Turizmde, 'Kadın yönetici' devri...

Turizmde kadın tepe yöneticiler iki yılda 3′e katlandı. Otel yönetimlerini devralan kadın sayısında büyük bir artış var. Son yıllarda sektörde ön plana çıkan kadın yönetici sayısında belirgin bir artış var.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmde, 'Kadın yönetici' devri...

Turizm, orta ve alt kademede pek öyle olmasa da üst yönetimde diğer pek çok iş alanında olduğu gibi erkek egemen bir sektör. Ancak son yıllarda sektörde ön plana çıkan kadın yönetici sayısında belirgin bir artış var. Kendi aile şirketlerini yöneten kadınlar değil bunlar. Profesyonel olarak bu işi yapan ve zirveye çıkan kadınlardan söz ediyoruz.

 

Oysa, Levent Gökmen imzasını taşıyan Ekonomist dergisindeki habere göre, eskiden kadın turizmciler daha çok mutfak hizmetleri, ön büro, satış gibi turizmin geri planda kalan alanlarında uzmanlaşırdı. Günümüzün turizmci kadınları bunlarla yetinmeyerek sektörlerinin en tepesine kadar çıkmaya kararlı. Bson 2 yılda üst düzey kadın yönetici sayısındaki artış, bunun en önemli kanıtı.

 

İki yılda üç kat arttı...

 
Bunun en güzel örneği Rixos Otelleri’nin Markadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Başak Erel. Avusturya’ya dil eğitimi almak üzere gidip turizm sektörüne Magic Life markasının doğuşunda farklı görevlerde bulunarak adım atan, genç yaşına rağmen turizmin başarı merdivenlerini hızla tırmanan Erel, erkek rakiplerine taş çıkaran çalışmaları ile hızlı büyüyen bir zincirin zirvesine çıkmış durumda.

 

Yabancılar da şaşırıyor...

 

Bundan iki yıl önce turizmin dümeninde olan kadınlara ilişkin yaptığımız araştırmada 20 kadın yöneticiye ulaşmıştık. Bu yıl yaptığımız araştırmaya göre yönetimde olan kadın turizmci sayısının iki yılda üç katı artarak 61’e ulaştığını gösteriyor.

 

Turizmde başarılı olan bu kadınların kimileri ciddi bir eğitim formasyonunu sahada çok iyi tatbik ederek bu kariyer yolculuğunda başarıyı yakalarken, kimileri de tesadüfen girdikleri bu sektörde yakaladıkları başarı ile yöneticiliğe kadar yükseliyor. Tıpkı Antik Hotel Genel Müdürü Sevda Yılgaz gibi. Yakınlarının açtığı otelde iyi derece Almanca bilen resepsiyonist aranmasıyla bu sektöre adımını atan Yılgaz, bugün genel müdür koltuğunda oturuyor.

 

Yılgaz, kadın yöneticilere sadece Türklerin değil yabancıların da şaşırarak baktığını söyleyerek, “Yabancılar kadın yönetici gördüklerinde etkileniyorlar, şaşırıyorlar. Bizi Arap ülkeleri gibi düşündüklerinden buraya gelince fikirleri de ön yargıları da değişiyor” diyor.

 

Aileden turizmciler de var...

 
Kimi kadın yöneticilerde ise turizm bir aile geleneği. Buna en güzel örnek ise VIP Turizm. VIP, 1968 yılında Türk Cumhuriyet tarihinin ilk kuşağı ve turizmin duayeni İnci Pirinçcioğlu ile Fethi Pirinçcioğlu tarafından kuruldu. İnci Pirinçcioğlu,Türkiye’nin ilk kadın rehberi olarak Türk kadınına turizm alanında öncülük etti.

 

Annesinden bayrağı 1970’li yıllarda devralan Yasemin Pirinçcioğlu, VIP Turizm Genel Müdürü ve murahhas azası. Fransa’da Sorbonne’da okuduktan sonra en büyük Fransız PR, etkinlik yönetimi ve seyahat şirketinde çalışan Prinçcioğlu, 40 yıllık turizm kariyerinde Art Travel adlı sanat turizmine yönelik ilk Türk şirketini kurarak sektörde bir ilke daha imza attı.

 

Çiftçioğlu’nun kriz deneyimi...

 
Turizm eğitiminin ardından turizmin çeşitli kademelerinde 12 yıl çalışan Zeynep Çiftçioğlu, bundan iki yıl önce çeşme Ilıca’daki Nars Ilıca’nın genel müdürü oldu. Swissotel’de çalışırken Çeçen baskını olayının yönetilmesinde önemli rol alan Çitfçioğlu, “Olayın gerçekleştiği an ve sabaha kadar süren operasyon sürecinde güler yüzümüzle operasyona destek olduk. Bu hayatımda unutamadığım bir kriz yönetim ve operasyon deneyimi oldu” diyor.

 

Konaktan otele...

 
Arena Hotel sahibi Gül Küçükserim ise doğup büyüdüğü dededen kalma Osmanlı konağını altı yıllık bir çalışma ile 18 odalı butik otele dönüştürmüş bir turizmci. Gül Hanım’ın 1998 yılında açtığı otel, bugün dünyanın en büyük turizm acentelerinin ilk sıralarında yer alıyor. Otelin dekorasyonu da yaşanmışlığı yansıtıyor; el yapımı Anadolu kilimleri, varak aynalar, Küçükserim’in babaannesi tarafından lamba ışığında işlenmiş ipek seccade bu oteli gerçekten butik yapıyor.

 

Yaklaşık 11 yıldan bu yana oteli işleten Küçükserim, turizm sektörüne doğduğu konağı yaşatmak için girdiğini söylüyor. Holiday Inn İstanbul City Genel Müdürü Evren Tolgay ise, bir aile dostunun vasıtasıyla 5 yıldızlı bir otelin genel müdürü tarafından uzmanlık alanı olan insan kaynakları ve kalite departmanını kurmak üzere sektöre girmiş.

 

Sanatçı ruhlu turizmciler..

 
Gülfem Yaşar Özberk, bankacılık ve finans sektöründe çalışırken aile şirketi olan İpek Otel’de yaşanan idari sorunlar nedeniyle 1998’de turizm sektörüne giriş yapmış. O dönemde Sirkeci’de otelde resepsiyonist olarak çalışmaya başlayan ilk kadın olan Özberk, başlangıçta çok yadırgandığını söylüyor.

 

Turizm sektöründe çalışmanın 7 gün 24 saate yayılan bir iş olduğuna dikkat çeken Özberk, “Turizmde mesai saatlerinin uzun olması nedeniyle erkek yöneticiler kadınları bu mesleğe pek uygun görmüyor. Ancak kadınlar detaycı, titiz, disiplinli olmaları ile bu meslekte daha başarılı oluyorlar” diyor. (Ekonomist)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.