Turizmde 'Abi bölge' modeli...

TRT Belgesel'in 'Turizm Meclisi' programında, Samsun, Sinop ve Amasya'nın turizm projeleri, beklentiler ve sıkıntıları masaya yatırıldı. Programda, bölgenin turizm hamlesine Samsun'un önderlik yapması görüşü benimsendi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmde 'Abi bölge' modeli...

Samsun'da TRT tarafından düzenlenen 'Turizm Meclisi' adlı programda bölgenin turizm sektöründen istenilen ölçüde pay alamayışının nedenleri tartışılırken, bölgesel işbirliği için ortak çalışmaların başlatılması gündeme geldi.

 

"Turizm Meclisi" programı önceki akşam Amazon Kafe'den canlı yayınla izleyicileriyle buluştu. Sunuculuğunu Hüseyin Baraner'in yaptığı programa, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletme Genel Müdürlüğü Baş Kontrolörü Enver Öncü, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, OMÜ Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Tahsin Özbek, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun, Birleşik Medya Genel Müdürü Ali Yılmaz ve turizm işletmecisi Ahmet Bıyıklı katıldı. Programda Samsun'un ve bölgenin turizm sorunları ve yatırımları masaya yatırıldı.

 

Yatak sayısı yetersiz...

 

Programda bir açıklama yapan Vali Hüseyin Aksoy, Samsun'un iyi potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Buraya yatırımcı gelmesini sağlamalıyız. Bölgeye yatırımcı geldiğinde arsa var mı diye bakıyor. Büyükşehir Belediyesi arsa bulmak için gayret içinde. Yatırım yapılacak alanlar üretmeliyiz" dedi. Yatırımcıları Samsun'a davet eden Aksoy, "Yerel yönetimler olarak gereken desteği vereceğiz. Bölgeyi tanıtmalı ve ortak hareket etmeliyiz. Bu turizm bilincinin gelişmesi için önemli. Ayrıca kentteki yatak sayısı bin 500'ü geçmiyor. Öncelik konaklamaya verip, yatak sayımızı artırmak zorundayız. Böyle olursa esnafta, taksicide, vatandaşta mutlu olur" diye konuştu.

 

Yeter ki yatırımcı gelsin...

 

Karadeniz'in karşı kıyısındaki ülkelerle Samsun'un ilişkisinin kopuk olduğunu ve geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da, "Ne onlar bizi, ne biz onları tanıyoruz. Kuzey komşular deniz karşıdan bizi görmek istiyorlar. Aramızda 500 km mesafe var. Gelir dağılımları dengesiz. Bu yüzden gelemiyorlar. Hamleler yapılsa buraya gelirler. Diyaloglarla hem turizm, hem iş yapılabilir" dedi. Kentin önemli potansiyelinin ticarette olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Bir zamanlar devletin kapattığı arazileri, devletin elinden alıp turizm merkezi yapmaya çalışıyoruz. Bugün yatırımcı gelse yarın yer gösterebiliriz. Gelsinler konuşalım" dedi.

 

SAĞLIK VE EKOLOJİK TURİZM...

 

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise, insanların Mardin'e şehri görmek için, Antalya'ya da denize girmek için gittiğinin altını çizerek, "Samsun'a niye gelsin! Öncelikle bunun belirlenmesi gerekiyor. Burası tam bir kavşak, Karadeniz'e açılan kapı. Burada sağlık turizmi ve ekolojik turizmin geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

 

Samsun "Abi" olsun...

 

Necdet Uzun da, Samsun'un her alandaki altyapı bakımından bölgenin lider ili durumunda olduğunu hatırlatarak, " Samsun, Ordu, Sinop ve Amasya ile ortaklaşa bir proje üretmelidir. Ortak akıl hakim olursa, herkes kazançlı çıkar. Pasta büyütülmeliyiz. Böyle olursa, herkes payını alır. Samsun merkezli bir paket proje iş yapar. Samsun'un iller arasındaki mesafesi 2'şer saattir. Her ilin kendine has özellikleri var.

 

Amasya tarihi şehir. Sinop ve Ordu doğal güzellikleriyle ön sırada. Samsun'da Allah vergisi birçok şey var. Termal, yayla, kış sporlar, doğal güzellikler ve subar ormanlar, göller...Ve hepsinden önemlisi bu şehir Atatürk'ün doğduğu şehir. Milli Mücadele'yi anlatsak yeter. İşte Bandırma Vapuru. Her gün yüzlerce insan ziyaret ediyor. Hem de başka bölgelerden gelen insanlar. Samsun bölgedeki iller abilik yani liderlik yaparsa,bu iş ve aş olarak geri döner. Turizm sektörü hizmet sektörüdür ve insan odaklıdır. Bugün gençleri bırakın emekliler bile iş arıyor. Bu fırsatı kaçırmamak gerekir" dedi.

 

MARKA OLMALIYIZ...

 

Samsun'a şehri heyecanlandıracak yatırımların yapılması gerektiğine dikkati çeken Birleşik Medya Genel Müdürü Ali Yılmaz ise, "Bu kültür değerleri açısından önemli.

Samsun'da konaklamada ve tanıtmada sıkıntı var. Marka olmalıyız. Herkes elini taşın altına koymalıdır. Çok iyi çalışmalar yapılmalı. Bunun için mükemmel bir alt yapı olması lazım. Samsun'da ticaret yapılıyor. Ama kısır döngü içerisinde. Bunu dışarıya açmak lazım. Dış yatırımcıları Karadeniz'e ve Samsun'a çekmek lazım" önerisinde bulundu.

 

LİMAN GEÇİŞLİ TURİZM MODELİ...

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletme Genel Müdürlüğü Baş Kontrolörü Enver Öncü ise, bakanlığın Samsun'la ilgili tespitlerde bulunduğunu ve buraya ticaret limanı geçişli turizm modeli oluşturulacağını söyledi. Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Mustafa Yavuz da, şehre günde yaklaşık 30 uçağın inip kalktığını belirterek, gelen turistlerin genelde Yunanistan'dan geldiğini söyledi. Kurumların iyi diyaloglar kurmasına işaret eden Yavuz, "Güneye yatırım yapanların çoğu Samsunlu ama kendi memleketlerine yapmıyorlar" diye yakındı.

 

KARADENİZ'İN BARCELONA'SI...

OMÜ Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Tahsin Özbek ise, okullarında yetişen öğrencilerin çoğunlukla dışarıya gittiğinin altını çizerek, "Kısaca eğitilmiş adam ihraç ediyoruz" dedi. Sunucu Hüseyin Baraner ise, Samsun'un Karadeniz'in Barcelona'sı olabileceğine işaret ederek, "Burada kültür eksenli ticaret yapılmalı. Turizm anlayışı değişti. Karşı kıyı ile ticaret yapılacaksa, buranın cazip hale getirilmesi şart" dedi.Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül ve Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de, illerinde bulunan tarihi ve turistik dokuların birlikte yapılacak projelerle geliştirilebileceğini ve bölgeye çeşitli kazanımlar sağlanabileceği görüşünde bulundular.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.