Turistler, GSM operatörlerini ihya etti...

Turistlerin 'Cep' konuşmasıyla elde edilen roaming geliri 2 Milyar TL'ye dayandı. Türkiye’ye yılda gelen 27 milyonu aşkın turist, telekom operatörlerini ‘ihracat’ın yeni kralları yaptı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Turistler, GSM operatörlerini ihya etti...

Mal ihracatı olmamasına karşın hizmet satarak döviz geliri elde eden operatörler, yurtdışından 2009’da 2 milyar TL’nin üzerinde döviz karşılığı gelir elde etti. GSM operatörlerinin en büyük yurtdışı gelir kalemini, yurtdışından tatil için gelen yabancı turistlerin Türkiye’de yaptığı cep telefonu görüşmelerinden elde edilen roaming (uluslararası dolaşım)

kazançları oluşturdu. Turkcell’in 2009 yurtdışı hasılatı 1.22 milyar TL oldu. Turkcell, bu yılın ilk yarısında da 568 milyon TL’lik yurtdışı geliri elde etti. Bu yılın ilk yarısı itibarıyla toplam satış gelirlerinin yüzde 16’sını ağırlıklı roaming bedelleri olmak üzere Global Bilgi ve Turkcell Teknoloji aracılığıyla yurtdışına sattığı hizmetlerden kazandığı döviz gelirleri oluşturdu.

 

BU YILKİ DÖVİZ GELİRLERİ 3 MİLYAR TL’Yİ BULABİLİR...

 

Faaliyet raporlarında yer almamasına karşın Avea ve Vodafone’un da toplam satış gelirlerinin ortalama yüzde 10’unu roaming gelirlerinden sağladığı

belirtiliyor. Dünya GSM şirketlerinde de bu oran yüzde 5 ile yüzde 15 arasında değişiyor. Bu iki operatörün 2009’da toplam 5 milyar TL’lik satış geliri elde ettiği dikkate alındığında, sadece GSM’cilerin Türkiye’ye döviz kazandıran ‘Alo ihracatı’ geçen yıl 1.8 milyar TL’yi buldu. 2010’un ilk yarısı itibarıyla 6.5 milyar TL’lik net satış gelirine ulaşan 3 operatörün ilk 6 aydaki yurtdışı satış rakamı da 900 milyon TL’ye dayandı. Bu rakamın, Türkiye’ye gelen turist sayısının zirve yaptığı temmuz ve ağustos ayındaki roaming gelirlerinin desteklemesi ve

Türk Telekom’un yurtdışı gelirleriyle birlikte bu yıl sonunda 3 milyar TL’ye

dayanması bekleniyor.

 

Türk Telekom fiber ağı ile döviz de kazanacak...

 

Turkcell’in 2009 yıl sonu faaliyet raporuna göre yurtdışı hasılatının yüzde 98’ini yurtdışı haberleşme gelirleri oluşturuyor. 2009’daki 1.2 milyar TL’lik yurtdışı satış geliri ile Turkcell, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı İhracatın Şampiyonları listesine 8. sıradan girerken, Türkiye’ye Pektim ve Erdemir gibi sanayinin ağır toplarından bile fazla döviz kazandırdı. JADI Link projesi ve Invitel International’ı satın alarak uluslararası fiber ağını genişletme çalışmalarına hız veren Türk Telekom’un (TT) uluslararası ağ geçidinde sonlanan çağrılar ve uluslararası data hizmetleri gelirlerini kapsayan yurtdışı satış gelirleri de 2009’da 200 milyon TL’yi buldu. TT, bu yılın ilk 6 ayında da yurtdışı satışlardan 82 milyon TL gelir elde etti.

 
Uluslararası fiber yatırımlarına hız veren TT’nin, Cidde, Amman, Şam ve İstanbul şehirlerini birbirine bağlayacak olan ve eylül ayında tam kapasiteyle hayata geçmesi beklenen JADI Link yatırımı ile yurtdışı satışlarını geçen yılki seviyenin de üzerine taşıması bekleniyor. Bölgesel olarak ses ve data trafiğinin iletilmesinde bağlantı merkezi olma hedefi bulunan TT’nin Orta ve Güneydoğu Avrupa’da 16 ülkede 27 bin kilometrelik optik fiber ağı olan Invitel üzerinden Avrupa’ya sağlayacağı ses ve data trafiğinin, döviz gelirlerine olumlu yansıması bekleniyor.

 

İhracatçı sayılmayan THY, ‘şampiyon’ olmuştu...

 

HT Ekonomi 1-2 Temmuz 2010 tarihlerinde sayfalarına taşıdığı haberlerle mal ihraç etmemesine karşın yurtdışına sattığı hizmetlerden elde ettiği gelirlerle Türk Hava Yolları’nın (THY) ‘ihracatın yeni şampiyonu’ olduğuna dikkat çekmişti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de mevzuat gereği ihracatçı gözükmeyen THY’nin resmi ihracatçı olarak kabul edilmesini istediklerini ama bu dönemde önceliğin mal ihracatı yapan diğer sektörlerin olduğunu söylemişti. Büyükekşi, THY gibi hizmet satan başka firmaların da ihracatçı

sayılması gerektiğine dikkat çekmiş, “Şu an ihracat kabul edilmeyen bazı malların satışının ihracat kaydına alınması için hazırlık yapıyoruz” diye konuşmuştu. (HT)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.