Turizmin yeni yıldızı Türk mutfağı...

Restoran yatırımcıları ve işletmecileri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la bir araya geldi. Hem sorunlarını paylaştılar hem de İstanbul'da ekim ayında düzenlenecek gastronomi festivalinin müjdesini verdiler.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmin yeni yıldızı Türk mutfağı...

TURYİD Başkanı Kaya Demirer ve üye işletmeciler, Bakan Ertuğrul Günay'a sektörle ilgili düzenlemeler yapılırken söz sahibi olmak istediklerini anlattı.

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) üyeleri sektörün sorunlarını paylaşmak amacıyla hafta başında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Ulus 29’daki buluşmada yemek ve eğlence sektörünün önde gelen aktörleri, vergi uygulamalarından alkollü içkilerin satışına, kayıt dışından gürültü yönetmeliğine uzanan geniş yelpazedeki sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştılar.

2003 yılında İstanbul’da turizm belgeli işletme sahiplerinin bir araya gelerek kurduğu TURYİD’in 225 üyesi var. Ama TURYİD Başkanı Kaya Demirer’in verdiği bilgilere göre İstanbul’da 15 bin, Türkiye genelinde 30 bin işletme kayıtlı. Yeme içme sektörü yıllık toplam geliri İstanbul’da 3 milyon 500 bin dolar, ülke genelinde de 6 milyon 500 bin dolar. TURYİD üyesi 225 işletmenin yıllık toplam geliri ise 550 bin dolar. Yani İstanbul’daki sektör gelirinin yüzde 16’sını TURYİD üyesi işletmeler sağlıyor.

Her biri İstanbul’un önde gelen restoranlarının sahibi olan üyeler, bir yandan pahalı diye yaftalanmaktan, öte yandan da vergisini ödemeyenlerle aynı kefeye konmaktan mutlu değil. Kaya Demirer, TURYİD üyesi işletmelerin İstanbul’da sektörün genel yayılımında yüzde 2’lik bir paya sahipken, sektörün ödediği vergi oranının yüzde 25’inin kendilerine ait olduğunu söylüyor.

TURYİD ne istiyor?

TURYİD üyeleri öncelikle alkollü içkilerin satışı, 24 yaş sorunu, vergi uygulamaları, çevresel gürültünün değerlendirilmesi gibi konularda düzenlemeler yapılırken söz sahibi olmayı, önerilerde bulunmayı istiyor. Sistemin dışında olanların kayıt altına alınması için de devletten destek bekliyorlar. Bir de 1. sınıf turistik işletmelerde yemeğin üzerine konan yüzde 18 vergiden şikayetçiler. Bu oran Fransa’da yüzde 5.5, Yunanistan’da yüzde 13, İspanya’da ise yüzde 8.

Mikla ve Numnum restoranların sahibi Mehmet Gürs ve Sunset’in sahibi Barış Tansever, turistik ve 2. sınıf gibi halen problemleri olan belgelendirme konusunda, sektördeki karmaşayı çözecek ortak bir çalışma yapmayı öneriyor. Bir diğer öneri ise yerli ve yabancı tüm tüketicileri restoranlarda kredi kartı kullanmaya teşvik etmek. Ve yeni yatırımlar için de turistik otellerde olduğu gibi destek istiyorlar.

Festival 24-30 Ekim’de...

TURYİD önümüzdeki yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla birlikte ‘Taste İstanbul’ adıyla gastronomi festivali düzenliyor. 24-30 Ekim tarihlerinde Maçka Küçükçiftlik Park’ta yapılması planlanan festivalin organizasyonunu ve tanıtımını Esra Ekmekçi ve Arhan Kayar ortaklığındaki DDF üstlenmiş. İstanbul’un imzası sokak lezzetleri, yemek tasarımları, şarap tadımları, yemek-sanat ilişkisi üzerine konferanslar, yeme-içme fotoğrafçıları sergisi şimdilik festivalin planlanmış etkinlikleri arasında.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da hem toplantıda yaptığı konuşmada hem gazetecilerle sohbetinde dünya turizminde ilk beşe girme amacını bir kez daha yineledi. Günay’a göre Türk mutfağı, turizmin taşıyıcısı olma potansiyeline sahip. Yükselen bir değer olan şarap sektörü de itici güçlerin başında geliyor. TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) ile yeni düzenlemeler için yapılan ortak çalışmanın sonucu haziran ayı içinde açıklanacakmış. Ama Bakan’ın konuşmasından anlaşıldığı kadarıyla 24 yaş sınırı sorununun çözümü, seçimlerden sonraya kalacak gibi görünüyor. Bakalım yanlış hesap ne zaman Bağdat’tan dönecek?

Selimiye ‘Dünya Mirası’ listesinde...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’la gazeteciler buluşur da UNESCO Dünya Kültür Mirası Komisyonu’nun raporlarına göre Süleymaniye’nin siluetini etkileyen Galata Metro Geçiş Köprüsü’nün ne durumda olduğu sorulmaz mı? Tabii ki bu konu da gündeme geldi. Şu an köprü yapımı durdurulmuş ve bağımsız uzmanların köprünün planlarındaki değişikliklerin ardından yapacağı değerlendirme bekleniyor. Ama UNESCO’dan güzel bir haber de var. 19 Haziran’da Selimiye Camii ve Külliyesi, Dünya Mirası listesine giriyor. (Radikal)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.