TUREB Ödülleri, sahiplerini buldu...
21 Şubat Dünya Rehberler Günü, İstanbul Rehberler Odası ev sahipliğinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle kutlandı. Geceye, Bakan Günay da katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başta olmak üzere turizm sektörünün önde gelen isimlerinin katıldığı gecede, rehberlik mesleğinde 25. ve 50. yılını dolduranlara birer plaket verilirken, rehberlere katkıda bulunan kişi ve kurumlara da teşekkür belgesi takdim edildi.
Plaket töreniyle başlayan kutlama programı, yemek öncesi Bakan Günay’ın yaptığı konuşmayla devam etti. Rehberlerin her yıl bu özel kutlama gecesine katılmaya çalıştığını vurgulayan Günay, bu gecenin haziranda yapılacak genel seçimler öncesinde rehberlerle son buluşması olabileceğini ifade etti. Günay, “Bu yasama döneminde sizinle bu ölçülerde karşılaşacağımız son toplantı. Haziran ayında Türkiye’de iktidar değişmeyecek gibi görünse de Turizm Bakanı değişebilir. O yüzden bu konuşmayı turizm bakımından bir hesap verme konuşması olarak yapmak istiyorum” dedi.
Rehberlerin rolü...
Türkiye turizminin bugün ulaştığı başarıda rehberlerin en büyük payının olduğunu söyleyen Günay, “Çünkü ülkemize gelenler ilk sizi görüyorlar, ayrılırken yine siz onları uğurluyorsunuz. Sizin yardımınızla, yol göstermenizle, sizin bilginiz, birikiminiz ve güleryüzünüzle, sizin sabrınız, tahammülünüz ve gayretinizle onlar Türkiye’den iyi duygularla ayrılıyorlar.” diye konuştu.
Kıyı turizminden çıkarmaya çalışıyoruz...
2010 yılının 28.5 milyonluk turist rakamıyla kapandığını hatırlatan Günay, ülke turizmini kıyı turizmi olmaktan çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. Bu alanda yaptıkları çalışmaları özetleyen Günay, göreve geldiğinde İzmir’de TÜRSAB’ın katkısıyla turizm fuarı gerçekleştirdiklerini kaydetti. Doğu’da da Van’da ilk defa bir turizm fuarı yaptıklarını belirten Günay şöyle konuştu: “Erzurum’da kış olimpiyatları yapıldı. Doğu Karadeniz turizminin gelişimi için Kalkınma Ajansı kuruldu. Türkiye çapında çok sayıda müze ve ören yerini ayağa kaldırdık.
Rehberlik Yasası, Bakanlar Kurulu’ndan geçti...
Rehberlerin statüsünü iyileştirmek konusunda oldukça meşşakkatli bir yol aldıklarını söyleyen Bakan Günay, göreve başladığında bunu kolay bir şekilde yapacağını düşündüğünü ancak siyasetin hızı ile birlikte mesleki birçok engel ile karşılaştıklarını belirtti. Günay, Rehberlik Meslek Yasası çıkarılması konusundaki çalışmalarda gelinen son noktayı şöyle anlattı:
TUREB Ödülleri, bu yıl ”Tanıtım”, ”Sürdürebilirlik”, ”Konukseverlik”, ”Otantiklik” ve ”Turizm Eğitimi” dallarında olmak üzere 5 dalda verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla gerçekleşen törende 2010 YILI TUREB ÖDÜLLERİ’ni kazananların listesi şöyle:
* TANITIM : Ege Yayınları
1990 yılından bu yana Anadolu Arkeolojisi, Prehistorya, Klasik Arkeoloji, Bizans ve Osmanlı araştırmalarına ek olarak, Anadolu’nun geçmişine ışık tutan diğer konularda da yayınlar yapıyor. Türkçe kitapların yanı sıra İngilizce, Almanca ve Fransızca yayınlar ile yurtdışında ülkemizin tanıtımına katkıda bulunuyor.
* SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Seferihisar Belediyesi
Son yıllarda dünyanın yeni turizm akımı olan “Cittaslow” (Sakin Şehir) kentlerinden biri olmayı başaran Seferihisar, diğer kentlerimize de örnek oldu. ‘Yaşamın Kolay Olduğu Kentlerin Uluslararası Ağı’ olarak tanımlanabilecek bu ağ, çevresel sürdürülebilirlik ilkesini benimseyerek turizm yapmak için ideal bir model.
* KONUKSEVERLİK: Arkeoloji Müzesi
8 yıllığına işletmesini TÜRSAB’ın yaptığı müze, yenilenen salonları, hediyelik eşya mağazası, modern kafesi ve toplantı salonlarıyla artık hem tarih hem de bir kültür merkezi gibi çalışıyor. Yeni salonlarının kapılarını rehberlerin eğitim seminerlerine açan Arkeoloji Müzesi’ne konukseverilğinden dolayı teşekkür ediyoruz.
* OTANTİKLİK
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerindeki mağazalarının işletmesini alan Bilintur, başta Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Arkeoloji Müzeleri’nde açtığı yeni müze mağazaları ile beğeni topladı. Mağazalarda sattığı otantik tasarımlar ve tarihi eserlerin replikaları ülkemize gelen turistlerin evlerine dönerken hediyelik eşya veya anı olarak götürebilecekleri nitelikte.
Otantik Yerel Etkinlik: Hocapaşa Kültür Merkezi
Sirkeci’deki 550 yıllık tarihi Hocapaşa Hamamı, sema ayinlerinin yapıldığı, geleneksel Türk halk oyunlarının sergilendiği bir kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Düzenlediği otantik etkinlikler, ülkemize gelen turistlere zengin kültürümüzü tanımaları açısından fırsat sunuyor.
* TURİZM EĞİTİMİ : Doç. Dr. Nazmi Kozak
Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği öğretim üyesi… Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ile Akdemik Turizm Bülteni’nin 2000 yılından bu yana aralıksız yayımlıyor. En son yeni görevlerinden biri yine üniversitenin Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nin Müdürlüğü.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: