Turizmde Çanakkale'nin ayak sesleri...

Turizmde patlama yapmaya hazırlanan Çanakkale, yeni projeler için kolları sıvadı. 500 yatlık marina yapılacak şehirde Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı olan 2015'te 100 bin turiste ulaşılması için bir de ajans kuruldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmde Çanakkale'nin ayak sesleri...

Çanakkale, turizmde patlama yılı olarak 2015'i seçti. Dünya tarihinin en büyük çıkarmalarından biri olarak kabul edilen Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı için şehirde hummalı bir hazırlık var. Hedef 2015'te anma törenleri için gelen turist sayısını üçe katlayarak 100'üncü yılda 100 bin turiste ulaşmak. Hedefe ulaşmak için özel bir ajans kuran Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı kollar sıvadı.

MARİNAYA ÜÇ TALİP VAR...

2015'e kadar yapılacak bir diğer turizm yatırımı da 500 tekne kapasiteli yat limanı. Yat limanıyla ilgilenen firmalar arasında Setur, D-Marine ve Ülker Grubu var. Sanayi yatırımlarını çekmek için de harekete geçtiklerini söyleyen Oda Başkanı Bülend Engin, "Yat limanıyla bir başlangıç yapılacak. Birçok firma bu projeyle ilgileniyor. Bu işe yerli firmalar kadar yabancıların da ilgi duyacağını düşünüyor ve istiyoruz" dedi.

 
Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Bülend Engin Türkiye'nin en uzun sahil şeridine sahip olan şehrin bu potansiyelini kullanamadığını belirterek özellikle kruvaziyer turizminden pay almak istediklerini söyledi. Organize Sanayi Bölgesi'nin teknik sorunlar nedeniyle yatırıma uygun olmadığını söyleyen Bülend Engin, bazı firmaların kendilerine başvurduklarını anlattı. İlgilenen büyük birkaç firma olduğunu da dile getiren Engin, batılı bir otomotiv firmasının da yatırım yapmak için Çanakkale'de temaslarda bulunduğunu belirtti. Engin ayrıca şehirde çelik, otomotiv, petro-kimya ve rafineri yatırımları görmek istediklerini de sözlerine ekledi.

 

ÇARŞI AVM'YE KARŞI...

Turistlerin gezmeden geçmediği ve türkülere konu olan Çanakkale'nin Aynalı Çarşı'sı için de çeşitli proje hazırlanmış. Engin projeyi şöyle özetledi: "Çanakkale'de önümüzdeki dönemde yapılacak alışveriş merkezlerine karşı Çarşı bölgesinin bir cazibe merkezi haline getirilmesi için düğmeye bastık. Çarşı çelik konstrüksiyon ve membrandan oluşan özel malzemeyle kaplanacak. Böylece hava şartlarından bağımsız olarak AVM'lere karşı esnaf rekabet edebilecek" dedi.

Çanakkale'nin turizm alanında yapacağı bir diğer yenilik de Troya müzesi. Müze ile 12 bin 336 arkeolojik, 2 bin 747 etnografik eser ve 15 bin 202 sikke ziyaretçilerin ilgisine sunulacak. Troya ören yerinden götürülen ve yurtdışında bulunan eserlerin de geri getirilerek müzede sergilenmesi amaçlanıyor. Çanakkale'deki müze ve ören yerlerine 2010 yılında toplam 528 bin 507 yerli ve yabancı turist geldi.

 

'Gelip kalınan yer olmalı'...

Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Engin, Çanakkale'yle ilgili vizyonunu şu sözlerle özetledi: "Çanakkale'yi geçip gidilen değil, gelip kalınan bir yer haline getirmeyi amaçlıyoruz."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.