Turizmde 9 günlük hareketlilik…

Ülkemizde okulların kapanması ve Üniversite giriş sınavının yapılmasının ardından, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla, başta İstanbul, Ankara olmak üzere metropol kentlerimizden Ege ve Akdeniz’deki tatil beldelerimize doğru yola çıkanların yarattığı araç trafiği, tatil beldelerimizde park problemi gibi sorunları konu alan haberler medya organlarında geniş bir şekilde yer aldı.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 21/06/2024 13:14
Turizmde 9 günlük hareketlilik…

Resmî tatil günlerinin haftanın sonuna ya da ilk gününe 1 gün çalışma günü olduğunda çalışanlar bir şekilde hafta sonuyla tatili uzatma yolunu bulmalarına Avrupa ülkelerinde köprü yapmak olarak adlandırıyorlar. Turizm sektörü bundan yararlanmak için yılın tatil günlerini hesaplıyorlar. Bizde de Ramazan ve Kurban bayramları başta olmak üzere hafta sonuyla birleştirilerek 9 günlük tatile herkes seviniyor. Turizm beldelerinde haraketlilik zirve yapıyor, yoğunluk çok daha fazlalaşıyor, nüfusları 3-5 kat artan kıyı şehirlerde trafik bir kaosa dönüşüyor.

Bu yıl da okulların tatile girmesi ve üniversite giriş sınavının yapılması ardından Kurban Bayramının 9 gün tatile dönüşmesiyle iç turizmde büyük bir haraketlilik oldu. Kilometrelerce uzayan araç trafiği şehir girişlerinde tıkanmaya neden olmuş, uzun yoldan gelenlerin ilk kez geldikleri şehirlerde park yeri bulma çabaları, trafiği kaosa çevirdiğine şahit olundu.

Dinlenmek için gelen tatilcilerin ekstra yorgunluğuna neden olan bu durum, şehirde normal yaşamlarını sürdürenlerin de şikayetlerine neden olduğu gözlemleniyor. Datça’da bir işletme sahibi ’arabayı park etmek bir yana ben küçük motosiklete zor park yeri bulabildim, arabayla şehir merkezine gelme diyordu bana. Yoğunluktan turizmciler ve esnaf memnun ancak Datça, Bodrum, Marmaris gibi tatil beldelerinde fiyatların yükselişe geçtiği sosyal medyada ve basında yer alan ödeme fişlerinden anlaşılıyor. Datça’da konuştuğum kafe işletmecisi işler nasıl diye sorduğumda, çok iyi nefes alamıyoruz ama 9 gün bitince bilinmez diyordu, endişesini belirterek. Uzatılmış tatil günleri ertesinde, normal akışına dönen bir sezon yaşanmaya devam ediliyor. Ama herkes sezonun normal gidişini 9 günlük dönemde ki göstergelere kıyaslamaya başlayınca da moraller bozulmuyor da değil.

Tatilci yoğunlaşmasının getirdiği pahalılık, hatta bazen ekmek bulmak gibi sorunlardan bahseden Datça’da yaşayan arkadaşım Yazar Erdem Yücel, yoğun sezon geçene Konya Ereğli’sine gitme kararını aldığını söylüyordu. Arkadaşımın bu kararı bana, Münih’te yaşadığım yıllarda October Fest (Bira Festivali) yapıldığı dönemlerde özellikle, festival alanına yakın yerlerde yaşayanların tatillerine festival zamanlarında çıktıklarını hatırlatıyordu.

Özel sektör çalışanlarının bayramın son gününde dönüşe geçtiği, tatil beldelerinden büyük kentlerimize doğru trafikte dönüş yoğunluğunun yaşandığını medyadan izliyoruz. Kamu sektöründe çalışanların tatiline 9 günlük tatilin bitmesinden sonra tatil beldelerimizde normal turizm sezonunu yaşamaya başlayacağımız günlerde, sürekli yaşadığımız sahil kentlerimizde sorunların azalacağını umuyorum.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.