Turist, Doğu ve Güneydoğu'ya akın etti...
Bacasız sanayi olarak bilinen turizm, yıllarca terörden dolayı mağdur olan Doğu ve Güneydoğu illerinin çehresini değiştiriyor. Son yıllarda azalan terör olayları bölgeye olan ilgiyi artırdı. Yaşanan küresel krize rağmen bölgedeki bazı iller önceki yıllara göre turist sayısını yüzde 200 civarında artırdı.
Zaman'ın haberine göre, komşu ülkelerle 'sıfır problem politikası' ve vizesiz seyahat, otellerdeki doluluk oranlarını artırınca zincir oteller bölgede yatırım için zemin aramaya başladı. Türk turizm sektörü küresel krize meydan okuyor. Dünyada geçen yıl turist sayısını artıran dört ülkeden biri olan Türkiye, büyümesini Doğu ve Güneydoğu illerindeki artıştan sağlıyor. Önceki gün açılan 14'üncü Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat (Emitt) Fuarı'nda Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illeri ilgi çekiyor. Stantlarda yöresel yemeklerden oyunlara, süs eşyalarından kültür ve inanç simgelerine kadar birçok sergi ve etkinlik düzenleniyor.
Birçok şehrin ilk kez görücüye çıktığı fuarda, ziyaretçiler de stantlara uğramadan edemiyor. Doğu illeri stantlardaki duruşları ile, 'Turizmimize ne kriz ne terör dur diyebildi.' diyor. İl Kültür ve Turizm müdürleri, "2009'da Türkiye turizmi yüzde 1,5 büyüdü. Bunda yüzde 6,5 büyüyen İstanbul'un etkili olduğu doğru ama kriz, bizlerin yüzde 200'den fazla büyüdüğümüzü unutturmamalı." diye konuşuyor. Yetkili müdürler hükümetin iç ve dış politikası sayesinde Türkiye'nin doğusuna gitgide ilginin arttığını vurguladı.
İnanç turizmini perçinlemek adına 2009'da Sakıp Sabancı Müzesi'nin açılması ve Turizm Yatırımcıları Derneği'nin olağan toplantısına ev sahipliği yaparak dikkatleri üzerine çeken Mardin'e gelen turist sayısı iki yılda yüzde 100'e yakın artış sağladı. Mardin'in İl Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, son bir hafta içerisinde 3 butik otel müracaatı aldıklarını açıkladı. Dünyanın en eski tapınağına (Göbeklitepe) sahip ve Hz. İbrahim ile anılan peygamberler şehri Şanlıurfa da yıllık ziyaretçi sayısının günübirlik rakamlarla bir milyonu aştığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, sadece İran'dan 100 bine yakın ziyaret aldıklarını aktardı. Bu sebeple İran'ın turizm üssü olduklarını ifade eden Aslan, birçok otel zincirinden otel inşası için müracaat aldıklarını söyledi. İlde şu anda 7 otelin inşası devam ediyor.
TERÖRÜN OLUMSUZ ETKİLERİNİ ATTIK...
Anadolu'nun ilk Türk camiine sahip sınır kenti Kars'ın İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hakan Doğanay da, bir yıl içinde aldıkları ziyaretçi sayısı açısından sağladıkları yüzde 325 büyümeyi hükümetin güçlü ve kararlı iç ve dış politikası sayesinde yakaladıklarını ifade etti. Artan ilgiyi fırsata çevirmek için 1,7 gün olan konaklama gün sayısını 2,5 güne çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Doğanay, şu an yoğun olarak İranlı tur operatörleri ile görüştüklerini, üç ay önce 30 tur operatörünü şehirlerinde bedava ağırladıklarını söyledi. Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaddin Ünsal ise şehirde şu an 5 yıldızlı bir otel inşası başladığını açıkladı.
"Turizm, demokratik açılımın Doğu'da ezber bozdurduğunu en iyi anlatan sektör." diyen İl Kültür ve Turizm müdürleri, 'Doğu'da ne kriz ne terör var.' diyor. Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, "Terörle özdeş sayılıyorduk. Bu olumsuz intibayı hükümetin politikaları sayesinde sıfıra indirgedik. Şimdi özel sektörün yatırımlarını bekliyoruz." dedi. "Bize en çok Tunceli-Elazığ yolundaki kaza haberleri zarar veriyor, devletin yatırımları sayesinde bu intiba da ortadan kalkıyor." diyen Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk de şehirlerinde 314 hektar alanı turizm ve kültür geliştirme alanı ilan ettiklerini, bu kapsamda 30 dönümlük yerde proje çalışmalarına başladıklarını söyledi. Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Ballı ise komşu il Erzurum'un cazibesinden yakınıyor. "Bu yüzden pek turist çekemiyoruz ama Ergandağı Projesi sayesinde (kayak merkezi) şehri çekim merkezi yapacağız." diyor.
Hilton gelsin bedava arsa veririz...
Kültür ve inanç turizmi yoğun illerden Amasya'nın İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, bilhassa Güney Kore, Japonya, Çin ve Hongkongluları şehre çekmek için ciddi çalışma başlattıklarını, bu ülkelere çıkarma yaptıklarını söyledi. Bu çalışmalar sayesinde eylül ayında, Güney Kore'de bir turizm dergisinin Amasya konulu kapağının yılın kapağı seçildiğini aktaran Kaya, bu bölgelerden gelen turist sayısının 2009'da yüzde 70 artarak, 10 bine yaklaştığını belirtti. "Hilton gibi markalar gelsin, bedava arsa veririz." diyen il müdürü, tüm işlemleri de 1 günde halledeceklerini taahhüt etti. Kedisi ve gölüyle ünlü Van da 2009'da önceki yıla göre yüzde 100'e yakın büyüdü. İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Salih Tatlı, bu artışta hükümetin bölge ve civarına dönük iç ve dış politikalarının etkili olduğunu söyledi. Bu sebeple bölgede cazibe merkezi haline geldiklerini, havaalanlarına 2007'de günlük 5 uçak inerken şimdi 12 uçağın indiğini, 2 de otel müracaatı aldıklarını açıkladı. Suriye ile el ele tutuşan Hatay'ın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nizamettin Duman ise mayıs ayına kadar tüm otellerin dolu olduğunu ifade etti. İl müdürü, şu ana kadar 8 otel müracaatı aldıklarını sözlerine ekledi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: