Turist rehberliği, meslek statüsüne kavuşuyor...
Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan kanun tasarısıyla turist rehberliği meslek statüsüne kavuşacak. Turist rehberliğini meslek statüsüne kavuşturmak için hazırlanan kanun tasarısı, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı.
Tasarıyla, “Turist Rehber Odaları” kurularak turist rehberliği alanında yeni bir mesleki örgütlenmeye gidilecek. Rehberlere odaya üye olma, ruhsatname ve iki yıl için verilecek çalışma kartı alma, yazılı rehberlik sözleşmesi yapma ve taban ücret altında çalışmama gibi zorunluluklar getiriliyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 38 ilde toplam 12 bin 506 turist rehberinin yeni bir mesleki örgütlenme modeline geçmelerini sağlayacak tasarı hakkında, “Turist rehberleriyle ilgili mevzuatta bir düzenleme bulunmuyor. İlk kez biz bir kanun teklifi verdik. Rehber odaları kurulacak. Ayrıca 200 rehberin olduğu yerlerde, bir rehberler birliği üst kurulu olacak. Eğitimde, sertifikasyonda, disiplinde, denetimde işbirliği yapacağız” dedi. Mevcut uygulamada rehberlerin birbirinden farklı birkaç dernek veya odaya kayıtlı olduğunu hatırlatan Bakan Günay şu bilgileri verdi: “Yasal bir tarifi olmadığı için şu anda rehberler esnaf mıdır, serbest meslek erbabı mıdır, avukat veya sigortacı mıdır, belirsiz. Tasarıyla, bu belirsizliğe son vereceğiz.
Rehberliğin sivil toplum kalitesini yukarıya çekeceğiz. Rehberlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerinin düzenlenmesi, bir anlamda turizmin bütün toplam kalitesini etkileyen bir unsur. Çünkü her seyahat acentesi rehber kullanıyor. Böylece rehber kalitesi yükseleceği için hizmet kalitesi de yükselecek.” dedi.
BİRLİKLER KURULACAK...
Tasarıyla turizmdeki bütün tur işletmecilerinin ve yatırımcıların bir çatı altında toplanmasının öngörüldüğünü belirten Günay, “Onların da bir üst kurulu olacak. Kaynak üretip aidatları kendileri belirleyecek” dedi.
TASARI NELER GETİRİYOR?
* Çalışma kartı zorunlu olacak
Tasarıyla, turist rehberlerine kurulacak odalara üye olma, ruhsatname alma, aktif rehberlere iki yıl için verilecek çalışma kartı alma zorunluluğu getirilecek. Ayrıca rehberler için taban fiyatlar belirlenecek ve o fiyatın altında rehber çalıştırmak yasak olacak.
* Hem serbest hem iş kanunu
Tasarıyla, turist rehberliğinin tanımı yapılacak ve mesleki kriterler belirlenecek. Turist rehberleri hem serbest meslek olarak, hem de İş Kanunu hükümlerine tabi olarak mesleklerini icra edebilecekler. Bu şekilde turist rehberleri doğrudan rehberlik hizmeti sunabilecek.
* Rehber odaları kurulacak
Tasarıyla, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan Türkiye Rehber Odaları Birliği (TOBB) ve turist rehberi odaları kurularak turist rehberliği alanında yeni bir mesleki örgütlenme oluşturulacak. Tasarı hükümleri dışında rehber meslek kuruluşu kurulamayacak.
* Bakanlık denetim yapacak
Turizm Bakanlığı’nın turist rehberliğine ilişkin görev ve yetkilerinin önemli bir kısmı yeni kurulan rehber meslek kuruluşlarına devredilecek. Bakanlığın, birlik ve turist rehberleri odalarının her türlü iş, işlem ve faaliyetleriyle, hesaplarını denetim ve gözetim yetkisi olacak. (Düzgün Karadaş-HT Ekonomi)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: