Turizm, dışa bağımlılığı en az olan sektör...

Turizmin, dışa bağımlılığı en az olan sektörlerden olduğu, 5 Yıldızlı bir konaklama tesisinin yatırım ve işletme aşamalarında kullanılan ürün ve hizmetlerin yüzde 95'inin iç pazardan karşılandığı açıklandı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turizm, dışa bağımlılığı en az olan sektör...

Turizmin, dışa bağımlılığı en az olan sektörlerden olduğu, 5 Yıldızlı bir konaklama tesisinin yatırım ve işletme aşamalarında kullanılan ürün ve hizmetlerin yüzde 95'inin iç pazardan karşılandığı bildirildi.

Turizm araştırmaları da gerçekleştiren Ekin Grubu Araştırma Birimi'nin Merkez Bankası'nın Türkiye İmalat Sanayin İthalat Yapısı verilerini baz alarak yaptığı araştırmaya göre, turizm sektöründeki bir tesis, müşterilerine 100 birimlik hizmet sunabilmek için en fazla 10 birim ithal girdi kullanırken, sanayide 100 birimlik üretim ve satış için 65 birimlik ithal girdi gerekiyor.

Araştırmaya göre, turizm yatırımlarında ithal ürün kullanımımı azalıyor. Araştırmada, lüks otellerde kullanılan malzemelerin de ithal edilmek yerine iç pazardan karşılandığı belirlendi. Araştırmaya ilişkin raporda, turizmin en yüksek oranda döviz girişi sağlarken, daha az miktarda döviz giderine neden olduğuna işaret edildi.

Araştırmaya göre, 2000'li yılların başında, imalat sanayinde yüzde 55 dolayında olan ithalata bağımlılık oranı, 2010'da yüzde 60-65'e yükselirken aynı dönemde turizm sektöründe ise yatırımlarda kullanılan teçhizatta dışa bağımlılık yüzde 10'u dahi bulmadı. Araştırmalara göre, 5 Yıldızlı bir tesisin yatırım ve işletme aşamalarında kullanılan ürün ve hizmetlerin neredeyse yüzde 95'i iç pazardan karşılanıyor. 5 Yıldızlı bir tesisin, mutfağından odalardaki halılarına kadar bir dizi alanda onlarca, yüzlerce ürün bulunmasına karşın, bu ürünlerin tedarikinde, ileri teknoloji ürünleri hariç genelde iç pazar ürünleri tercih ediliyor.

İthal girdi oranı en yüksek olan 5 Yıldızlı tesisler, tatil köyleri ve bazı özel tesislerde, toplam maliyetler içinde ithal ürünlerin payı yüzde 6-7 dolayında iken bu oran küçük ölçekli tesislerde ise yüzde 2'nin de altında seyrettiği anlaşıldı. Raporda, yeni yatırımlarda kullanılan ithal ürün çeşidi ve oranının azaldığının Hazine'den alınan teşvik belgelerinden de görülebildiğinin altı çizilerek, teşvik belgesi alan turizm yatırımlarının ithalat gereksinimlerinin son 5 yılda ortalama yüzde 2 civarında olduğu bildirildi.

Raporda şu bilgilere yer verildi:

"Bazı yatırımlar ve bazı yıllarda ithalat gereksinimleri yüzde 5-6 seviyelerine çıksa da özellikle 2005'ten bu yana alınan teşviklerde, ithalat oranı ortalama yüzde 2'yi geçmiyor. Yatırım aşamasında tesis ölçeğine göre farklılık gösterse de dışa, ithalata bağımlılık yüzde 3 ile yüzde 7 arasında seyrederken, bu oran işletmeye geçtikten sonra en fazla yüzde 8-10 (5 Yıldızlı 800 yataklı bir tesis için) bandında olmaktadır. Tesis ölçeği küçüldükçe bu oran yüzde 5'in çok altında kalmaktadır. "


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.