Turizmci Mehmet Okumuş, 'Vizesiz Avrupa Hareketi' başlattı...

İngiltere eski Başbakanı Gordon Brown’a Rize çayı hediye eden ‘Müthiş Türk’ lakaplı turizmci Mehmet Okumuş, ‘Vizesiz Avrupa Hareketi’ adı altında yeni bir oluşum başlattı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmci Mehmet Okumuş, 'Vizesiz Avrupa Hareketi' başlattı...

Türkiye’de politikaya girmek isteyen Okumuş, Türkiye’nin AB üyeliğine destek amacıyla Londra’da ‘Gönüllü Baş Müzakereci’ olarak çalışmalar yürütüyor. Londra başta olmak üzere İstanbul, Antalya, İzmir ve Rize illerindeki bağlantılarıyla ortak bir çalışma başlatan Okumuş, amaçlarının Türklere Avrupa kapılarını açmak olduğunu söyledi.

 

‘SERBEST DOLAŞIM HUKUKSAL BİR HAKTIR’...

 

Doğan Haber Ajansı’na konuşan Okumuş, “Türkiye, 1970’li yıllarda Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı katma protokolle AB üyesi olmayı çoktan hak etti. 1973 yılında yürürlüğe giren Brüksel Katma Protokolü’nden dolayı Türk vatandaşlarının, AB üyesi ülkelere vizesiz dolaşım hakkı vardır. Bu hak AB tam üyeliğinden önce var olan hukuksal bir haktır.1981 yılında Almanya’nın başlatmış olduğu Türk vatandaşlarına vize zorunluluğu uygulaması, diğer AB ülkeleri kademeli olarak taklit emişlerdir. Bu uygulama, 1973 katma protokolünde yer alan ’şartların’ zorlaştırılmaması maddesinin açık ihlalidir. Türkiye’nin konuyla ilgili olarak yeterli çabayı göstermemesi, AB üyesi olan ülkelerin vizede ısrarlı olmalarını sağlıyor” dedi.

 

Fransa ve Almanya’nın anlaşmalara ayak dirediğini öne süren Okumuş, “Vizesiz Avrupa Hareketi ile Türkiye ve Avrupa kamuoyunda ses getirmek amacındayız. Amacımız öncelikle Türkiye hükümetlerine bazı noktalarda katkı sağlamaktır” diye ifade etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın son dönemde dikkati çeken çalışmalar yaptığını vurgulayan Okumuş, hareketin yapısıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

 

“Vizesiz Avrupa Hareketi’ni oluşturmak için öncelikle bir internet sayfası oluşturduk. Sitemiz bitmiş durumda ancak bazı eklemeler için arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor. Facebook’ta oluşturduğumuz sayfayla zaten faaliyetlerimizi resmen başlatmış durumdayız. Şu anda 60’ın üzerinde üyemiz var. Londra’dan tutun da Paris, İstanbul ve Rize’ye kadar pek çok insan hareketimize destek veriyor. Vizesiz Avrupa Hareketi bizimle başladı ama şu anda bu hareketi savunan çok sayıda insan var. Umuyorum ki çabalarımız dünya genelinde geniş yankı bulacaktır.” (haberler.com)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.