Turizm Taşımacılık Genelgesi kaldırılmalı...

Karayolu Yolcu Taşımacıları, turizm taşımaları konulu genelgenin kaldırılmasını istedi. Sektör temsilcileri, böyle bir genelge yerine, sürücülerin çalışma koşullarının daha iyi denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm Taşımacılık Genelgesi kaldırılmalı...

Denetleme çalışmaları için de,  İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığının birlikte çalışmasını önerdi. Önümüzdeki yıllarda 12 milyon turist ağırlamayı hedefleyen Türkiye'de, yasaklamalar ve sınırlar getirilerek turizmin önünün açılamayacağı da belirtildi.

 

Karayolu Yolcu Taşımacıları, turizm taşımaları konulu genelgenin kaldırılmasını istedi.

Sektör temsilcileri, böyle bir genelge yerine, sürücülerin çalışma koşullarının daha iyi denetlenmesini istedi ve denetleme çalışmaları için İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığının birlikte çalışmasını önerdi.

 

 

Önümüzdeki yıllarda 12 milyon turist ağırlamayı hedefleyen Türkiye'de, yasaklamalar ve sınırlar getirilerek turizmin önünün açılamayacağı da belirtildi.

 

 

TOBB Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi, sektördeki son gelişmeleri ve sorunları değerlendirmek üzere, TOBB İstanbul Hizmet Binası'nda toplandı.

 

 

Toplantıda, sektörle ilgili mevzuat tartışılırken, Sektör Meclisi üyeleri, D2 ve B2 yetki belgeleri ile yapılan turizm taşımalarını konu alan genelge ile ilgili sıkıntılarını dile getirerek, genelgenin uygulamadan kaldırılmasını istediler. Toplantıda ayrıca, 27255 sayılı Karayolu Yönetmeliği'nin, taşıtların sadece bir yetki belgesine kayıtlı olma zorunluluğu ile ilgili maddesi de değerlendirildi.

 

 

Meclis toplantısında, D2 ve B2 yetki belgeleri ile yapılan turizm taşımaları konulu genelge masaya yatırılırken, üyeler sektörde en çok yankı uyandıran konuların, taşımaların saat 06.00;dan önce başlamayacağına ve gü n içerisinde şoför başına 400 km sınırlama getirilmesine ilişkin bölü mler olduğuna işaret ettiler.

 

 

Meclis üyelerinin konu ile ilgili birleştiği nokta ise, söz konusu genelgenin uygulamadan kaldırılması gerektiği oldu. Üyeler, önümüzdeki yı llarda 12 milyon turist ağırlamayı hedefleyen Türkiye'de, yasaklamalar ve sınırlar getirilerek turizmin önünün açılamayacağını bildirdiler. Böyle bir genelge yerine, sürücülerin çalışma koşullarının daha iyi denetlenmesini isteyen sektör temsilcileri, denetleme çalışmaları için İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığının birlikte çalışmasını önerdiler.

 

 

Toplantıya katılan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de oluşturulacak mevzuat çalışma grubu içerisine uzman bir hukukçu alarak mevzuat konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini sonra hep birlikte karar alıcılara götürerek bu çalışmaların sonuçlandırılmasına katkı sağlanması gerektiğini söyledi.

 

 

Mete, "Turistler otele gelip kapanmasınlar, İstanbul'a gelen bir turisti, Edirne'nin tarihi yerlerini gezdirmek için, sabah erken kalkıp götürelim, geri getirelim. Böyle bir proje yapılmak istendiği zaman, söz konusu genelge karşımıza çıkıyor. Sürücülerle ilgili önlemlerin alınmas ı, ancak araçların serbest bırakılması ve 24 saat çalıştırılması gerekir. Konu çözülebilecek bir konudur. Birlikte bunları anlatmamız gerekiyor" dedi.

 

 

Toplantıda "taşıtların sadece bir yetki belgesine kayıtlı olma zorunluluğu" da tartışılırken, bu tür düzenlemelerin kapasitenin tam kullanımı ve verimlilik için bir engel oluşturduğu vurgulandı. Kapasite'nin tam kullanımını engelleyen bu uygulamayı, üniversite diploması olandan, lise diploması istemeye benzeten sektör temsilcileri, D1 belgesinin D2 belgesine göre bir üst belge olduğunu ve bu görüşün TOBB olarak Ulaştırma Bakanlığı;na iletilmesi gerektiğ ini bildirdiler.

 

 

Öte yandan toplantıda sektör için, hala oluşturulamayan yolcu sayıları, acente sayıları, bölge sayıları gibi istatistiki çalışmaların gerekliliğine değinildi.

 

 

TÜİK'in elindeki verilerin yetersiz olduğunun vurgulandığı toplantıda, bu verilerin geliştirilmesi gerektiği dile getirildi. Her ilin ve bölgenin portföylerinin çıkartılması istenirken, verilerin yaz ve kış şartlarına gö re analiz edilmesi gerektiği bildirildi ve makro düzeyde bir planlamanın yapılabilmesi için faaliyet raporlarının özet olarak çıkartılması istendi.

 

 

Dini bayramlarda trafik kazalarının artması nedeniyle, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden denetimlerin arttırılması istenirken, Ulaştırma Bakanlığı tarafından finanse edilerek trafik kazalarını önlemek amacıyla bilgilendirici ve yolcu taşımacılığını teşvik edici yayınların yapılması talep edildi.

 

 

Bu arada, Türkiye Serbest Bölgeler Meclisi'nde de sektördeki son gelişmeler ele alındı ve OSB'ler için yapılan mevzuat düzenlemelerine işaret edilerek, aynı ihtiyaçlara sahip serbest bölgeler için de gerekli düzenlemelerin bir an önce oluşturulması istendi.

Meclis üyeleri ayrıca, işletici ve BKİ (Bölge Kurucu İşletici) şirketlerle akdedilen sözleşmeler ile yönetmeliğin paralel olmasının sağlanmas ı için gerekli çalışmaların yapılması konusunda birleşti.

 

 

Arazileri devlete ait olan serbest bölgelerde yapılan İşletme ve BKİ sözleşmelerinde "açık alan kiralarının tahakkuk sonrası 5 iş günü içerisinde Fon'a aktarılması" şeklinde bir ifade yer aldığını hatırlatan sektör temsilcileri, bu hüküm gereğince DTM tarafından, serbest bölgelerin ilk faaliyete başladığı yıldan, 2009 yılı sonuna kadar tahsil edilemeyen açık alan kiraları’nın 30 gün içerisinde özel hesaba yatırılmasının talep edildiğini ifade ettiler. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.