Turizmciler Euro’dan ne kadar kaybetti...

Turistik tesislerde kullanılan ürünlerde yaşanan enflasyon artarken, düşük seyreden döviz kuru turizmcilerin gelirlerine olumsuz yansıyor. TUYED Ocak 2011 Bülteni’nde yer alan Zafer Cengiz’in araştırmasına göre, kur makasının 144 aylık kümülatif etkisi dolar bazında yüzde 59 ve Euro bazında yüzde 47 değer kaybına işaret ediyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmciler Euro’dan ne kadar kaybetti...
2010 yılı için 12 aylık toplamda ise dolar bazındaki kayıp yüzde 5,38 ve Euro bazında yüzde 11,99’a ulaşıyor. Aşağıdaki tablo incelendiğinde, 2003 Yılı başlarından itibaren fiyat artışının hem dolar hem de Euro’ın sürekli üzerinde seyrettiği görülüyor. İlk 6 yıl toplamında yüzde 25 olan  dolar bazlı kayıp, ikinci 6 yılda yüzde 34 oranına çıkmışsa da son 2 yılda büyük gerileme yaşanmış.



İlk 6 yıl toplamında yüzde 7 olan dolar bazlı kayıp, ikinci 6 yılda yüzde 39 oranına çıkmış ve son yılda 12 gibi yüksek bir orana ulaştı. Dolar ve Euro karşılaştırmasında ise daha önce 2005 ve 2008 yıllarındaki dolar avantajının tekrar öne çıktığı açıkça görülüyor.
2010 yılı itibariyle doların Euro’ya oranla yüzde 6,6 düzeyinde daha avantajlı olduğu, ancak her iki dövizin ekside (-) kaldığı ortaya çıkıyor.

Kur makası mekanizmasında suçlu arandığında, burada karşımıza tek suçlu olarak Enflasyon Oranı ve düzenli olarak girdiği artış süreci çıkıyor. Sonuç itibariyle, enflasyon gelişim sürecinin sürekli ve istikrarlı bir şekilde önde gelişmesi, mevcut duruma yol açıyor. Dolar ve Euro etkileşiminde ise, 2002-2003, 2006-2007 yıllarında olduğu gibi, yüzde 10 üzerinde avantaj sağlayan Euro 2011’da tersine döndü.

Arkadaşımız Zafer Cengiz bu çalışmada şu yöntemi kullandı: Enflasyon karşısında dönemsel Euro & Doları ayrı analizlerle inceleyip, kur makası yüzdelerini saptadı. Kur makası = Kur değişimi & Fiyat değişimi arasındaki dönemsel farkları tespit yöntemini kullandı. Tablodaki (*) Yıllık ($) - (€) Kolonu: Dönemsel farklar ile Baskın Kuru gösteriyor. ( - ) Değerlerde Euro’nun (€) Baskın olduğu görülüyor. Bu tablonun geniş çalışması için arkadaşımızla [email protected] ‘dan iletişime geçebilirsiniz.
 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.