Turizmde et sıkıntısı...

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, Türkiye'de yılda 60 bin tona yakın kırmızı et tüketen otellerin, et fiyatlarının aşırı yükselmesi karşısında çaresiz kaldıklarını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmde et sıkıntısı...

Volkan Şimşek, et fiyatlarının Avrupa'da 6-7 dolar civarında olduğunu, Türkiye'de ise bu fiyatın 15-20 dolar arasında satıldığına dikkati çekti. Et fiyatlarının Türkiye'de çok yüksek olduğuna değinen Şimşek, otellerde en çok et tüketildiğini ifade etti.

 

Et fiyatlarının aşırı derecede arttığını ve bunun da otellerin maliyetlerini etkilediğini belirten Volkan Şimşek, “Yılda 60 bin tona yakın kırmızı et tüketen oteller, et fiyatlarının aşırı yükselmesi karşısında çaresiz kaldı. Oteller bir yıl içinde 60 bin ton kırmızı, 40 bin tona yakın beyaz et tüketiyor. Bütün bunlar göz önüne alınarak otellerin et sıkıntısı çekmemesi için turizmciye et ithalatı için izin verilmeli” dedi.

 

Et fiyatlarının artmasının istenmeyen bazı gelişmelere de neden olabileceğine işaret eden Şimşek, son zamanlarda at, eşek, domuz eti satıldığı yolundaki haberlerin turizm sektörüne de yansıtılabileceğini, bunun da turizme büyük zarar verebileceğini kaydetti.

 

Şimşek, hükümetin bir an önce et ithalatını serbest bırakmasını, ithalat yapılmasıyla et fiyatlarının düşeceğini ve turizmcinin maliyet artışından kurtulacağını bildirdi.

 

OTELLERİN TÜKETİMİ

 

Volkan Şimşek, turizmde yaşanacak büyümenin sadece turizm sektörüne değil, 54 farklı tedarikçi sektöre de büyük bir pazar oluşturacağına işaret ederek, şunları söyledi:

 

“Bu konuda yapılan araştırmalara göre turizme tedarik sağlayan 54 sektörün otellere yaptığı yıllık satış tutarı 12 milyar doları aştı. Bunun yanı sıra oteller yeni yatırımlar ve yenileme çalışması için de 3,5 milyar dolar civarında harcama yapıyor. Turizm sektörü bir yılda büyük bir iş hacmi yaratıyor. Yılda 16-17 milyar dolarlık iş hacmi yaratan otelcilik sektörüne kolaylıklar tanınmalı. Aynı zamanda turizm sektöründe 1,5 milyona yakın kişi doğrudan istihdam ediliyor. Türkiye'deki turistik tesisler bir yıl içinde 1 milyon tondan fazla yiyecek, 600 bin litre içecek tüketiyor.

Tesislerin aldıkları sadece sebze ve meyveye ise, bir yıl içinde 210 milyon dolara yakın para ediyor. Bir otel dışarıdan ortalama 2 bin 800 kalem mal alıyor. Bu kadar büyük bir sektör mutlaka her yönden desteklenmeli. Turizmci büyüdükçe, tedarikçi sektörler de büyüyor. Bu nedenle hükümet et fiyatlarının daha fazla artmadan, turizmcinin maliyetlerini daha fazla artırmadan, et ithalatının önünü açmalıdır.”

  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.