Türkiye, 2010'un kralı...
Japon yatırım bankası Nomura, 2010 beklenti raporunda Türkiye’nin kriz sonrası en büyük sıçramayı yapabilecek ülkeler arasında olduğunu yazdı. Japon devi Türkiye’ye ‘Geri Dönüşün Kralı’ adını taktı. Japonya’nın dev yatırım bankası Nomura, Türkiye’nin kriz sonrası dünyada en büyük sıçramayı yapabilecek ülkeler arasında olduğunu açıkladı.
‘Not 2 yıl içinde artabilir’
Gelişmekte olan ülkeler arasında da farklar olacağını belirten Nomura, “Büyüme açısından Türkiye, Rusya, Polonya, İsrail ve Güney Afrika gibi ülkelerin Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya ve Ukrayna gibi ülkelerden daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. Türkiye söz konusu ülkeler arasında en büyük potansiyele sahip. Türkiye’nin önümüzdeki 2 yıl içinde ülke notunun artması olasılığı da ciddi. Türkiye ve İsrail krize güçlü giren ülkeler. Kriz sırasında agresif politikalar izlediler. Toparlanmaları da hızlı olacak” dedi.
Türkiye’ye ‘Geri dönüşün kralı’ başlıklı bir sayfa ayıran raporda, Türkiye’nin 2010 yılında hızlı bir toparlanma ve normalleşme sağlamasının beklendiği belirtildi. Türkiye’nin gelişmekte olan Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde en yüksek potansiyele sahip ülkelerden olduğunu belirten Nomura, Türkiye’nin 2010 büyümesini ise yüzde 4.4 olarak tahmin etti.
‘2010’un ikinci yarısında faiz artar’
Japon bankası, Türkiye’de iç talebin ve kredilerin 2010’da, özel yatırımların da 2011 sonunda eski haline döneceğini öngördü. Merkez Bankası’nın kriz döneminde iyi iş çıkardığını yazan Nomura, Haziran 2010’a kadar faizlerin yüzde 6.5 seviyesinde kalacağı öngörüsünde bulundu. Nomura şunları belirtti:
“Bölgedeki merkez bankalarını 3 gruba ayrıyoruz: Türkiye ve Polonya gibi 2010’un ikinci çeyreğinden itibaren faizleri artıracağını beklediklerimiz, Güney Afrika gibi faiz artırımına 4. çeyrekte başlaması muhtemel olanlar ve Macaristan ile Romanya gibi ikinci çeyreğe dek faiz indirimi beklediklerimiz.
Türkiye’de 2011’den önce seçim yok. Ancak işsizliğin kötüleşmesi erken seçim fikrini doğurabilir. Biz yine de erken seçim beklemiyoruz.”
Nomura, Türkiye’de enflasyonun 2010 sonunda yüzde 5.6’ya düşmesini bekliyor.
‘IMF ile hâlâ anlaşma olabilir’
2010’da büyümenin önündeki en önemli engelin yılın ilk yarısı boyunca artış gösterecek işsizlik olduğunu yazan Nomura, bu durumun hükümetin IMF ile bir anlaşma imzalamasına sebep olabileceği öngörüsünde bulundu. Nomura, “IMF ile 25 milyar dolarlık bir stand-by anlaşması büyümeye iki yıl içinde 2.5 puan katar.
İstihdam piyasasındaki kötüleşmeyi de 2010’un ikinci çeyreğinde durdurur” yorumunda bulundu. Nisana kadar Kıbrıs’la ilgili ciddi ilerleme olmazsa Türkiye’nin AB üyelik sürecinin büyük bir engelle karşılaşacağını savunan Nomura, “Kıbrıs görüşmeleri bir sonuca ulaşmazsa süreç donabilir” dedi.
Çin patlama yaşar, futbol Güney Afrika’yı maskeler
- Nomura’ya göre; gelişmiş ülkelerin toparlaması krizin merkezi olmaları nedeniyle zayıf olacak. Gelişmekte olan ülkeler ise iyi göstergeleri sayesinde hızlı büyüyecek. Büyüme Asya’da daha güçlü olacak.
- Dünyanın önündeki riskler, yeni bir krizin patlak vermesi ve emtia fiyatlarının balon oluşturması.
- Doların zayıflığı sürecek, Brent petrol 2010’da 72 dolar, 2011’de 75 dolar olacak.
- ABD’de istihdam koşulları iyileşiyor. Ancak belirsizlik, işsizliğin yüksek seyretmesine neden olacak. FED’in 2011 başına kadar faizleri artırmasını beklemiyor.
- Avrupa’da zayıf iç talep nedeniyle büyüme yavaş olacak. Avrupa Merkez Bankası’nın Ekim 2010’dan önce faiz artışı beklemiyor.
- Japon ekonomisinin 2010’un ilk yarısında yavaşlamasını, büyümenin ikinci yarıda başlamasını bekliyor.
- Asya’da büyümenin lokomotifi olarak iç talep, ihracatın yerini alacak. Çin’de yatırım ve tüketim patlaması devam edecek. Çift haneli büyüme görülecek.
- Güney Afrika’da Dünya Kupası tüketimdeki zayıf toparlanmayı maskeleyebilir.
- Körfez bölgesinde Dubai’nin yaşadıkları yatırımcı güveni konusunda önemli bir test. Büyüme ivmesi sürecek.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: