Tüketici, konaklayacağı oteldeki yangın önlemlerini önceden kontrol etmelidir
La Pigna Hotel Genel Müdürü İzzettin Yurtsever, otellerdeki yangın güvenliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yurtsever, "Tüketici kalacağı oteli belirleyip, ilerdeki konaklayacağı tarih aralığında o otelin resmi makamlar tarafından onaylanmış güncel resmi yangın güvenliğini görmesi, tüketicinin bu konularda bilgilendirilmesi ve tüketicinin burada önerdiğim yeni yasal haklarla korunması gerekmektedir" dedi.
İzzettin Yurtsever'in konuyla ilgili yazısı şöyle:
Tüketici, www.tga.gov.tr sitesine girip burdan Güvenli ve Sürdürülebilir Turizm başlığını tıkladığında ve kalacağı otelin ismini yazdığında, otelin bakanlık belgesi ve yıldızını ve ayrıca 1 yıl geçerli olan Sürdürülebilir Turizm Belgesi’nin 1. aşama mı, 2.aşama mı, 3.aşama mı olacağını ve ayrıca bu belgeyi aldığı tarih ile geçerli olduğu son tarihi görecektir. Tesis ancak 3.aşama denetiminde başarılı olursa Sürdürülebilir Turizm Belgesi’ni almaya hak kazanacağını bilecektir.
Ancak 1. aşama ve 2. aşamada 5 yıldızlı otel dahi yangın güvenliği kriterlerini ihtiva etmediğinden, tüketici endişesini gideremeyecektir. Kaldı ki bu siteye girdiğinde 5 yıldız olarak internette tanıtılan otelin aslında Basit Konaklama İşletme Belgesi’ne sahip olduğunu da büyük bir şaşkınlıkla burada görebilecektir.
"Tüketici o tarih geldiğinde TGA sitesine girdiğinde otelin sertifikasının olup olmadığını görecek"
Tesis tüm denetimlerin yapıldığı 3. aşamada Sürdürülebilir Turizm Belgesi’ne sahip olsa bile, tüketicinin kalacağı tarih söz gelimi 1 Mayıs 2025 ama otelin sertifikasının son tarihi 10 Nisan 2025. Bu durumda acaba o otel nisan ayında denetlemelerden başarıyla geçip bu sertifikayı alabilecek mi? İşte tüketici o tarih geldiğinde TGA sitesine girdiğinde otelin sertifikasının olup olmadığını görecektir.
Şayet tesisin belgesi yoksa, bu durumda tüketici önceden yaptığı rezervasyonunu herhangi bir ücret ödemeden ve yaptığı ödeme varsa kesintisiz geri alma hakkına sahip olacak şekilde bakanlık tarafından tüketici hakkı için yeni yasal düzenlemeler yapılması şarttır.
Bakanlık rezervasyon tarihi ile konaklama tarihleri arasında tüketiciyi endişelendirecek bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için, tüketicilerin konaklama tipine göre tesisleri sınıflandırıp, belgenin geçerlilik süresini o dönem aralığına sokan düzenlemeleri yapabilir.
"Kış otelleri için belgelendirme ve son geçerlilik süresi aralık ayı ile nisan ayı arasındadır"
Örneğin kış otelleri için belgelendirme ve son geçerlilik süresi aralık ayı ile nisan ayı arası yapılır, resort dediğimiz sayfiye otelleri için ise nisan ile kasım arası yapılır. Sürdürülebilir turizm belgelendirmesinde 4 ve 5 yıldızlı oteller için ya 3. aşama belge alma zorunluluğu getirilmeli ya da yangın güvenliği tüm aşamalarda denetim kapsamına alınması sağlanmalıdır.
Çünkü 1. aşama pansiyon dahi olsa tüketici için yangın güvenliği esas olmalıdır. Bunu sağlayamayan tesis pansiyon dahi olsa hiç bir şekilde belgelendirilmemelidir.
Otellere her yıl ne turizm bakanlığının, ne belediyenin, ne itfaiyenin denetleme gibi rutin programlanmış denetimi olmadığına göre yıllık denetleme ve belgelendirmenin esas olduğu sürdürülebilir turizm denetlemesinin yetkin kişilerce detaylı bir şekilde yapılması sağlanıp, bakanlığa da aynı gün raporun belgeleri ile birlikte gönderilmesi şart koşulmalıdır.
Denetlemelerde yangın güvenliği yoksa süreç nasıl işler?
Çünkü bu denetlemelerde yangın güvenliği yoksa, majör uygunsuzluklar için 30 iş günü verildiği bakanlığa hatta ilgili şehrin itfaiyesine de olası bir yangın faciasına karşı tedbirli olmak ve işi hızlandırmak için anında bildirilmelidir.
Bu denetlemelerde yangın sistemleri, elektrik, jeneratör vs gibi hayati önem arz eden denetlemelerin akredite periyodik kontrol yapan firmalar tarafından denetlenip tüm uygunsuzlukların giderilmesi ve kendisine belgelendirilmesi halinde denetçi raporu düzenlenmekte ve belgenin onaylanmasına veya yenilenmesine olur vermektedir.
Tüketici sürdürülebilir turizm denetlemesine zamanında girmeyen veya girip de verilen sürede başarılı olamayıp tespit edilen majör uygunsuzlukların düzeltilmesi için 30 iş günü, minör uygunsuzluklar için 90 iş günü süre verilmesine rağmen çözmeyen otelin sürdürülebilir turizm belgesini bu sitede göremeyecektir.
Tüketici otele gittiğinde Sürdürülebilir Turizm Belgesi'nin plaketini otel girişinde görecektir
Tesis yeniden başvuru yapılana yada tespit edilen uygunsuzlukların giderilip burada belgenin yenilendiğinin afişe edilmesine kadar görülemeyeceğinden tüketici bu gerçek doğrultusunda kararını verecektir. Tüm aşamalarda belgelenen tesislerin yangın, deprem gibi akredite sigorta firmaları tarafından sigortalanması ve bunu belgelemesi şart koşulmalıdır.
Tüketici otele gittiğinde Sürdürülebilir Turizm Belgesi'nin plaketini otel girişinde görecektir. Bu plaket zorunludur. 1.aşama için metal renk baskılı ve kare kodlu sürdürülebilir 1. aşama onaylı yazılı turizm plaketi, 2. aşama için 2. aşama onaylı yazılı gold renk baskılı ve kare kodlu Sürdürülebilir Turizm Plaketi, 3. aşama için yine gold renk baskılı kare kodlu Sürdürülebilir Turizm Plaketi görecektir.
Tesis girişinde bu plaket yoksa tüketici şüphelenmelidir
Tüketici bu plaketteki kare kodunu okuttuğunda tesis ve şirket ile ilgili bilgileri, başlangıç ve bitiş süresini, belgeyi düzenleyen firmayı vs görebilecektir. Ancak bu plaket otelin yapılan denetlemede uygunsuzluklardan dolayı yeniden belgelendirilmediğinde rapor günü yerinden sökülmediği için tüketici o oteli belgeli olarak değerlendirebilir ta ki kare kodu okutarak geçerlilik tarihini öğrenene kadar. bu durumda tüketici sürdürülebilir turizm plaketini de ihtiyatla karşılamalıdır.
Tesis girişinde bu plaket yoksa tüketici şüphelenmeli, TGA’nın sitesinden de kontrol edip hatta ilgili yerlere ihbar etmelidir. Sürdürülebilir Turizm Belgesi tüm konaklama tipleri için alınması zorunlu olup, süresinde almayanlar için para cezasının yanısıra 1 yıl içinde kapatma cezası da bulunmaktadır.
Tüketiciye rezervasyon konfirmasyonu aşamasında ve otele check-ın de bakanlık tarafından belgelendirme - rezervasyon iptali ve diğer yasal hakları konularında aynen KVKK bilgilendirmesinde olduğu gibi hazırlanmış kısa bir bilgilendirme formunun ek olarak sunulması şart koşulmalıdır. Böylece kaçak ve belgesiz tesislerinde oto kontrol sistemi ile tüketicinin tesise giriş yapmadan bilmesi sağlanacaktır.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: