Turizmciler bu müthiş pazar fırsatına odaklanmalı...

Çin'le stratejik ilişki derinleşiyor, ilk adım yeni konsolosluk olacak. 2011 Türkiye'de 'Çin Yılı', 2012 ise 'Çin'de Türk Yılı' olarak kutlanacak. Türkiye ile Çin işbirliğini stratejik boyuta taşıyacak adımlara hazırlanıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmciler bu müthiş pazar fırsatına odaklanmalı...

Çin'in Guangzhou kentinde açılacak Türk konsolosluğunu yenileri takip edecek. İki ülke havayolları uçuş noktası ve sefer sayısını artıracak. Türkiye-Çin ilişkileri tüm dünyanın dikkatini çekecek şekilde gelişirken iki ülke de işbirliğini stratejik boyuta taşımaya kararlı. Ankara bu doğrultuda Çin'de yeni bir başkonsolosluk açıyor. Çin'in Guangzhou kentindeki temsilcilik kısa sürede hizmete girecek, önümüzdeki dönemde yeni konsoloslukların açılması da planlanıyor.

 

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Türk sanayi bölgesi kurulması için çalışmalar hızlandırılacak; iki ülke havayolları karşılıklı uçuş noktası ve sefer sayısını artıracak. 2011 Türkiye'de 'Çin Yılı' ilan edilecek; 2012 ise 'Çin'de Türk Yılı' olarak kutlanacak. Başbakan

 

Recep Tayyip Erdoğan'ın yaz aylarındaki Çin ziyaretinde 'stratejik işbirliği' kurumsal hale getirilecek. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun da iki ülke ilişkilerinin 40. yıldönümü vesilesiyle Ankara'ya gelmesi bekleniyor. Böylece uzun zaman sonra bir Çin lideri Türkiye'yi ziyaret etmiş olacak.

 

Çin ile kurulacak mekanizma komşu ülkelerle kurulan "ortak kabine toplantısı" formatından farklı olacak; ancak özü aynı hedefi taşıyor. Dünyada son dönemde köklü değişiklikler olduğu için Davutoğlu, gelişen ilişkileri "tarihin normalleşmesi" olarak nitelendiriyor. Her fırsatta Çin'i "küresel ölçekte bir güç olarak" tanımlayan Bakan Davutoğlu özellikle uluslararası meselelerde iki ülkenin görüşlerinin örtüştüğüne ve ortak çalışma alanının fazlalığına dikkat çekiyor.

 

Ulaşım imkânlarının geliştirilmesi de öncelikli planlar arasında. İki ülkenin havayolları karşılıklı sefer sayısını ve uçuş noktasını artıracak. Bakan Davutoğlu, THY'nin Urumçi'ye de uçup uçmayacağı konusundaki soruya doğrudan cevap vermedi. "Halkları yakınlaştırmaya kararlıyız." diyen Bakan birçok şehre seferlerin artırılmasını istediklerini belirterek Urumçi'ye dolaylı ışık yaktı

 

DIŞ POLİTİKA ASYA KİLİMİ GİBİ...

Davutoğlu, Pekin-İstanbul arasında tren sefer bağlantılarının kurularak tarihî İpek Yolu'nun "demiryolu ağına" dönüştürüleceğini de kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret dengesizliğinin giderilmesi için Çin'den alım heyeti Ankara'yı ziyaret edecek; daha çok Çinli turistin Türkiye'ye gelmesi için de görüşmeler yapılacak. Türk Lirası ile Yuan üzerinden ticaret yapılabilmesi de görüşmelerde gözden geçirildi.  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.