Turizm sektöründe iş arayanlar dikkat! CV'nizi güncelleme zamanı geldi
Beni Linkedin'den bulan bir Head Hunter firması, dün gece Amerika'dan özel olarak mail atmış. Linkedin'deki standart CV'mi sistemde okuyamamışlar ve bazı değişiklikler yapmam gerektiğini söylemişler. Şaşırdım...
Yapay zekanın hayatımıza girmesi ile bütün standart CV'ler çöp olmuş. Yapay zeka sadece ATS sistemi ile yazılan CV'leri okuyabiliyormuş. Önceki klasik CV'ler hiç bir anlam taşımadığı için fotoğraf da kabul edilmiyor. Taramada sorun oluyormuş ki, bence de CV'de fotoğraf olmaması çok doğru bir yaklaşım… Geçenlerde görmüştüm mesela Pakistanda iş başvurusu için fotoğraf kullanılmazmış. Başka ülkelerde de CV'lerde fotoğraf var mı bilmiyorum.
Bu sistemi daha önceden bilenlerimiz vardır ama ben yeni öğrendim, araştırdım ve sizlerle paylaşmak istedim. Umarım bu bilgiler işinize yarar. CV'lerin formatları artık yapay zeka sistemi ATS'ye göre hazırlanacak. Bu formatta fotoğraf olmadığını söylemiştik sadece bu kadarla yetinmiyor system. Belli fontları Kabul ediyor mesela Helvetica, arial, times new roman. Satır aralıklar 1 veya 1,5 olmalı. Şablon içinde kutucuk, işaret vs kabul etmiyor.
"Her bölüm için Özet, Deneyim, Eğitim, Beceriler gibi standart başlıklar kullanın"
Özgeçmiş formatınız hem insanlar, hem de makineler için okunması ve takip edilmesi kolay olmalı. Süslü grafikler, tablolar, sütunlar, metin kutuları veya ATS'nin kafasını karıştırabilecek veya özgeçmişinizin karmaşık görünmesine neden olabilecek diğer unsurları kullanmaktan kaçınılmalı. Her bölüm için Özet, Deneyim, Eğitim, Beceriler gibi standart başlıklar kullanın.
Metninizi sola hizalayın ve tutarlı aralıklar ve kenar boşlukları kullanın. Başarılarınızı ve sorumluluklarınızı vurgulamak için madde işaretleri kullanın, ancak bunları iş başına altı ile sınırlayın. Deneyim seviyenize bağlı olarak özgeçmişinizi bir veya iki sayfada tutun diye açıklamalar yapmışlar.
Özgeçmişinizde anahtar kelimeleri kullanın
Anahtar kelimelerin öneminden bahseden yazılarda ilgilendiğiniz belirli iş tanımlarında belirtilen kelime mutlaka sunulmalıdır. Mesela iş ilanında bir “finansal tablolara hakim” niteliği mevcut ise kendinizi özgeçmişinizde finansal tablolar olarak tanımlayın.
Diğer anahtar kelimeleri özel olarak siz belirleyin ki, ATSbotlarının size ulaşması kolay olsun. Özgeçmişiniz ATS taramasını geçerse, işveren de iş için doğru kalifiye aday olduğunuzu görecektir.
Peki ATS Nedir?
ATS, işe alım ve süreçleri yönetmek için şirketlerin veya işe alım kurumlarının kullandığı yapay zeka destekli bir programdır. Applicant Tracking System, Aday Takip Sistemi veya Başvuru Takip Sistemi'dir.
Aday bilgilerini toplar, tarar, derecelendirir ve özetle isminden de anlaşılacağı üzere bu adayların işe alım süreçlerini takip eder. Büyük şirketler oldukça fazla aday sayısı ile uğraşmamak için bu tarz yazılımları kullamaktadırlar.
ATS botlarından, algoritmalarından geçerse işe alım uzmanına ulaşacaksınız. CV'nizi güncelleme zamanı geldi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: