Turizmcilerin '23.59' isyanı...
Türkiye genelinde ve İl ayrımı yapılmaksızın eğlence yerlerindeki müzik kapanış saati 23.59’ olarak belirlendi, turizmciler isyan etti. Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve Çeşme'deki sektör temsilcileri, kararın bölgede turizmi dibe vurduracağını ve ‘korku filmi etkisi’ yaratacağını savundu.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun ‘Türkiye genelinde il ayrımı yapılmaksızın eğlence yerlerindeki müzik kapanış saatini 23.59’ olarak belirlediklerini açıklaması turizm bölgelerinde şok etkisi yarattı. Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve Çeşme'deki sektör temsilcileri, kararın bölgede turizmi dibe vurduracağını ve ‘korku filmi etkisi’ yaratacağını savundu.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Ardahan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yaptığı, “eğlence mekanlarındaki müziğin kapatılma saatinin 23.59’a çekileceği” açıklaması Ege Bölgesi'nde yankı buldu. 81 kentin valiliğine gönderilen genelge, 100’ü aşkın eğlence mekanıyla yılda 300 binden fazla tatilciyi ağırlayan Marmaris Barlar Sokağı'nda şok etkisi yarattı. Marmaris'teki Güney Ege'nin en büyük açık hava diskosu ‘Areena Club'un sahibi Kamil Issı, “Pamukkale ve Efes için bir yıl boyunca gelen turistten fazlası eğlence için Marmaris'e akmakta. Eğer bu uygulama hayata geçerse sektör tamamen felce uğrar. Sektörden ekmek kazanan yaklaşık 3 bin kişi işsiz kalır, sonuçları korku filmlerini aratmaz. En azından turizm bölgeleri ve ‘Barlar Sokağı' gibi özel mekanlar bu uygulamadan muaf tutulmalı” dedi.
Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz de kararın Barlar Sokağı için uygulanacağını düşünmediğini anlatırken, “Bu sokak sadece eğlence için kurulmuş, ayrıcalıklı bir yer. İlçemize gelen yerli ve yabancı turistler Barlar Sokağı'na uğramadan tatilini noktalamaz. Kararlar uygulanırken bölge ayrımı yapılmak zorundadır. Kararla ilgili yetkili makamlarla görüşmelerimiz devam etmektedir” diye konuştu. Marmaris Belediye Başkanı CHP’li Ali Acar da bakanlığın yolladığı genelgeyi incelediklerini söyledi.
BELEDİYE ZATEN SINIRLAMIŞTI...
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise, Marmaris'in kültür gibi farklı turizm alanları bulunmadığını anlatırken, “Turlarımızı eğlence destinasyonuna göre satıyoruz. İlçemiz turizm lokomotifi olduğu yıllardan bugüne eğlenceyle adından söz ettirmiştir. Zaten belediye gürültüyle mücadele amacıyla Barlar Sokağı dışındaki eğlence mekanlarında müzik yayınını saat 23.30'la sınırlandırdı. Şimdi de bakanlığın bu uygulaması uygulamaya geçerse Marmaris'te eğlenceyi bitirir. Uygulamanın hayata geçeceğini sanmıyorum. Geçerse ilçe turizmi için korkunç son olur” diye konuştu.
Bakan Eroğlu'nun açıklamasına 2 bine yakın bar, disko ve müzikholün bulunduğu Bodrum'dan da tepki geldi. Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, şöyle dedi: “Bodrum’a gelen turistin yarısı dinlenmeye, yarısı da eğlenceye geliyor. Bodrum mavi koyları kadar dünyaca ünlü eğlence mekanı Halikarnas Disko başta olmak üzere birçok ünlü sanatçının sahne aldığı müzikhollerle dolu. Geçmişte otelciler olarak eğlence mekanlarının kentin her yerine dağılmasının dinlence sektörüne zarar verdiğini söyleyip denetim altına alınmasını istemiştik. Acil bir master plan yapılarak eğlence sektörü bir bölgede toplanabilir. Ancak bunları yapmadan Bodrum’da eğlenceyi saat 23.59 ile sınırlamak mümkün değil. Ses izalasyonu yapıldığı ve dinlenmeye gelen turist rahatsız olmadığı sürece Bodrum’da eğlenceye sınır getirilemez. Aksine eğlence 24 saat sürmeli. Turizm sektöründeki sorunlar yasaklamalarla değil, sıkı ve ciddi denetimlerle çözülür.”
“23.59’DA ‘YAT BORUSUNU' ÇALDIRMAM”...
Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon ise, geçen yıl belediye bünyesinde ‘Çevre ve Gürültü ile Mücadele Birimi’ kurulduğunu hatırlatırken şöyle dedi: “Sayın bakanımız aşırı rahatsızlıklar nedeniyle bir takım kararları gündeme getirilebilir. Ancak, Bodrum sadece Türkiye'de değil dünya turizminde çok farklı yere sahip. Eğlence ve dinlence sektörünün birbirine zarar vermesini biz istemeyiz. Ama zaten saat 22.00'de yemeğini yiyip saat 23.00 sıralarında kentin eğlence mekanlarına çıkan turiste ‘dönün' deyip, saat 23.59'da ‘yat borusunu' çaldıramayız. Kent merkezindeki eğlence merkezlerinde sıkı denetim yapıyoruz, aşırıya kaçanlara gerekli yasal cezaları veriyoruz. Saat 05.00’e kadar devam eden eğlence mekanlarından bugüne kadar hiçbir şikayet almadık. Münferit şikayetlere zabıta ile anında müdahale ediyoruz. Bu kararın Bodrum gibi eğlencede dünyada marka haline gelmiş, hemen her akşam bir konserin, festivalin olduğu, aynı anda 50’ye yakın sanatçının sahne aldığı bir yerde uygulanması mümkün değil.”
“SAAT 02.00 İDEAL” ...
TÜRSAB Kuşadası Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlkbahar da, “Başta İngiliz ve İrlandalılar olmak üzere birçok turistin müzik eşliğinde eğlenmeye geldiğini ve bunların müzik dinlemeyi sevdiğini anlatırken, “Turistler saat 24.00'e kadar otellerinde yemek yiyerek, animasyonları izleyerek vakit geçiriyor. Bu saatten sonra otelden çıkıp eğlenmeye gidiyor, döviz bırakıyor. Bu nedenle müzik sesinin kısılma saatinin 02.00 olması ideal. Ama bu isteyen istediği gibi müziği açsın, gürültü çıkarsın anlamına gelmemeli. Ses düzeyiyle ilgili denetlemeler eksiksiz yapılmalı” görüşünü dile getirdi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: