Turizmde 2010'un özeti...

Geride kalan 2010 yılında Türk turizm sektörü ekonomik kriz sonrasında hedeflerinin neredeyse tümünü tutturarak 29 milyon yabancı turist ağırlarken, kasasına 23 Milyar Dolar'lık turizm geliri koydu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmde 2010'un özeti...

Gelen turist sayısındaki artışın yanı sıra 2010 yılına, “tatilci” kimliğine bürünen Türk halkı damgasını vurdu. Türkiye'deki seyahat acenteleri şimdiye kadarki en fazla cirolarını gerçekleştirdi.

9 günlük Kurban Bayramı'nda en uzak destinasyonlar bile özellikle günler öncesinden doldu. Yüzde 40'lara varan erken rezervasyon indirimi sayesinde 2010 yılında yurtiçi ve yurtdışında tatile çıkan Türk sayısı 9 milyonu buldu. Deniz-kum-güneş imkânları sunan Akdeniz otelleri yerine, Türkiye'nin saklı kalmış bölgelerindeki kültür turlarına çıkan sayısı önemli ölçüde arttı.

 

Gelecek yıl Türkiye'deki otellere yapılan rezervasyonlarına bakıldığında gelen turistte Alman-Rus- İngiliz klasik turist profilinin yanı sıra İskandinav ülkeleri de öne çıktı. Arap ülkelerinin de bu artışları desteklemesi bekleniyor. Bunların hepsi alt alta konulduğunda 2011 yılı sonunda hedef 32 milyon turist 25 milyar dolar gelir olarak belirleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın otel yatırımcılarına yönelik “Anadolu'da otel yok” fırçasına rağmen ekonomik kriz sonrasında banka kredileri sayesinde otel yatırımlarının hızlanması dikkat çekti.

Akdeniz ve İstanbul'daki oteller bir yana Anadolu'daki otel projeleri için alınan teşvik belgeleri buralardaki yatırımların artacağına işaret ediyor. Turizm yatırımları açısından 2010 yılının bir önceki kriz yılına göre daha iyi geçtiğini ifade eden Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, “Kriz zamanına göre banka kredileri düzenli hale geldi. 2010'un ikinci yarısından itibaren yatırımlar başladı. Teşvikler sayesinde de Anadolu'da otel yatırımları harekete geçti” dedi.

 2010 yılının Ekim ayı sonuna kadar otel yatırımı için 160 teşvik belgesi alındığını anlatan Turgut Gür şöyle devam etti: “Bunun 45 tanesi Marmara, Akdeniz ve Ege'de kurmak için alınırken, 115 tanesi ise Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için alındı. Buralarda ortalama olarak 100 ile 150 odalık yatırımlar olacak. Teşvik sayısının yıl sonunda 180'e ulaşacağını öngörüyoruz. Tabii ki bunda en önemli payı Anadolu alacak.” Akdeniz bölgesinin artık yeni yatırımlara ihtiyacı olmadığını belirten Turgut Gür, “Artık o bölgedeki şirketlerin yatırımlarını Anadolu’ya kaydıracaklarını görüyoruz. Dolayısıyla artık deniz-kum-güneş turizminden, tarih, kültür, inanç ve sağlık turizmine doğru kendimizi geliştireceğiz” diye konuştu. Turgut Gür, 2011 yılında Anadolu'ya büyük bir otel yatırımı hamlesi olacağını sözlerine ekledi.

 

Bu yıl turizmde neler oldu?

* Antalya'ya gelen turist sayısı 10 milyonu aştı.

* Suriye ve Lübnan ile vizelerin kalkması İstanbul'a Arap turist akınını başlattı.

* Erken rezervasyon kampanyasıyla tatile ucuz gidenlerin sayısı yüzde 20 arttı.

* Özellikle iki bayramda tatile çıkan Türk tatilci sayısı rekor kırdı.

* İç ve dış turizmle tatilen çıkan Türk sayısı 9 milyon buldu.

* Bayram'da Mısır'a giden Türk turistler havaalanında kaldı. Türsab suçlu operatörleri Bakanlığa şikayet etti.

* THY'nin yurtdışı takım ve ünlü isim sponsorluklarıyla dikkat çekti.

* Dünya Basketbol Şampiyonası'nda 100 bin turist Türkiye'ye geldi.

* Uçan yolcu sayısında yüzde 20'lik büyüme gerçekleşti, sektör büyüklüğü 15 milyar dolara ulaştı.

* Türofed'in Genel Kurulu'na katılan Başbakan Erdoğan'dan otelcilere 'Anadolu'da niye otel yapmıyorsunuz' fırçası geldi.

 

70 SEYAHAT ACENTESİ YURTDIŞINDA...

Başaran Ulusoy TÜRSAB Başkanı Türkiye'nin yüzde 10'unun gezmeye başladığını anlatan Ulusoy “İlk hedefimiz bunu yüzde 20'ye çıkarmak. Erken rezervasyon kampanyalarını daha öne çekerek iç turizme hareket katacağız” dedi. Türk seyahat acentelerinin yurtdışında faaliyet göstermesini “yılın olayı’ olarak tanımlayan Ulusoy, “70 seyahat acentesi şubeleri sayesinde ülkeye turist getirirken Türkiye'nin tanıtımını da yapıyor. Artık Türkiye'nin turizm ihracatını yurtdışından yapacağız” diye konuştu.

ANTALYA PAZARI DAHA ÇEŞİTLENECEK...

Sururi Çorabatır AKTOB Başkanı Antalya olarak gelen turist sayısını 10 milyona ulaştırarak rekor kırdıklarını ifade eden Çorabatır, “Gelen turist sayısındaki artışın yanı sıra şehire gelen turistlerin milliyetlerindeki farklılık asıl bizi sevindiren gelişme oldu. Şimdiye kadar bilinen pazarların yanı sıra İngiltere, İskandinav ülkeleri, Fransa, Suriye ve İran'dan gelen turist sayısı bizi fazlaca sevindirdi. Gelecek yıl için de farklı ülke insanlarının rezervasyon taleplerinin bulunduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Turizmi kıyılardan iç bölgelere çekeceğiz...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünya turizminde 800 milyonun üzerinde ziyaretçi, 1 trilyon dolarlık gelir potansiyelinin olduğunu belirterek, “Ülkemizin bunun içinden önümüzdeki dönemde çok daha büyük paylar alması için, turizmi ülke düzeyinde yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” dedi. Bu amaçla turizmi kıyılardan iç bölgelere çekerek çeşitlendireceklerini anlatan Günay, “Anadolu’nun çok önemli bir şehir turizmi potansiyeli var. Türkiye’ye giriş yapan ziyaretçiyi Anadolu’nun içlerine çekmek gerektiğine inanıyor ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Bakan Günay, Van Gölü ve çevresinde Doğu Anadolu’da, Güneydoğu’da Hatay’dan Mardin’e kadar ilerleyen hat üzerinde, Kapadokya’da, Doğu Karadeniz’de, Batı Karadeniz’de, Antalya dışında Akdeniz’in doğusunda, başka alanlarda da yeni farklı konseptlerde turizmi geliştirmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

(ÜNSAL EREKE- HT)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.