Turizmci, İranlı'yı Nevruz'da yılbaşı eğlencesine bekliyor...

İstanbul ve Antalya'daki otelleri, Nevruz heyecanı sardı. Hicri Takvim'e göre 20 Mart'ta denk gelen yılbaşını kutlamak için her yıl ortalama 500 bin İranlının Türkiye'ye geldiği Nevruz Bayramı'nda İstanbul ve Antalya'daki otellere yoğun ilgi bekleniyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizmci, İranlı'yı Nevruz'da yılbaşı eğlencesine bekliyor...

Oteller ise organize ettikleri renkli yılbaşı eğlenceleriyle İranlı turistleri ağırlamaya hazırlanıyor. Acentelerin İranlı turist için hazırladığı programlar arasında ada turları, Türk geceleri, akvaryum turları, Sultanahmet gezisi ve Türkler eşliğinde geçirilecek Farsça yılbaşı geceleri yer alıyor.

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da şu sıralar İran'dan gelen turist sayısında ciddi artış yaşandığını belirtti. Her yıl İran'dan Türkiye'ye 1 milyon turist geldiğini hatırlatan Bayındır, bu rakamın önemli bir oranının Nevruz döneminde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Taksim'deki Sürmeli Otel Satış Pazarlama Direktörü Orhun İnkaya da odalarının yüzde 50-60'ının İranlı turistlerle dolu olduğunu ifade etti. İnkaya, "Nevruz'da İranlı turistler için bizdeki gibi dansözlü müzikli bir yılbaşı gecesi hazırlıyoruz. Bu yıl İranlı turist Türkiye'ye genelde 1 haftalık tatil için geliyor. Bunun 3 gününü İstanbul, 3 gününü de Antalya'da geçiriyor" dedi.

Özellikle Antalya'nın Lara ve Kundu bölgelerindeki oteller, hazırladıkları eğlenceli programlarla İranlı turiste güzel bir yılbaşı gecesi getirmenin tatlı heyecanını yaşıyor.

İranlı turist için özel yılbaşı programı ve eğlenceleri hazırlayan Antalya'daki Calista Luxury Resort'ün Satış ve Pazarlama Müdürü Mustafa Gencay, geçen yıl Nevruz dönemindeki iki haftalık süreçte otel kapasitelerinin yüzde 25'inin İranlı ve Azeri misafirlerden oluştuğunu söyledi. Gelen rezervasyonlara göre bu yıl da aynı rakamları yakalayacaklarını belirten Gencay, "Biz İranlı turist için maskeli balo, blues geceleri, caz gecesi, İran asıllı DJ ile konser ve karaoke gibi özel eğlenceler hazırladık. Misafirlerimiz buradan son derece memnun ayrılıyorlar" dedi.

 

Charter olsa turist sayısını katlarız...

Nevruz döneminin Antalya turizmi için çok ciddi öneme sahip olduğunu ifade eden Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, bu yıl da geçen yıla benzer bir yıl geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Çorabatır, İran'dan Türkiye'ye direkt uçak seferlerinin olması halinde bugünki rakamların çok üzerinde İranlı turistin Türkiye'ye tatil için gelebileceğini söyledi.

Baharın ilk gününün yeni yılın ilk günü olarak kutlandığı İran'dan; Nevruz Tatili'nin yaşandığı 20 Mart-3 Nisan tarihleri arasında yaklaşık 500 bin İranlı turistin Türkiye'ye geldiğini ifade eden Calista Luxury Resort Satış ve Pazarlama Müdürü Mustafa Gencay şunları kaydetti: "İranlılar Türkiye'yi dinlenme, eğlenme ve alışveriş vesilesiyle ziyaret ediyor. Türkiye'nin hem havayolu hem de karayolu ile ülkeye olan yakınlığından ve İranlıların Türkiye'ye kendilerini daha yakın hissetmelerinden dolayı İstanbul ve Antalya'daki oteller ciddi sayıda İranlı turiste evsahipliği yapıyor. Otellerin kış döneminden yaz dönemine geçiş zamanına denk gelen bu tarihlerde İran'dan gelen turistler, düşük doluluklarla geçilen kış dönemi sonunda turizmcileri bir nebze de olsa rahatlatıyor."

 

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ DOLUP TAŞTI

Alışverişe olan düşkünlükleriyle bilinen İranlı turistler, yılbaşı için geldikleri Türkiye'de alışverişi de ihmal etmiyor. Şu ana kadar bin 200 İranlının Airport'u ziyaret ettiğini dile getiren Airport AVM İletişim Müdürü Kadir Cebeci, şunları söyledi: "Biz turizm şirketleriyle özel bir anlaşma yaptık. Ayak bastı parası vermek yerine merkezimize gelen turistlerin yemek parasını biz ödüyoruz. Merkezimizdeki 8 restoranla anlaştık. İranlı turist, kişi başına 80-110 dolar arası ciro bırakıyor bize. Geçen yıl Nevruz döneminde 7 bin 200 İranlı turist geldi. Bu yıl bu rakamı 9 bine çıkaracağız." İranlıların talep gösterdiği bir diğer alışveriş merkezi ise Cevahir. İstanbul Cevahir AVM Basın ve Halkla İlişkiler Direktörü Ufuk İşman, "İranlı turist sayısında geçen yılın bu dönemine göre yüzde 100 artış yaşadık. İranlılar özellikle hazırgiyim, kozmetik ve yiyecek alıyorlar." (Referans)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.