Turizm KOBİ’leri de sıfır faizli krediden faydalanabilecek...

Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'ye tahsis ettiği 150 Milyon Euro tutarındaki 'KOBİ İyileştirme Kredisi'ni Akbank ve Halkbank aracılığıyla kullandıracak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm KOBİ’leri de sıfır faizli krediden faydalanabilecek...

AYB'nin Türk Kobi'lerine sağladığı 150 Milyon Euro’luk iyileştirme kredisini Halkbank ve Akbank dağıtacak. Kredinin yüzde 20'lik bölümünü ilk kez Avrupa Komisyonu'ndan sıfır faizle sağlandı

 

Kredinin yüzde 20'lik bölümü ilk defa Avrupa Komisyon'undan ve sıfır faizle temin edildi. Kredinin faizi açıklanmadı ama Avrupa Komisyonu'nun sıfır faizli desteği nedeniyle KOBİ'lere piyasa faizinin en az 2  puan altında kredi kullandırılabileceği açıklandı. KOBİ'lerin büyümesi için sağlanan bu ortak destekle birlikte ilk defa Avrupa'dan Türk KOBİ'lerine sabit faizli ve TL kredisi sunulacak.

 

Basın toplantısında konuşan AYB Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, "Bu, AYB'nin sadece Türkiye'de değil genel anlamda bu türden ilk faaliyetidir'' dedi. Bu operasyonun, KOBİ'lerin borçlanma maliyetlerini aşağı çekeceğini, şirketlerin toparlanma gücünü artıracağını anlatan Kollatz-Ahnen, bu destekle istihdamın korunmasını hedeflediklerini kaydetti.

 

 

2 YILDA 4 MİLYAR EURO GELECEK...

 

Türkiye'de son 2 yılda KOBİ'lere 2,5 milyar Euro kredi verdiklerini anlatan Kollatz-Ahnen, bu yıl 2-2,5 milyar, önümüzdeki yıl da 2 milyar Euro kredi kullandırılmasının mümkün olduğunu ifade etti. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Aslan, yatırım kredileriyle Türkiye'de 5 bin 200 kişinin iş sahibi olduğunu, her 70 bin Euro’nun, bir kişilik istihdam anlamına geldiğini açıkladı. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli de Akbank'ın AYB ile 2007 yılından bu yana KOBİ'lere kullandırmak üzere sağladığı fon miktarının yaklaşık 1 milyar dolara ulaştığını kaydetti. 

 

KREDİNİN ŞARTLARI...

 

Halkbank, KOBİ'lerin 25 milyon Euro ya kadar olan, verimlilik ve istihdama yönelik projeleri için 5 yıl vadeli TL cinsi kredi kullandıracak. Üst limiti 5 milyon Euro olan krediden, yıllık cirosu 50 milyon Euro, çalışan sayısı 250 kişinin altında olan, imalat sanayi, tarım, tarımsal sanayi, turizm, eğitim, çevre koruma, bilgi ve iletişim sektörleri ile bunlarla bağlantılı sektörlerde faaliyet gösterenlere tahsis edilecek.

 
Akbank da otomotiv yana sanayi, beyaz eşya yan sanayi, lojistik, inşaat sektörü ve yan sanayi, turizm, gıda sektörlerindeki KOBİ'lere işletme sermayesi finansmanı amaçlı olarak kredi verecek. 15 milyon Euro’luk kısmı sıfır faizli ve TL olarak 4 yıl vadeli dağıtılacak. 60 milyon Euro’luk fon ise yıllık yüzde 3-4 aralığında faizle verilecek. (Bugün)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.