Türk yat turizmi, Avrupa’da dördüncü sırada...

Türkiye Turizm Tanıtma Müşaviri Raci Karaca, "Türkiye, yat turizmi kapasitesi açısından Yunanistan’ı da geride bırakarak, İspanya, İtalya ve Fransa’dan sonra dördüncü sırada geliyor" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türk yat turizmi, Avrupa’da dördüncü sırada...

22-31 Ocak tarihleri arasında Duesseldorf Yatçılık fuarına katılan Türkiye Turizm Tanıtma Müşaviri Raci Karaca, yat ve deniz turizminin Türkiye için önemini  değerlendirdi. 220 bin metrekarelik alana kurulan fuara 57 ülkeden 1641 firma katılırken, Türkiye fuarda yaklaşık 200 metrekarelik alanda 22 firmayla temsil edildi. Fuarda 949 firmayla katılımcılar arasında Almanya birinci sırada yer alırken bu ülkeyi 156 firmayla Hollanda izledi.

 

Devlet ve sektör el-ele...

 

“Fuar, Türkiye açısından çok verimli ve başarılı geçti. Türkiye’den 22 şirket katıldı. Bu fuarın başarısı, bakanlığımızın ve sektörün en güzel işbirliği örneklerinden birini yaşamış olmamızdan kaynaklandı” diyen Raci Karaca, 41’inci ‘Boot Duesseldorf 2010’ fuarının her yıl olduğu gibi, bu yıl da dünyanın en önemli yatçılık ve yat turizmi fuarlarından biri olduğunu hatırlattı.

 

Türkiye’ye geç geldi, hızlı ilerledi…

 

Yat ve deniz turizmi olgusunun Türk turizm terminolojisine nispeten geç girdiğini söyleyen Raci Karaca, son 30-35 yılda inanılmaz bir hızla ilerlediğini belirtti: Karaca, “Türk yat turizmi, Yunanistan’ı da geride bırakarak, İspanya, Fransa ve İtalya’dan sonra Avrupa’da dördüncü sırada geliyor. Bu inanılmaz bir artış" dedi.

 

İki marinadan, 36 marinaya, 500 yat’tan, 35.000 yat’a...

 

Bu hızlı artışı rakamlarla destekleyen Raci Karaca, “80’li yılların başında 2 marinası olan Türkiye, bugün dünya standartlarıyla yarışan 36 marinaya sahip. Yine aynı dönemde 500 olan yat bağlama kapasitemiz, bugün 35 bin’e çıktı. Gulet turizminde bir marka haline geldik. Gulet turizmi herkesin dilinde. Gulet tipi ahşap yatlarla yapılan mavi yolculuklar, bir tek Türkiye’nin sahip olduğu önemli bir markadır” diye konuştu.

 

Dünya’nın en etkili isimler, kıyılarımızda...

 

Karaca, “Dünyanın en önemli liderleri, şirket CEO’ları, kendileri, konukları ve müşterileri için gulet mavi yolculuk turlarını tercih ediyorlar. Bu olgu, dünyanın en etkili isimleri arasında bir değer oldu” dedi. Tanıtma Müşaviri Raci Karaca, Türkiye’ye gelen yabancı misafirleri gelir gruplarına göre ayırmanın çok yanlış olacağını, konjonktürde, her gelen turistin aynı değer taşıdığını söyleyerek, “Turistleri gelir gruplarına göre ayırmamız bence yanlış ama diğer taraftan, Türkiye’nin turizmden elde ettiği geliri, ayrıca getirdiği turistlerin harcamalarına göre de endeksli olduğu bir gerçek” şeklinde konuştu. Karaca, yat turizmiyle beraber, Türk turizm sektörünün yıllardır özlediği üst gelir grubunun da ülkeye daha fazla gelmeye başladığını hatırlattı. (tourexpi)

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.