TURİZMDE YENİ HEDEF KİTLE: AVRUPALI TÜRKLER…
Türkiye’den yurtdışına 60’lı yıllarda çalışmak üzere giden Türklerin, başta Avrupa’da Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda olmak üzere çeşitli ülkelerde yaşayanların sayısının 10 milyon civarında olduğu telaffuz edilmektedir.
Geçmiş yıllarda gurbetçi turizmi olarak adlandırılan vatandaşlarımızın izine gelip gittiği dönemlerde ülkemizin her şehrinde, kasabasında, köyünde kısacası, her köşesinde ekonomik ve sosyal alanda bir canlanma bir hareketlenme yaşandığı,.iznin büyük bir bölümü kasaba ve köylerdeki akrabaların yanında geçirilip ,kaçamak yapar gibi bir sahil kasabasında birkaç gün deniz sefası yapıldıktan sonra yeniden dönüldüğü günümüze ulaşan gerçektir.
Yıllar içerisinde, ilk gidenlerin torunlarının çocuklarını görmelerinin bir sonucu olarak kuşak değişimi ile köy ve kasabalarda yaşayan akrabaların sayısının gittikçe azalması, ilişkilerin zayıflaması gibi unsurların; bu hareketlenmeyi köy, kasaba ve şehirlerde azaltarak, tatil yörelerimize kaydırdığı bilinmektedir. Ebeveynlerin doğup büyüdüğü yerlerde geçirilen birkaç günden sonra tatil yörelerimizde zamanın büyük bir bölümünün geçirildiği, özellikle genç kuşaklar için tatil haline dönüştürdüğü gözlenmiştir.
Son yıllarda genç kuşaklar için izin yapmak tamamen ortadan kalkmaya başlamış, yaşadıkları ülkelerdeki akranları gibi herhangi bir ülkede tatil yapmak yaşamlarının önemli bir öğesi haline gelmiştir. Dikkat çeken bir unsur da, Türkiye’nin diğer tatil destinasyonları gibi algılanması, hatta sadece izine gidildiğinde görülen ülkemizin tatilcilere sunduğu doğal ve kültürel zenginliklerimizle beraber tatil imkanlarının daha az tanınması olarak karşımıza çıkmasıdır.
Bu nedenle, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelerde yaşayan vatandaşlarımıza köy ve kasabalardan oluşan bir ülke gibi kabul edilerek, diğerlerine göre Türkiye’yi tatil ülkesi olarak tanıtmak, onların tatilci olarak ülkemizi tercih etmelerini sağlamak amacıyla, yurtdışında sürdürülen reklam kampanyalarında vatandaşlarımıza yönelik çalışmalar yapılması da büyük önem arz etmektedir
2009 yılı istatistiklerine göre (TÜİK verileri) ülkemizi 4.658.172 si yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere toplam 32.006.149 kişi ziyaret etmiştir. Vatandaşlarımızdan elde edilen gelir 5.396.260 Dolar (kişi başına 1.158 dolar) yabancı ziyaretçilerden elde edilen gelir 15.853.077 Dolar (kişi başına 580 dolar) dır. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın ortalama gelirin 664 dolara yükselmesi üzerindeki etkileri hemen görülmektedir.
.
Bu bağlamda yapılacak reklamlar kapsamında, özellikle Avrupa genelinde dağıtımı yapılan gazete ve dergiler ile çeşitli ülkelerde mahalli olarak yayınlanan gazete ve dergilerin beraber tatil yörelerimizin doğal ve kültürel zenginliklerinin tanıtıldığı Türkçe seyahat ekleri verilmesi, Televizyon ve radyo kanalları ve internet siteleri yayınlar yaptırılması çalışmaları etkili olabilecektir.
Bu yolla, bir taraftan Avrupalı Türkler olarak da son yıllarda adlandırılan vatandaşlarımızın ülkelerini vazgeçilmez bir tatil ülkesi olarak tanımaları sağlanabilecek, öte yandan da tatile çıkacak komşularını Türkiye’ye yönlendirmelerine sevk edebilecek ve daha da önemlisi vatandaşlarımızı ülkemiz için çalışan gönüllü turizm elçileri haline getirebilecektir. Bu faaliyetlerin Türkiye Turizm Stratejisi kapsamında öngörülen alternatif tanıtım stratejileri ile de uyumlu olacağı düşünülmektedir.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: