Yabancı turistler kartla alışverişi kesti

Türkiye genelinde ağustos ayında kartlı harcamalar yüzde 78 artarken yabancı kartlarla yapılan harcamalar (alışveriş ve nakit çekimlerin toplamı) turizmdeki olumlu seyre rağmen yüzde 6.3'te kaldı.

19/09/2024 23:18
Yabancı turistler kartla alışverişi kesti

Yabancı ziyaretçi sayısının rekor kırdığı temmuz ayında da yıllık artış yüzde 26.1'de kalmış ve enflasyon hesaba katıldığında reel olarak düşüş göstermişti. Temmuzda harcamalarda yavaş bir artış gözlemlense de yabancı kartlarla yapılan işlem adedinde yıllık yüzde 12.2'lik artış kaydedilmişti. İşlem adeti ağustosta ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.7 geriledi.

Turizmde rekor üstüne rekor kırılırken yabancıların Türkiye'de yaptığı kartlı harcamalarda yaşanan durgunluk dikkat çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Temmuz'da Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yıllık yüzde 2.6 artışla 7.33 milyon olarak gerçekleşti. Böylece aylık bazda ziyaretçi sayısında rekor kırılmış oldu.

Ocak-Temmuz döneminde ise yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 8.27 artışla 29 milyon kişi oldu. Ağustos ayı verileri henüz açıklanmasa da Antalya, Muğla gibi önemli turizm merkezlerinde havalimanı verileri yabancı ziyaretçi sayısında olumlu bir gidişat yaşandığına işaret ediyor.

Habertürk'ten Selim Karahan imzalı habere göre, her ay rekor düzeyde yabancı ziyaretçi rakamları açıklanırken yabancı kartlarla yapılan harcamalardaki yavaşlama dikkat çekiyor.

YABANCI KARTLARLA 55.5 MİLYARLIK İŞLEM

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) bugün açıkladığı verilere göre ağustos ayında Türkiye'de ağustos ayında yabancı kartlarla 55 Milyar 550 Milyon Liralık harcama yapıldı. Bunun 51 Milyar 910 Milyon Lirasını alışveriş harcamaları oluştururken, nakit çekimler 3 Milyar 640 Milyon Dolar olarak kayıtlara geçti.

Ağustosta yabancı kartlarla yapılan harcamalar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.3 yükseldi. Aylık yabancı ziyaretçi sayısında rekor kırılan temmuz ayında da yıllık yükseliş yüzde 26.1 olarak açıklanmıştı.

ENFLASYON VE KARTLI HARCAMADAKİ ARTIŞLARIN ÇOK ALTINDA

Özellikle temmuz ve ağustos aylarındaki yıllık artışlar gerek yıllık enflasyon gerekse genel kartlı harcamalarındaki artış oranının bir hayli altında kaldı. BKM verilerine göre kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustos ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 78 artarak 1 Trilyon 420,6 Milyar TL oldu.

Kredi kartlarıyla yapılan ödemeler ise ağustosta bir önceki yılın aynı göre yüzde 83 artarak 1 Trilyon 192,4 Milyar TL oldu. Türkiye genelinde kartlı harcamalar böylece ağustosta yüzde 51.97'lik yıllık enflasyonun çok üzerinde artmış oldu.

İŞLEM ADEDİ DE DÜŞTÜ

Enflasyon oranı hesaba katıldığında yabancı kartlarla yapılan harcamalar reel olarak düşüş gösterirken, işlem adedinde ağustosta yaşanan gerileme de dikkat çekti.

Ağustosta yabancı kartlarla Türkiye'de alışveriş ve nakit çekim dahil toplam 16 milyon 413 bin adet işlem gerçekleştirildi. İşlem adedi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.7 geriledi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.