Türkiye’nin en pahalı tatili, bu dağda yapılıyor...
2006 yılından beri yapılan ancak bu yıl Türkiye'de büyük ilgi gören heliski (Helikopterli kayak), kayakçıları helikopter ile tepelere bırakıp oradan kaymalarını sağlayan bir spor türü. Karadeniz'in Cimil Yaylası'nda 3 bin metre yükseklikte heliski ( helikopterli kayak) için minimum 9 Bin, maksimum 20 Bin Euro ödemek gerek.
Tatil paketinin bu özelliği ayrıcalıklı, zor ve klas bir dağ sporunu da barındırmasından kaynaklanıyor. Türkiye'nin en pahalı sporu olan heliski, Aralık ile Mart ayları arasında yapılıyor. Dünyanın sınırlı bölgelerinde gerçekleştirilebilen heliskinin en önemli özelliği, kayak merkezinden veya kayak pistinden uzakta, karın bol olduğu alanlarda yapılması.
Bu spor Türkiye'de her geçen yıl ivme kazanıyor. Kanada, Alaska, Kafkaslar ve Himalayalar'da yapılan bu spor, ülkemizde ilk kez Kaçkar dağlarında yapılmaya başlandı. Turkey Heliski şirket kurucusu İsviçreli Thierry Gasser, Kaçkarlar'ın çok iyi sıkışmış bir kar tabakasının üstünde 40 santimetrelik bol karıyla bu spor için elverişli olduğunu söylüyor.
Maliyeti oldukça yüksek olan bu branş özel donanımlar gerektiriyor. Heliskinin profesyonel kayakçılar kadar iyi kayabilenler tarafından rağbet gördüğü anlaşılıyor. Türkiye'den bu sporu deneyenler arasında ise Ali Koç ve Cem Hakko var. Bu spor için gelen turistler arasında özellikle Fransa, İsviçre, Belçika, İngiltere ve Rusya'ndan ekipler bulunuyor.
Her yıl ortalama 150 civarında yabancı kayakçı sırf heliski için Trabzon'a inip, Rize İkizdere'ye geliyor. Sayının önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor. Son günlerde iş dünyasında sık konuşulur olan bu sporun yapıldığı Cimil Yaylası'nda, 2008'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı, Ridos Thermal Hotel & Spa'nın sahibi Kasım Ekşi ile konuştuk. Ekşi, yabancıların ilgisinden çok memnun ancak yerli iş adamlarını da bekliyor.
Türkiye'den iki işadamı var...
Türkiye'den bu sporu Ali Koç ve Cem Hakko'nun denediği biliniyor. Fransız, İsviçreli, Belçikalı, İngiliz ve Rus ekipler ise bakir ve göreceli olarak ucuz fiyatı nedeniyle Cimil'i çoktan keşfetmiş.
Buraya gelenler nerede kalıyor?
Ridos'ta kalıyorlar. 30 dönüm üzerine kurulu termal otel. Suyun içinde 4 bin 600 çeşit mineral var. Kayakçıların burayı tercih etmelerinin sebeplerinden biri de kaydıkları zaman şişen adalelerine bu minerallerin iyi gelmesi. Buranın en büyük özelliği Karadeniz'e çok yakın olduğu için denizden çıkan buhar rüzgar yoluyla dağa gidip orada kara dönüşüyor. Kristalleşmiş çok kaliteli kar var.
Oteliniz ne kadar yükseklikte?
Yazın ilgi nasıl?
Otel ilk açıldığı zaman Trabzon'dan geliyorlardı. Sonra Giresun, Ordu, Samsun'dan gelmeye başladılar. Şimdi özellikle yazları Arap turistler oteli tıka basa dolduruyor.
2010'da ne kadar ciro elde ettiniz?
Yaklaşık 7 milyon dolar ciro geldi, bu yıl bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz
Siz burada oteli yaparken, neyi hedeflediniz?
Otelimizi Başbakan açtı. 20 milyon dolar harcadık. 350 yatak kapasiteli. Deli cesareti ile bu işe giriştik. Bu yıl 16 odalı butik bir otel daha açacağız. Burası tesisleşmek için müsait.
(Sabah-Sinan Özedincik)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: