Türkiye’de alan vergisi ‘Çaktırmadan’ yükseltildi...

Jolly Tur'un sahibi Sinan Vardar, Sabah Gazetesi'ndeki köşe yazısında 'Türkiye'deBazı havalimanlarında yolcu başına alınan havaalanı vergisi sessiz sedasız 15 dolardan 15 euroya çıkarılmış olmasını protesto etti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türkiye’de alan vergisi ‘Çaktırmadan’ yükseltildi...

Turizmin dörtlü sacayağı tur operatörü, seyahat acentası, otel ve uçak şirketleri üzerine oturuyor. Turizm sektörüne dışarıdan bakınca tatlı bir iş gibi görünse de içten bakıldığında riskli ve meşekkatli bir sektör. Bugün size uçak şirketlerinin rızklarından bahsederken risklerini de anlatayım dedim. Türk turizmi çok şanslı çünkü bizde bir sürü 'çılgın özel havayolu sahibi' var.

 

Son yıllarda Türkiye'de faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin filolarındaki yolcu uçak sayısı 260'a ulaştı. Filolarda görülen bu artışla birlikte, toplam koltuk kapasitesi de 50 bini aştı.

Peki, hiç düşündünüz mü? Çılgın uçak şirketi patronlarımız olmasa turizm sektörü küresel pazarlarda bu kadar rekabetçi ve güçlü olabilir miydi? Kesinlikle hayır.

 

 

'Çılgın'lar olmasa yıllık 30 milyona varan turist sayısını ağzımıza bile almaya korkardık. 50 milyon turist beklentisi 'milli bir hayal' olurdu. 80'lerin başında turizmci arkadaşım Hüseyin Baraner ile Antalya Havalimanı'nda turistleri beklerdik. Günde bir uçak inerdi.

Şimdi ise bazı günlerde bu sayı 900'ü geçiyor. Ancak bu sektöre çelme takmamalı. Bugünlerde havayolu şirketlerinin canı havaalanı vergisi nedeniyle sıkkın.

 

Bazı havalimanlarında yolcu başına alınan havaalanı vergisi sessiz sedasız 15 dolardan 15 Euro’ya çıkarılmış. Anlamak zor! Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) üyesi şirketler isyanda; "Biz anlaşmalarımızı yurtdışındaki tur operatörlerle 15 dolardan yaptık şimdi özel hava meydanlarını desteklemek için bizden 15 Euro isteniyor" diyor. Konu Rekabet Kurumu'na taşınacakmış. Aldıkları bilgiye göre yap-işletdevrek modelindeki ihale şartı bu artışın gerekçesiymiş. Yeniden hatırlatıyorum.

 

 

Turizmde ücret tarifeleri yıllık belirlenir. Dünyada sezon içinde böyle bir vergiyi artırmak veya eksiltmek mümkün değil. Sezon içindeki değişikliklerin 6 ay ya da 1 yıl önce havayolunu işleten şirket tarafından deklare edilmesi gerekir.

 

Bu köşeden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a "Sezon öncesi bu problemi çözün" diye sesleniyorum. Lakin havacılıkta dünya liginde ilk sıralara oynayan Türk havacılık sektörünü zayıflatmış olacağız.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.