Turizmde eğitim müdürden başlamalı
Turizmin genelinde olduğu gibi; tesis – misafir ilişkilerinde de sürekliliğinin sağlanması adına konaklama işletmeleri içerisinde, sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesi neticesinde müşteri memnuniyetinin artırılması, tesislerin tercih edilmesinde en önemli etkendir.
Osman Ergin
Bu nedenle; tesislerin göz ardı ettiği ya da önemsemediği personellerinin eğitimi konusu; aynı konseptteki diğer işletmelerle rekabet edebilme ve kendi varlığını sürdürebilme açısından önem arz etmektedir.
Her ne kadar hızına yetişilemeyen teknolojinin nimetlerinden faydalanılarak eski ve yeni ayrımı olmaksızın tüm tesislerin mimarisi ile lüks ve konforundaki artış konaklama işletmelerinin görsel kalitesini yükseltse de; insan odaklı olması nedeni ile turizm de müşteri memnuniyeti sunulan hizmetle değerlendirilmektedir.
Öyleki; misafir tatil planının başladığı andan itibaren gerek acente gerekse internet ya da diğer iletişim ve pazarlama kanallarını kullanarak araştırdığı tesisleri; ilk etapta görselliği ile tercih edip, nihayetinde ödediği paranın karşılığında aldığı hizmet ile değerlendirmektedir.
Turizmde çeşitliliğinin de getirmiş olduğu yenilikler sonucunda; sayısı artarak devam ederek farklı konseptlerde hizmet vermekte olan tesislerin, kendilerine yakın ya da aynı konseptteki tesisler ile rekabet edebilmesinin ilk şartı misafirlerinin tatmin olma duygularının karşılanmasıdır.
Her tesis için geçerli olan müşteri tatmini; rekabet gücünü koruyabilme, gelir elde etme, geliri arttırma ve aynı misafirlerin bir sonraki yıllarda da devamlılığının sağlanabilmesi açısından oldukça önemli olup; bu da hizmet standardının üst seviyede veya aynı kalitede tutulması ile gerçekleştirilebilir.
Misafirlerin otelden memnun ayrılmaları, ancak bir önceki sezon yapılan hataların giderilmesi, yönetici ve personel de görülen eksikliklere karşı yeterli derecede önlem alınması ile sağlanabilir. Yalnız burada en alt kademedeki personelden tüm departmanların katılım ile başlanan takım oyununda takım kaptanı olan yöneticilerin, çalışanlarını motive ederek işletmeye olan bağlılıklarını artırmalarının yanı sıra, onları işin gerekleri, bilgi ve meslek ahlakı açısından bilgilendirmeleri de ayrıca önem arz etmektedir.
Hizmet sektörü olan turizmde personelin performansı hizmette başarının en önemli unsuru olup; performans personele yüklenen motivasyon ile doğru orantılıdır. Yaptığı işle bütünleşmiş ve işinden zevk alan personelin tesise katkısı doğal olarak diğerlerinden daha yüksek seviyede seyredecektir.
Bilindiği üzere devletin uygulamaya koyduğu desteklere rağmen; son dönemlerde global sebeplerden dolayı ülkemizde turizm sezonunun kısalmaya devam etmesinin etkisi ile personelin hafızasında yerleşen, sezon sonu işsiz kalma düşüncesi sektörün iş olarak tercih edilmemesini, bu durumda tesislerin personel bulamama sıkıntısını gündeme getirmektedir. Bunun yansıması da sektörde eğitimli ve deneyimli personel temininde yaşanan güçlük olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu güçlüğün aşılması; yöneticiler tarafından eğitilen deneyimsiz personelin işe yarayacak konumda olanlarına gelecek sezon için güvence verilmesi ile mümkün olacaktır.
Tesislerde personel sıkıntısı yaşanmaması adına sezon içerisinde istihdam edilen fazla personel; takip ve kontrolü azaltıp, işgücü üretim düzeyini düşürmektedir. Bu durumun izolesi; ancak sezon sonunda yapılacak fizibilite neticesinde sezon içerisindeki performansı ile kendini amorti edebilecek personellere sahip çıkılması ile mümkün olabilir. Bu uygulama da tesislere patronlarını, müdürlerini, şeflerini ve işini bilen çekirdek kadro ile başlangıç yapılmasını sağlayacaktır.
Sonuç olarak; hizmet sektörünün öznesi olan insana yapılan yatırım; özünde kalıcı olan tesise yapılan bir yatırım olacağından, bu durum tesislerde personel temininde yaşanılan güçlüğü yenmenin yanında, personel sirkülasyonundan doğacak zararların da asgariye indirilmesinde kelebek etkisi yapacaktır.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: