Turizm gelirinin ihracata oranı azalıyor...

Türkiye'nin en önemli döviz kaynağının, "İhracat" olduğu kuşkusuz. İhracattan sonra "Bacasız fabrika" diye adlandırdığımız "Turizm" geliyor ama dengeler değişiyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm gelirinin ihracata oranı azalıyor...

Ekonomi yazarı Şükrü Kızılot’un kaleme aldığı makalede, turizm gelirlerinin cari açığı kapatmadaki gücü giderek düşüyor. Şükrü Kızılot şöyle yazıyor:

 

 

Türkiye, belgeli ve belgesiz toplam bir milyonu aşan yatak sayısı ile dünyanın en çok yatağa sahip ilk 10 ülkesi arasında sekizinci sırada yer alıyor. Dünyada en çok turist çeken ülkeler arasında yedinci sırada yer alıyor. Gelir yönüyle baktığımızda, Türkiye yine ilk 10 arasında. Ancak, turist sayısı bakımından 7. sırada olmamıza rağmen, turizm geliri yönünden 9. sırada yer alıyoruz.

 

Turizm gelirleri, Türkiye’nin “cari açık” yani “döviz açığı” sorununu aşağı çekebilmesi yönüyle de çok önemli. Yıllar itibariyle, Türkiye’nin ihracat geliri ile turizm gelirlerini kıyasladığımızda, turizm gelirlerinin payı sürekli geriliyor. 2002 yılında yüzde 33.9 olan turizm gelirlerinin ihracata oranı, her yıl sürekli gerileyerek 2005’te 24.8’e, 2007’de 18’e, 2008’de 16.5’e, 2009’da ise yüzde 15’e geriledi. 2010 yılının ilk yarısı itibariyle de 13’e geriledi.

 

 
Yunanistan’ın 2009 yılı turizm gelirlerinin ihracat içindeki payı yüzde 62.64. Bu ülkeyi Mısır (yüzde 49.93) ve Fas(yüzde 36.56) izliyor. Bu yıl ciddi bir sorun olacağa benzeyen ve daha şimdiden yıllık hedefi aşan cari açık sorunumuzun çözümü, bir yandan ithalatın gerilemesine bağlı iken, diğer yandan da ihracat ve turizm gelirlerinin artmasına bağlı.

 

İhracat ve turizme daha fazla önem vermemiz gerekiyor...

 

(Hürriyet)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.