düşüş ve yenileme yatırımı yapamamaları Türkiye'ye yarayacak. Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, "İki ülke 3 yıl stand by moduna geçti. Türkiye bu fırsatı değerlendirmeli" dedi
Avrupa-Türkiye Turizm İş Konseyi (ETTC) Başkanı Hüseyin Baraner, "Her iki ülkenin de bu koşullar altında turizmde yeni ürün geliştirmesi çok zor. 3 yıllığına elleri kolları bağlandı. Stand-by durumuna geçtiler" dedi.
Akdeniz çanağının en popüler turizm destinasyonlarından İspanya ve Yunanistan'ın bu yıl turizm gelirlerinde yaşanan dramatik düşüş Türkiye'nin yüzünü güldürecek. Ekonomisi zor durumda olan Yunanistan'ın ilk 9 aydaki turizm gelirlerinin geçen sene 10.6 milyar dolardan bu yıl 9.1 milyar dolara düşmesi ülkedeki moralleri altüst etti.
Bunun üzerine Başbakan Papandreu'nun ekonomik önlemler çerçevesinde Yunanistan'ın yurtdışındaki tanıtım ofisi sayısını 3'te 1 oranda azaltacağını açıklaması da 2010 ile ilgili beklentileri düşürdü. İspanya'nın ise 3. çeyrekte turizm gelirlerinde yüzde 10 oranında yaşadığı düşüş moral bozdu. Bununla birlikte ise gözler Türkiye'ye çevrildi. Turizm otoriteleri 2010'da Avrupa'nın en önemli turizm ülkesinin Türkiye olacağı görüşünde birleşiyor. '
TÜRKİYE İLE ARAYI AÇTILAR'...
TÜRKİYE İLE ARAYI AÇTILAR'...
Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi (ETTC) Başkanı Hüseyin Baraner, "İspanya ve Yunanistan'ın en büyük derdi kolay borçları. Özellikle Yunanistan bu yıl Gayri Safi Mili Hasılasının iki katı kadar borçlandı. Her iki ülkenin de bu koşullar altında turizmde yeni ürün geliştirmesi çok zor. 3 yıllığına elleri kolları bağlandı. Stand-by durumuna geçtiler" dedi. Hem İspanya hem de Yunanistan AB'nin desteğine rağmen bu yıl turizmde beklentilerin çok altında rakamlarla kapayacaklar. İspanya krizde turizm sektörüne 1 milyar euro para enjekte etmişti. Yunanistan ise tanıtıma yçnelik fonu yüzde 50 artırmış, turizm işletmelerinin vergi borçlarını bir yıl ertelemiş, ayrıca turizm işletmelerinin KDV geri ödemelerini de yapacağını açıklamıştı. Baraner, her iki ülkedeki turizm yatırımlarını ve servisinin Türkiye'nin çok gerisinde kaldığını söyledi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut ise "Bizim ürünümüz daha rekabetçi. Otellerimiz daha yeni ve fiyat-servis dengesi diğer ülkelere göre daha iyi" dedi. Barut ayrıca Türkiye'nin 2010'u da aynı rakamlarla kapayabileceğini söyledi.
'AB, şımarık çocuklara kıyamaz'...
İspanya ve Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nin (AB) şımarık çocukları olduğunu da söyleyen Baraner, 3 yıl elleri kolları bağlanır ama 4. yıl atağa geçerler. AB, bu şımarık çocuklara kıyamaz. Onları kurtarmak için bir süre sonra yine elini cebine atar. Türkiye'nin bu zamanı iyi değerlendirmesi lazım" dedi. Baraner, son 5 yılda Türkiye'ye gelen turist sayısındaki artışın yüzde 60'ını bu iki ülkenin turist potansiyelinden çalındığını da söyledi. Baraner, "Ancak Türkiye'deki fiyat-kalite-servis dengesi başka hiçbir yerde yok. Avrupalı Akdeniz Çanağının doğusuna doydu. Şimdi yeni pazarlar peşindeler" diye konuştu.Baraner, krizde köpüren, şişirilen, boyanan markaların artık söndüğüne de dikkat çekti.
'2010'da rehavete kapılmayalım'...
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye'nin fiyat-kalite dengesini çok iyi kurduğunu, bu nedenle krizde rağmen yılı avantajlı geçirdiğini söyleyerek "2010 yılını satılabilir fiyatlarla geçirmemz gerekir" dedi. Kriz döneminde fiyat reaksiyonlarına anında cevap vererek turizm gelirlerindeki düşüşe rağmen turist sayısının arttığına dikkat çeken Çorabatır, "Rehavete kapılmamak ve kalitemizden ödün vermemeye dikkat etmeliyiz. Bu şekilde her iki rakip ülkenin önüne geçeriz" dedi. Çorabatır ayrıca 2010'da ortalama kalış sürelerinin uzatılması gerektiğine de dikkat çekti.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: