Turizmciler için yüzde 1’e düşürülen ecrimisil bedeline itiraz...

Ziraat Odası Başkanı Köse, “Deniz kenarında güneşlenene yüzde 1, güneşin alnında alın teri döken çiftçiye yüzde 5 oranında ecrimisil uygulaması adil değil” dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmciler için yüzde 1’e düşürülen ecrimisil bedeline itiraz...

Çiftçiye yüzde 5 olarak uygulanan ecrimisil oranının turizmde yüzde 1’e düşürüldüğünü hatırlatan Köse, şöyle konuştu: “Turizm sektörünün güçlü bir lobisi var. Sorunlarını toplu şekilde Ankara’ya aktardılar. Nitekim 13 Ocak 2010 tarihinde çıkan tebliğde, kıyı şeridinde bulunan yerlerde yani şezlong, güneşlenecek yerler ve teraslarda ecrimisil tahakkuku o yerin değerinin yüzde 1’i olarak hesaplanıyor. Aynı tebliğin ikinci paragrafında ’kıyı şeridinin dışında kalan diğer yerlerde yüzde 5 olarak uygulanır’ diyor.

 

Yani tarlalarda yüzde 5. Deniz kenarında güneşlenene yüzde 1, ama güneşin alnında bu insanı beslemek için emek veren, alın teri döken, üreten, ürettikleri mahsulle ihracata, ekonomiye katkı koyan, köyde istihdam sağlayan, sosyal dengeleri oluşturan köylümüze yüzde 5. Bu pek adil değil. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu tebliğin düzeltilmesi, çiftçimizi, üreticimizi koruyucu tedbirlerin alınmasını istiyoruz.”

 

Hazine arazilerinde tarımsal üretim yapan ve arazi bedelinin yüzde 5’i oranında devlete ecrimisil bedeli ödeyen çiftçiler, bu oranın Ocak ayında turizmciler için alınan bir kararla yüzde 1’e indirildiğini belirterek, aynı uygulamanın kendilerine de yapılmasını talep etti.

Ecrimisil bedelleri uygulamaları ile köylünün “işgalci” konuma düşürüldüğünü savunan İzmir Zuraat Odası Başkanı Sedat Köse, çiftçinin iki yüz yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu “dededen kalma” arazilerinin tapularının iptal edildiğini belirterek, “Tapular Orman İdaresi ve mahkeme tarafından iptal edilip Hazine Müsteşarlığı’na verildi. Hazine bu yerlerde ecrimisil tahakkuk ediyor. Ama çiftçilerimiz, üreticilerimiz bu ecrimisilleri ödeyemez duruma geldi, borç batağı içine girdiler” dedi. (tourexpi)

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.