Türk turizminin 2010 yılı rotası çizildi...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'her şey dahil sisteminin kalitesini yükseltmek konusunda bir kaç yıldır gayretleri olduğunu belirterek, ''Her şey dahil sistemi bizim çok sayıda turist getirmemizi kolaylaştırıyor' dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Türk turizminin 2010 yılı rotası çizildi...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmde 2010 yılı hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulunurken, 2009 yılında gelen turist sayısının 2010 ile ilgili iyimser tahminler yapmayı kolaylaştırdığını ifade etti. Günay, Türkiye'nin dünya turuzminde ilk 10 ülke arasında yer aldığını anımsatarak, bu ülkeler arasında ekonomik krize ve salgın hastalık tartışmalarına rağmen gelen turist açısından geçen yılı artıyla kapatan tek ülkenin de Türkiye olduğunu söyledi.

Gelir itibarıyla konaklama sürelerinin kısaldığını ve kişiler tasarruflu davrandığı için dünyada turizm gelirinde bir azalmanın meydana geldiğini dile getiren Günay, şunları kaydetti:
''Ama bu da yine dünyadaki azalmaya göre Türkiye açısından iyimser yorumlar yapmamıza izin verecek oranlardadır. Bu gelişme bizi 2010 ile ilgili olumlu bir tahmine haklı olarak taşıyor. Dünyada krizin azalacağını var sayıyoruz.
Çünkü gelirle seyahat çok doğrudan ilişkili orantılıdır. Zaten geçen yılın sonuna doğru dünyada iyileşme belirtileri görülmeye başlandı. Böyle devam ederse bizim 2010'da turist sayısını 30 milyon olarak telaffuz etmemizi kolaylaştıracak bir konuma ulaşacağımızı tahmin ediyorum. En azından, 28 ya da 29 milyon turist civarında bir noktada bu yılı sonuçlandıracağımızı tahmin ediyorum.

Tabii krizin olmaması ve sona ermesi, gerilemesi var sayımıyla ilişkili olarak bunu söylüyorum. Ama bizim asıl 2010'dan itibaren turizmde odaklandığımız hedef kişi başına geliri artırmaktır. Türkiye'nin kişi başına elde ettiği gelirin artmasını doğrusu turist sayısının artmasından daha fazla önemsiyorum. Türkiye kişi başına dünya ortalamasının altında gözüküyor.''

''KÜLTÜREL SUNUMUMUZ İÇİNDE YETERLİ ÇAPTA DEĞİL''
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, turizm türlerini geliştirmeye ve daha çok kişinin yararlanabileceği çapta bir destinasyon yaratmaya yönelik çabalarının olduğunu söyledi.
Bu çabaları bu yıldan itibaren büyük hedefler olarak ortaya koyduklarına işaret eden Günay, ''Kültürle buluşan bir turizm amaçlıyoruz. Ben birinci günden itibaren Türkiye'nin asıl turizm profilinin güneş-deniz-kum değil, kültür olması gerektiğini söylüyorum'' dedi.
Türkiye'nin arkeolojik zenginlikler açısından çok büyük bir potansiyelinin bulunduğunu da anımsatan Günay, şunları söyledi:

''Arkeolojik alanlarımız, iyileştirmemiz gereken ve şu anda dünyaya övünçle sunacağımız müzelerimiz var. Bunlar, henüz kültürel sunumumuz içinde yeterli çapta değil. Bunlara dönük bir turizm arayışımız var. Ayrıca, kış sporları, golf gibi yeni alanlar, daha yüksek gelir ve kültür grubunu ülkemize taşıyacak olan alanlardır. Bizim tanıtım firmalarımızla, yurt dışındaki seyahat acentelerimizle de bu çerçevede görüşmelerimiz var.
Türkiye'de kültür turlarını tekrar gündeme getirmek, daha çok kişinin kalabileceği, daha büyük çaplı bir destinasyon yaratmaya çalışmak gibi gayretlerimiz var. Bunları da bu yıldan itibaren önümüze büyük hedefler olarak koyuyoruz. Bunları gerçekleştirmeye başladığımız oranda 2010, 2011 ve 2012'de gelen turist sayısından daha çok Türkiye'nin geliri artacak diye umutlanıyorum.''
Bakan Günay, geçen sene termal ağırlıklı tahsis ilanına çıktıklarını da hatırlatarak, ''Termal konusunda Türkiye'nin kapasitesi yüksek. Fakat şu andaki yatak sayısı sınırlıdır. Kongre turizminden sadece İstanbul yararlanabiliyor. Halbuki kongre turisti kanaat önderi olmak ve gelir düzeyi açısından en önemli turist kitlesidir. Kongre turizmini de başka alanlara yaygınlaştırmak istiyoruz'' diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.