Türkiye, baskette turist rekoru kırdı...
Dünya Basketbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Türkiye, şampiyonanın bilet satışlarında rekor kırdı. Bugüne kadar düzenlenen turnuvalar arasında yurtdışına en çok biletin satıldığı ülke Türkiye oldu.
Toplam biletin yüzde 27’si yurtdışındaki taraftarlara satılırken, 2006 yılında Japonya’da düzenlenen şampiyonada sadece biletlerin yüzde 9’u yurtdışına satıldı. Çeyrek final, yarı final ve final maçlarına ise biletler şimdiden bitti. “Bilet satışında rekor kırdık” diyen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası Organizasyon Direktörü Emin Balcı, Türkiye’ye taraftarın ve VIP misafirlerin büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
Bilet fiyatı dengelendi...
Turnuva öncesi bilet fiyatlarını belirlerken Türkiye ve Avrupa şartlarını göz önüne aldıklarını belirten Emin Balcı, fiyat stratejisini şöyle anlattı: “Biletler ilk etapta Türk taraftarlara pahalı, yabancılara ise ucuz geldi. 20 Euro’dan başlayan bilet fiyatları 300 Euro’ya kadar çıkıyordu. Burada biraz denge sağlayama çalıştık. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin maça gideceğini hesapladık ve orta yolu bulduk. Bu konuda herkesi mutlu etmek istedik. Final maçı biletleri şimdiden tükendi. 2’nci tur biletleri için de taraftarlar rakiplerin eşleşmesini ve üst tura çıkacak rakipleri bekliyorlar.”
Localara ilgi büyük...
Türkiye’de basketbol salonlarında büyük ilgi gören locaların maçlarda sponsor ve VIP konuklara ayrıldığını söyleyen Emin Balcı, şu bilgileri verdi: “Localara Türk taraftarlar büyük ilgi gösteriyor. Ancak bu maçlarda locaları FIBA, İstanbul Valiliği ve Belediyesi ile sponsor firmalara tesis ettik. Eskiden protokol tribünleri ilgi görürdü şimdi localara talep var. Artık sadece futbol stadyumlarında değil Türkiye’de basketbol salonlarında da loca hizmeti olacak.”
Ponpon kızlar bedava şov yaptı, Türkiye’nin vetosu New York Times’a yansıdı...
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’ndaki maçlarda şovlarıyla salondaki izleyicileri eğlendiren dansçı kızlar (ponpon kızlar) bu turnuvada ücret almadan sahneye çıktı. Hürriyet'ten Ceyhun Kuburlu'nun haberine göre, İran takımı kızların etek yerine pantolon giymesini isterken, Türkiye maçlarında ise ponpon kızlar veto yedi. New York Times, şampiyonada en büyük tartışmayı yaratan ekibin ponpon kızlar olduğunu belirtirken, “Türkiye oynadığında yarı çıplak dansçılar ortada yok” yorumu yaptı.
8 bin kişi başvurdu 1700 gönüllü çalışıyor...
Turnuvada gönüllü olarak çalışmak için 8 bin kişinin Türkiye Basketbol Federasyonu’na başvurduğu belirten Emin Balcı, turnuvada çalışan profilini şöyle açıkladı: “Şampiyonadaki maçlar sırasında 1700 gönüllü çalışana ihtiyacımız vardı. Bunun için 8 bin başvuru aldık. Çok ciddi bir eleme yaptık. Bu elemeleri başarıyla geçen gençler organizasyon ekibimize katıldı. Her maç 800 kişi çalışıyor. Bunların yarısı gönüllü. Gençlerde en az bir yabancı dil arıyoruz.”
Turnuva tarihinde böyle açılış olmadı...
Dünya Basketbol Şampiyonası’nın açılış törenindeki eleştirilere cevap veren Emin Balcı, “Şampiyona tarihi böyle açılış görmedi. Bugüne kadar yapılan açılışlar daha sönük kalıyordu. Japonya’daki açılış törenini izlemek lazım. FIBA yetkilileri ayakta alkışladı. Herkes çok beğendiğini söyledi. Elbette sahneye çıkan sanatçılara başka sesleri de eklemek isterdik. Ancak olmadı” diye konuştu. (HT)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: