TURİZM VE SEÇİM

Osman Ergin Osman Ergin 31/12/2019 23:40

Arabın derdi kırmızı pabuç demiş atalarımız…

 

Aslında bizim ne “Allah’ın Arabı” ile ne pabuçla, ne de pabucun rengi ile uğraşacak vaktimiz yok.

 

Nedenine gelince… Bulunduğumuz bölgenin turizm bölgesi, kazanç kapımızın da turizm olması derdimizin turizm olması için yetiyor da artıyor bile…

 

Tabi dertlerin nevi ve büyüklüğü insanların yapısına göre de değişiyor.

 

Öyle ya şu an genel seçimlere şunun şurasında bir aydan kısa bir sürenin kalması sebebi ile barajı aşması muhtemel partilerin genel başkanları başbakanlık; yerini garantilemiş milletvekillerinin bakanlık; diğerlerinin de milletvekilli olabilme derdine düştüğünü görmekteyiz.

 

Bununla birlikte onların göremediği Türkiye’de kurulmuş olan her şirketin ana sözleşmesinin ticari ünvanına girmeyi başarmış turizmi, işçisinden yatırımcısına toplam oy oranının nerede ise yüzde yirmisine ulaşan oy oranını teşkil eden turizm sektörü ile ilgili liderlerin bir adım attığını görmediğimiz gibi ağızlarından da turizmin gelişimi adına olumlu bir tek söz duymuş propaganda metinlerinde etkili bir projeye rast gelmiş değiliz.

 

Yalnız hakkını yemeyelim; mevcut iktidarın; “Allah ülkemize müstesna bir tabiat ve güzellik bahşetmiştir.”  Diye başlayan seçim beyannamesi ile rakiplerini bir adım geride bıraktığını atlamayalım.

 

Şaka bir tarafa; söz konusu seçim beyannamesinde Türkiye’nin turizmde ilk onun içerisinde olduğu doğrudur. “Allah’ın izni ile” göreve gelinen 2002 yılı ile 2010 verileri esas alınarak ülkemizi ziyaret eden turist sayısının neredeyse yüzde yüz yirmilere ulaştığı da doğrudur.

 

Lakin burada artan turist sayısı öne çıkarılarak, turizmden elde edilen toplam gelirin turistik amaçlı olarak gelen turist sayısına oranının yüzde ellisine tekabül ettiği göz ardı edilmiştir. Bize göre; yanlış olan budur…

 

Burada dokuz yıllık iktidar döneminde; konaklama amaçlı ülkemizi ziyaret eden turist sayısındaki artış başarı olarak kabul edilebilir. Ama elde edilen gelirdeki azalış için aynı şeyleri söylemek mümkün değildir.

 

Uzun lafın kısası; mevcut iktidar turizme yönelik uygulamış olduğu ekonomik programlarla hem çıraklık hem de kalfalık döneminde sınıfta kalmıştır. Olası ustalık döneminde de bu şahsi öngörüm GÜNAY’dan alınarak TÜREL’e verileceğini tahmin ettiğim Turizm ve Tanıtma Bakanlığının yapacağı icraatlar, iktidarın turizmde kaçıncı ligde oynayacağının göstergesi olacaktır.

 

Son olarak iktidarın dokuz yıllık dönemdeki hiç de iç açıcı olmayan karnesini göz önüne alarak; turizm bölgelerindeki milletvekili adaylarının; seçim takviminde kalan son üç haftalık dönem de geleceğe yönelik projelerinin önem kazanacağı bir gerçektir.

 

Burada olaylara muhalefet açısından bakmak gerekirse; MHP nin olası iktidarı durumunda alternatif projeler üreterek GÜNAL’la bu boşluğu doldurabileceğini, CHP nin ise turizm bölgelerinde yapılan temayül yoklamalarına inat yenilenen listeler ile treni çoktan kaçırdığını söylemek abesle iştigal olmayacaktır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.