Türk şarapları, İngiltere'de görücüye çıktı...
Dünyaca ünlü İngiliz şarap otoriteleri, Londra Uluslarası Şarap Fuarı'nda (LIWF) Türk şaraplarını tattırdı. Fuarda Türk şaraplarına yoğun ilgi gösterildi.
Dünyanın en büyük şarap yarışması olan International Wine Challange yarışmasının sonuçları da LIWF'de açıklanacak. Yarışmaya giren 48 Türk şarabının alacağı sonuçlar merakla bekleniyor.
Londra’nın en önemli şarap fuarlarından ‘Londra Uluslararası Şarap Fuarı’ (LIWF) kapılarını açtı. Excel Fuar alanında 18- 20 Mayıs tarihleri arasında yapılan Uluslararsı Şarap Fuarı’nda Türkiye’nin önde gelen şarapları Doluca, Kavaklidere, Kayra, Idol, Likya, Sevilen ve Vinkara tanıtıldı.
Oz Clarke, Tim Atkin MW, Charles Metcalfe ve Susan Hulme MW gibi tanınmış şarap eleştirmenleri, Türkiye‘ye özgü üzümlerin; emir, narince, ökuzgözü, boğazkere ve Kalecik karasının çeşitliliğini ve kalitesini tattırdı.
Fuar kapsamında Türk Şarapları ayrıca İngiliz Şarap Yazarları Derneği tarafından sadece üyelerine özel ve depremzedelere yardım amaçlı yapılan özel bir tadımda yapıldı.
Bu tadımda da Tim Atkin tarafından seçilen şaraplar diğer depremlerin yaşandığı Madeira ve Şili şaraplarıyla birlikte tadıldı. Toplanan yardım paraları Erzurum Valiliği'nin depremzedeler için açılan hesabına aktarılacak.
ŞARABIN DUAYENLERİ TÜRK STANDINDA
Wine of Turkey Kordinatörü Taner Öğütoğlu, geçen sene kriz nedeniyle fuara gelemediklerini belirtti. Londra’daki fuara Türk şarapları olarak ilk defa 2008 yılında katıldıklarını söyleyen Öğütoğlu, şunları söyledi:
“Bu sene standımızda önemli bir takım etkinlikler düzenledik. İngiltere’nin ve dünyanın önde gelen kanaat önderlerinden Oz Clarke, Tim Atkin MW, Charles Metcalfe ve Susan Hulme MW, standımızda Türk şaraplarını tanıtıyorlar. Bu çok önemli bir etken. Çünkü bu düzeyde insanlara maddi çıkar karşılığında yaptırmak dahi mümkün değil. Kendilerini Türkiye’ye davet ettik, gediler. 5 gün boyunca Türkiye’nin önemli üreticilerin tesislerini gezdiler, şaraplarını tattılar ve çok etkilendiler. Özellikle Türkiye’nin kendine has olduğu üzümler ve dünya şarapçılığın binevi beşiği olması, minifera denilen şaraplık üzüm cinsinin Anadolu’dan çıkmış olması ve şu anda da üreticilerimizin yapmış oldukları ürünlerin dünya çapında diğer ürünlerle karşılaştırılabilir, son derece başarılı ürünler ortaya koyması onlar çok heyecanlandırdı. İki sene önce fuara geldiğimizde diğer şarapçılık konusunda önemli ülkelerin standlarında yaptıkları etkinliklere, kalabalıklara gıpta ile bakıyorduk. Şimdi onlar bize bakıyorlar ve bu da çok sevindirici.”
‘AMACIMIZ TÜRKİYE’Yİ TANITMAK’
Kavaklıdere Şarapları Anonim Şirketi’nin Muharraz Azası Ali Başman da bu yilki fuara ikinci defa 7 Türk üretici firma birlikte katıldıklarını söyledi.
Birlikte katılmalarının amacının Türkiye’yi tanıtmak olduğunu vurgulayan Başman, “Türkiye’nin potansiyelini, kalitesini Avrupa’ya, dünyaya gösterebilmek. Bunu da tek firma olarak yapmak tabiki çok zor. Ama bunu birlik halinde, devlet politikası, milli politika şeklinde yaparsak, çok daha rahat bir şekilde kendimizi yutdışında tanıtabiliriz. Ve bunun sonucunda katma değeri çok yüksek ürün olan şarapla ülkemize ciddi gelirler sağlayabiliriz. Buna en güzel örneği Avusturalya’yı verebilirim. Yüzyıllık ülke geçmişi, 40 yıllık şarap geçmişi olan Avusturalya, şu an eksportta 4’üncü ülke durumunda ve şarap işinden kazandıkları milyonlarca dolar... Biz bunu neden yapamayalım,biz bu potansiyeli neden değerlendiremeyelim? Bu nedenle hep beraber buradayiz. Hep beraber üretmiş olduğumuz tadlarımızı ziyaretçilere değişik şekillerde sunmaya çalışıyoruz” dedi.
YARIŞMANIN SONUÇLARI MERAKLA BEKLENİYOR
Dünyanın en büyük şarap yarışması olan International Wine Challange yarışmasının sonuçları da LIWF’de açıklanacak. Yarışmaya giren 48 Türk şarabının alacağı sonuçlar ilgiyle bekleniyor.
Öte yandan, bu yılda çok sayıda ülkeden 2 binden fazla şarap üreticisinin katıldığı fuarı yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği belirtiliyor. (DHA)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: