Turizm gelirleri, dış ticaret açığının yüzde 55'ini kapattı...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen yıl turizmin getirdiği 21,5 milyar doların, dış ticaret açığının yüzde 55'ini kapattığını belirterek, bu yıl da hem gelen ziyaretçi sayısının hem de gelirin artmasını beklediklerini vurguladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm gelirleri, dış ticaret açığının yüzde 55'ini kapattı...

Günay, Türkiye'nin dünyada önde gelen 10 turizm ülkesi arasında olduğunu belirterek, ''Bu 10 ülkenin 9'u geçen seneyi eksiyle kapattı. Sadece Türkiye, 26 milyondan 27 milyona çıkmayı başararak 2009'u artıyla kapattı'' dedi. Bakan Günay, Pendik Sanayici ve İşadamları Derneğince Green Park Otel'de düzenlenen iftar yemeğine ve ''Pendik'te Yılın Enleri Ödül Töreni''ne katıldı.

Törende konuşan Günay, dünyanın 2008 ve 2009 yıllarından bu yana ekonomik açıdan ciddi bir sarsıntı yaşadığını, Avrupa'da krizin izlerinin hala devam ettiğini vurguladı. Günay, Türkiye'de ekonominin birinci derece yöneticilerinin, bu ekonomik krizin ülkeyi teğet geçeceği iddiasında bulunduklarını kaydederek, ''Bu biraz duraksamayla, biraz da gülümsemeyle karşılanmıştı. Şimdi şükürler olsun ki hepimiz bir gülümseme içindeyiz'' dedi.

Kuşkusuz pazarlarda bir daralma yaşandığı için ihracatta bazı sorunlar oluştuğunu dile getiren Günay, ''Artık dünya birbirinden çok haberdar. Dünya artık birbirine bilgisayarın tuş mesafesi kadar yakın. Her türlü ekonomik ve sosyal sorun bir başka bölgeyi kaçınılmaz etkiliyor. Ama bu kadar sarsıntı yaşayan dünyada geçen seneki rakamlar itibariyle Türkiye ekonomisi yüzde 11,5 seviyesinde büyüdü'' diye konuştu. Günay, turizmin doğrudan doğruya getirdiği gelir itibariyle ekonomiye istihdam ve katma değer açısından büyük yarar sağladığını vurguladı.

Geçen yıl ekonomik kriz ve çeşitli salgın hastalıklar nedeniyle zor günler yaşadıklarını kaydeden Günay, şunları söyledi:  ''Dünyada biz önde gelen 10 turizm ülkesi arasındayız. Birkaç yıldan bu yana yedinci sıradayız. Bu 10 ülkenin 9'u geçen seneyi eksiyle kapattı. Bunlar içinde Amerika, İspanya, İtalya, Fransa var. Çok iddialı turizm ülkeleri var. Sadece Türkiye, 26 milyondan 27 milyona çıkmayı başararak 2009'u artıyla kapattı. Yüzde 3 seviyesinde bir başarı elde ettik. Gelirimiz bir ölçüde yerinde saydı. Çünkü Türkiye'den transit geçenler de çok fazla. O açıdan ortalamaya böldüğünüz zaman kişi başına gelir çok artmış gibi gözükmüyor, ama Türkiye'nin turizm potansiyeli hızla artıyor. Haziran ve Temmuz sonuçları itibariyle yüzde 9,2 seviyesinde artı ile turizm devam ediyor.''

Günay, geçen yıl turizmin getirdiği 21,5 milyar doların, dış ticaret açığının yüzde 55'ini kapattığını belirterek, bu yıl da hem gelen ziyaretçi sayısının hem de gelirin artmasını beklediklerini vurguladı.

9 MİLYONU ANTALYA'YA GELİYOR

Turist sayısının yanında geliri de artırarak ülke turizminin devamlılığını sağlamayı hedeflediklerini aktaran Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Büyük ölçüde kıyı turizmi yapıyoruz. Şu anda gelen 27 milyonun sadece 9 milyonu Antalya'ya geliyor. Son 10 yılda Antalya, sadece dünyanın önemli bir turizm ülkesinin aldığı turist sayısını tek başına alabiliyor. Bu, bir bölgenin destinasyon olarak çok ön plana çıktığını gösteriyor. Ama bir de kötü tarafı var. Gelenlerin çoğu deniz, kum ve güneşe geliyor. Buna gelenler en az gelir bırakan kitle. Biz istiyoruz ki, ülkemize gelenler sadece deniz turizmi için gelmesinler. Şehir, kongre, termal, sağlık turizmi için gelsinler. Anadolu'nun başka coğrafyalarını görsünler. Anadolu'nun her tarafına turizmin sağladığı bütün imkanlar gitsin. Turizm, 40'tan fazla sektörle çeşitli açılardan ilişkili ve istihdam, emek yoğun bir sektör olduğu için de Türkiye gibi nüfusu genç bir ülke için son derece taşıyıcı bir sektör.''

İSTANBUL BİR DÜNYA ŞEHRİ

İstanbul'un turizm açısından özel bir konumda olduğunu belirten Günay, şöyle konuştu:  ''İstanbul geçen yıl 7,5 milyon civarında bir rakamı taşıyor. Basında bu yıl İstanbul'a gelenlerin azaldığı yer alıyor. Transit geçişler, sadece İstanbul'da gümrük işlemi yaptırmadığı için, Anadolu'nun başka yerlerinde yaptırma imkanı bulduğu için, İstanbul'un görünürde azaldığı gibi bir istatistik sonuç veriyor. Ama otel doluluğuna baktığımız zaman konaklama sayısı artıyor. İstanbul azalmıyor. Öyle bir şey yok. İstanbul'un turizmden elde ettiği gelir artıyor, ama bu artış yeterli değil. İstanbul, Türkiye'nin hızı oranında gelişmedi. Türkiye'nin hızının gerisinde bir yerde gelişiyor. Biz İstanbul'u da bu açıdan önemsiyoruz. İstanbul bir dünya şehri.''

İSTANBUL'UN ÖZEL DOKUSU ÇOK TAHRİP EDİLMİŞ

Günay, dünya şehirleri arasında son 100 yıl itibariyle en kötü kullanılan şehrin İstanbul olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:  ''Gerçekten özel ve güzel bir şehir, imparatorluklara başkentlik yapmış bir şehir. Ama bu kadar tarihi dokusuna saldırılmış olan ne yazık ki başka bir şehir yok. Biz bir yandan şehirdeki tarihi batığı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Ben bu ayın sonunda 3. yılımı dolduruyorum. 2,5 yıldan bu yana Topkapı Sarayı ve çevresini temizlemekle uğraşıyorum. Yani imparatorluk sarayının içinde ve çevresindeki işgalleri, haksız, kötü kullanımları çıkarmaya ve tarihi kullanıma uygun hale getirmeye çalışıyorum. İtiraf ediyorum ki hala bitmedi. Hala yapmamız gerekenler bitmedi. Siz varın tarihi İstanbul'u düşünün, ne kadar işimiz olduğunu düşünün. İstanbul'un özel dokusu çok tahrip edilmiş. İstanbul'un tarihi mekanlarını ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bir yandan da yeni konaklama merkezleri yapmaya çalışıyoruz.''

Önümüzdeki 5 yıl içinde İstanbul'un 15 milyon ziyaretçi sayısını yakalaması gerektiğini aktaran Bakan Günay, ''Şu anda İstanbul 15 milyonu taşımaz. Bunu doğayı, tarihi iyi koruyarak, geçmişte yapılmış yanlışları tekrar etmeden sağlamaya çalışıyoruz. 2003'te ülkemize gelen ziyaretçi sayısı 14 milyondu, şu anda 27 milyona, yani 2 katına çıktık. Elde ettiğimiz gelir 10 milyar dolardan 20 milyar doların üstüne çıktı'' diye konuştu. (shf)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.