Turizmciye su darbesi...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 4 ay önce, turistik tesislere verilen suya yüzde 400 oranında zam yapması İzmir'in Selçuk İlçesi Pamucak Sahilindeki turistik tesis ve otelleri, zor durumda bıraktı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmciye su darbesi...

Zamdan sonra tonu 2.40 TL'den 12 TL'ye yükselen su nedeniyle, gönderilen 4 aylık birikmiş faturalar turizmcileri sıkıntıya soktu. Tepkiler üzerine Belediye Meclisi'nin Temmuza ayı ikinci olağan toplantısında, indirime gidilerek su fiyatı turistik tesisler için 0-13 metreküp arası 5.25 TL, 14 metreküp ve üzeri ise 8.48 TL olması kararı alındı. Ancak, bu fiyat da turizmcileri mutlu etmedi.

 

Pamucak Sahili'ndeki 5 yıldızlı oteller yaz ortasında su faturasu şoku yaşanmaya başlandı, Toplam 3 bin yatak kapasiteli ‘Aqua Fantsy Hotel & Aquapark', ‘Sürmeli Hotel & Resort' ve ‘Richmond Oteller'in bulunduğu Pamucak sahilindeki tesislere su sağlayan Zeytin Köy'deki 3 kuyu, bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca açılan ve suyu turistik tesislere tahsis edilen kuyuların belediyeye devrinden sonra suyun tonu 2.40 TL'den 12 TL'ye yükseldi. Zamlı fiyat 4 ay önce uygulanmaya başlandı. Bu ay tesislere geriye dönük milyon liralık su faturalarının çıkarıldığını öne süren turizmciler tepki gösterdi. Bu kararın faaliyetteki tesisleri etkileyeceği gibi, yeni yatırımları da engelleyeceği iddia edildi.

 

‘Aqua Fantsy Hotel & Aquapark' Yönetim Kurulu Başkanı Rumi Doğay, bölgeye golf yatırımlarının beklendiğini, bu kararla yatırımların darbe alacağını ileri sürdü. Doğay, şöyle dedi: “Bölge olarak rekabet etmemiz için turizmcileri rahatlatacak desteklerin verilmesi gerekirken, bölgeye yatırımı, her şeyi suya bağlı golf tesislerini engelleyecek kararlar alınıyor. Su turistik tesislerin en önemli konusudur. Her şey dahil sistemiyle çalışıldığı için çok fazla ve sık sık bulaşık çıkıyor. Su ayrıca bahçe sulamada da kullanılıyor. Otellerimizde kalanların hepsi havuzlardan gün boyu yararlanıyor. Havuza giren herkes, bilimsel verilere göre günde yarım litre suyla çıkıyor. Turizm için böylesi önem taşıyan suyun sıkıntısını çekmiyoruz. Ancak, bakanlığın turizm tesislerine yönelik açtığı kuyular büyükşehir belediyesinin denetimine geçtikten sonra su fiyatlarındaki büyük artış bizi zora soktu. Rekabet şansımızı azalttı. Bu rakamları hiçbir otel karşılayamaz.”

 

“GELİRİMİZİN YÜZDE 10'NUN SUYA VEREMEYİZ”

‘Sürmeli Hotel & Resort' Genel Müdürü Ş.Sadun Alp da, 4 aylık su faturasının 435 bin TL'yi bulduğunu, bu parayı ödemelerinin mümkün olmadığını söyledi. Alp “Bu kadar para kazanmıyoruz. Gelirlerimin yüzde 10'unu suya ayıramam. Bütçemde enerji, su diğer giderlerinin tamamı yüzde 10 değil. Yılın ilk 4 ayı zaten tümüyle zarar. Bir de buna su parası eklenirse ne yaparız? Onlarca turistik tesisin olduğu Antalya'da atık suyu dahil tonu 1.55 TL olan su burada 12.00 TL. İki yıl önce 1.40 TL olan suyun tonunu Selçuk Belediyesi geçtiğimiz yıl 2.40 TL'ye çıkarmıştı. Buna itiraz etmedik. Ama yeni fiyatler bizi öldürür” dedi.

 

İzmir Büşükşehir Belediyesi'nin, geçen 16 Temmuz'daki olağan toplantısında turizmcileri beklediği karar çıktı. ‘Turistik Tesisler' adı verilen abone tipi oybirliğiyle kabul edildi. Uygulanacak tarife ise 0-13 metreküp arası 5.25 TL, 14 metreküp ve üzeri ise 8.48 TL'ye indirildi. Otellerde, faturalandırıcak su kullanımı toplam harcanan suyun oda sayısına bölünmesiyle hesaplanacak. (DHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.