Türk turizmi için spor, önemli bir ekonomik kaynaktır...
Selge Beach Resort & Spa Genel Mdr.Yrd. ve Antalya Futbol Masterleri Derneği As Başkanı Osman Ergin, spora olan tutkusuyla öne çıkan bir turizmci. Sporun, Türk turizmi için çok önemli bir ekonomik kaynak olduğunu vurgulayan Ergin, turizm sektörünün spor turizmine gereken önemi daha yeni yeni vermeye başladığını söyledi. Osman Ergin bu konudaki görüşlerini, Turizm Aktüel’in Projeler Koordinatörü Volkan Altıntaş aracılığıyla, okurlarımızla paylaştı.
Osman Bey özellikle son yıllarda Türk turizminde spor ve turizm bağlantısı her platformda dile getirilmekte. Ancak siz bu bağlantıyı hayatın içine aktaran başarılı bir turizm profesyoneli olarak bize spor ve turizmin sizin hayatınızdaki rolünden bahsedebilir misiniz?
Sözlerime, Turizm Aktüel ailesine teşekkür ederek başlamak istiyorum. Türk turizminde spor ve turizm bağlantısı konusuna gelince; artık spor ve turizmin iç içeliği her platformda dile getirilmekle kalmıyor, bir şekilde turistik tesisler yeniden yapılanma ile tesisin konumunun uygunluğuna göre, gerek futbol sahaları, gerekse tenis kortları ve golf sahalarını içerisine alan sportif tesislerle takviye edilmeye devam ediyor.
Talep anlamında da; özellikle İskandinav ülkelerindeki olumsuz soğuk hava koşullarının etkisi; sıcak kamp bölgeleri arayışında Yunanistan, İspanya ve İtalya dışında yeni arayışları ölü sezon dediğimiz dönemin hareketlenmesi açısından Türk Turizminde sporun önemliliğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Çevremize baktığımızda daha önceleri geçmişte yeterliliğini ispat etmiş olan Belek’teki tesislerin artık artan talep sebebi ile bu ihtiyacı karşılayamadığı görülmüş, akabinde Antalya - Alanya hattında Avrupa’da derece almış olan Mardan Tesisleri başta olmak üzere; ciddi anlamda sportif tesisin inşa edilmesi bunun en güzel örneği olmaktadır. Türk Turizminde spor ekonomik bir sektör olarak yerini almıştır. Bundan sonra yapılacak iş profesyonel tesislerin görsellikle de desteklenmesi şeklinde olacaktır.
Farklı bir yönünüzle Türk turizminde ön plana çıkıyorsunuz Osman Bey. Spor ve turizmi bu kadar içe içe yaşamak nasıl bir duygu?
Öyle ki; Dünya Sağlık Örgütü gelişmiş ülkeler üzerinde yapmış olduğu incelemelerde, ciddi sağlık sorunlarının, Kardiyovasküler ve eklem problemlerinin temelinde hareketsiz yaşam biçiminin olduğunu tespit ederek, bunun sebebini de teknolojik gelişmelerin insanlar üzerindeki olumsuz etkisine bağlamıştır. Spor ile gelen sağlığın, ülke ekonomisine etkisi düşünüldüğünde; hasta insan sürekli tedaviye muhtaç olan insandır ve tedavi giderleri ile ekonomiye yük olan insandır. Sağlıklı insan ise; üreten, vergi veren ve ekonomiye katkı sağlayan insandır. Onun içindir ki; gelişmiş ülkeler artık Dünya Sağlık Örgütünün de uyarıları ile ülke genelinde sporu bir yaşam biçimi yapıp, sağlıklı insanların oluşturduğu sağlıklı bir toplum oluşturma çalışmalarına hız vermişlerdir.
Bu bağlamda da biz turizmciler kendimizi bir vizyon olarak görüp ön plana çıkarak, önce insan, sonra tesis, akabinde toplum olarak sporu bir yaşam biçimi haline getirerek, yakın gelecekte vücuda gelecek, sağlıklı bir toplumun startını verebiliriz.
Sizce Türk turizminde spor, yeteri kadar kendine yer bulabilmekte mi? Daha fazlası için önerileriniz nelerdir?
Türk Turizminde spor kendine yeteri kadar yer bulabilebilmekte midir? Güzel soru… Henüz değil, ama yeni bir yapılanma içerisindedir diyebiliriz. Oysa gelişmiş ülkeler bu rantı daha önceleri keşfettiklerinden bizden önce spor turizmi pastasındaki en büyük payı da almışlardır. Dün geçmişte kaldığı için, bundan sonra neler yapılabilir? Ona bakmak lazım bence.
Öyle ki; ülkemizin yeni keşfettiği ve ciddi gelir paylarını oluşturan spor turizmi için Antalyamız iklim ve diğer doğal şartlar bakımından geniş özelliklere sahiptir. Antalya havalimanından en uzak sahil şeridi en fazla bir saat mesafededir. Sahilde güneşlenme ile Saklıkent’te kayak yapma mesafesi 35 – 40 dakikadır. Bunlar spor turizmi için birer artı olarak karşımıza çıkmakta olup, tenis kortları, golf sahaları, triatlon, moto kros, dağcılık ve diğer spor dallarını kapsayan tesisler ile örnekler çoğaltılabilir.
Bilindiği üzere; Türk Havayolları’nın milyon dolarlar harcayarak reklam çekimi yaptırdığı Barcelona takımı Manavgat’a davet edilmiştir. Temennimiz davetin olumlu karşılanması ve bu rüya takımın Manavgat’ta ağırlanması yönündedir. Bunu gerçekleştirebilmesi durumunda Matso sadece Side ve Manavgat’ın tanıtımı ile kalmayacak, ulusal ve uluslar arası medyanın takibi ile ilçe ilçe, il il Türkiye’nin, dünyaya tanıtımına vesile olacaktır. Hem de tanıtım bütçesinden milyon dolarlar harcamadan. Türkiye’de geç kalan ama hızla gelişen spor turizmi ancak böyle dev organizasyonlar ile ivme kazanabilir.
Bir de şimdiye kadar göz ardı edilen ve yaz sezonu etkinliklerinden olan plaj futbolu olayı var ki; Türkiye Futbol federasyonu çatısı altına alınan bu spor dalı, bölgemizde sadece Alanya’da organize edilmektedir. Oysa Belediye Başkanı Sayın Recep BARUT’un Türk turizmine örnek olacak şekilde ıslah ettiği Evrenseki sahilleri, bu spor organizasyonlarına oldukça müsait ve bu iş için, benim şu ana kadar gördüğüm en güzel alanlardır. Değerli dostum ve futbol arkadaşım Foça Belediye Başkanı Gökhan DEMİRAĞ Foça’da düzenlenmesine imkan sağlayarak, Foça’nın tanıtımına katkı sağladığı bu organizasyon örneğ ile bizlerde Evrenseki sahillerinde bu organizasyona ev sahipliği yaparak, hem de bölgemizde dört mevsim yapılabilirliği de düşünülerek, bölgenin farklı bir dal ile reklamı yapılabilir.
Kim ne derse desin Turizm bölgelerinde yapılan her türlü spor organizasyonların, ulusal baz da olursa; yurt içinden gelen turist sayısında, uluslar arası baz da olursa; yurt dışından ülkemize gelen turist sayısında ciddi artışlar sağlayacağı kesindir. Biz turizmcilerin şu an için yapacakları şeyleri kısaca iki maddede toplamak gerekirse; birincisi mevcut tesisleri tadile ederek cazibe merkezi haline getirmek, ikincisi yeni yapılacak tesisleri de dev organizasyonlara ev sahipliği yapacak şekilde inşa ettirmek diye sayabiliriz.
Biliyorsunuz şu an kırk yaş üzerinde eski sporculardan oluşan Kaptanımız Ayhan Dolma’nın başkanlığındaki Antalya Futbol Masterleri Derneğinin As Başkanı’yım. Bizler dernek olarak, yılın belli bölümlerinde aynı kategorideki futbol takımlarının katılımı ile turnuvalar organize ediyoruz ve bunların çoğunluğuna ailelerimiz ile katılıyoruz.
Bundan beş yıl önce iki nizami futbol sahamızda ilk etapta dört sonra sekiz takım ile yaptığımız organizasyonlara hızla artan Master Futbol takımlarının da etkisi ile en az dört saha ile cevap verebilir hale geldik.
Bunun ulusal bazdaki en güzel örneği; 13 ilden 15 takımın katılımı ile Niğde ve Nevşehir Masterlerinin ortaklaşa düzenlediği Kapadokya Medeniyetler Turnuvası olurken, Uluslararası bazda da en son Antalya Futbol Masterleri Derneği olarak, 15 Nisan 2010 tarihinde 24 takımın katılımı ile düzenlemiş olduğumuz ve 4 güne 84 maçı sığdırdığımız turnuvamızdır.
INTERNATIONAL MASTER CUP 2010 adı altında 15 Nisan 2010 tarihinde başlayan ve Topkapı Otel’de düzenlediğimiz turnuvamız dört gün sürmüştür. Bu turnuvamıza aileleri ile yurt içinden 17 takım yurt dışından da aralarında Yunanistan, Belarus, Kıbrıs, İngiltere, Romanya’nın da bulunduğu 7 takım ile toplam 1076 kişi katılarak otelde dört gün konaklamışlardır.
Ne yazık ki; Sidespor Başkanı Hasan ŞEN ’ in hazırlattığı Dört kupa ve 32 şilt verdiğimiz ve konaklama hariç diğer tüm masraflarının derneğimizce karşılandığı bu turnuvaya Yabancı takımları finanse eden belediye başkanları ve spordan sorumlu meclis üyeleri ile Romanya konsolosu bizzat katılırken, adına plaket hazırlattığımız Antalya Milletvekillerimiz ile Antalya Valiliğini temsilen kimse iştirak etmemiş, Büyükşehir ve Murat paşa Belediyeleri adına ise sadece başkan yardımcıları katılarak plaketlerini almışlardır.
Görüldüğü üzere; Türkiye’de Antalya, Afyonkarahisar, Manisa ve Karşıyaka’nın öncülüğünde dört takımla ve parmakla sayılacak şekilde başlayan takımlar ile yapılan bu organizasyonlar kısa zamanda yurt içinde Facebook’ta “Türkiye Futbol Masterleri” olarak açmış olduğumuz gruba dahil olan onlarca takımla artarak devam ederken, organizasyona bu yıl yurt dışından katılan takımlara yenilerinin ilave olacağını bekliyoruz.
Eski Antalyaspor’lu futbolcu Kadir Kaptanımızın şilt töreninde bahsettiği gibi, Antalya Futbol Masterleri Derneğimiz, gelecek seneye Mini Dünya Kupası niteliğinde ve daha büyük organizasyonlar ile çoğunluğunu yabancı ülke takımlarından oluşacağı bir turnuva ile gündeme damgasını vuracağını, Yalnız bunun sadece derneğimizin ve üyelerimizin çabaları ile değil, yerel yönetimlerin İl spor Müdürlüğü ile Turizm İl Müdürlüğünün ve medyanın desteği ile zirveye çıkabilmesinin mümkün olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyorum.
Son olarak; Turizm Aktüel olarak aralamış olduğunuz bu kapının, diğer medya mensuplarına örnek olmasını temenni ediyorum. Ayrıca vermiş olduğunuz destek sayesinde bu güne kadar söylemek isteyipte sadece yutkunduğumuz bu konuda söz hakkı verdiğiniz için şahsınızda Turizm Aktüel ailesine ve okuyucularınıza şükranlarımı sunuyorum.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: