Trenle Türkiye’yi Tanımak…
Bu yıl turizm sezonun başladığı Mayıs ayında bulunduğum Almanya’nın Offenbach kentinde bilet almak için gittiğim garda uzun kuyruklarla karşılaştım. Mayıs-Ekim aylarında geçerli olmak üzere uygulanan Aylık 49 Euro’ya Almanya’da bir ay boyunca seyahat etme olanağını sağlayan abonelik kart satışının başladığı güne denk gelmiştim.
Sıra bana geldiğinde gişedeki görevli ‘sistem yoğunluk nedeniyle tıkandı. Bekleyeceğiz’ diyordu. Almanya’da iç turizmi desteklemek için Federal hükümetin sübvanse ettiği sistem geçen yılda uygulanmıştı.
Bu uygulamanın benzerinin 2010 yılında Ankara garında ilk kez duyduğumda, 1 ay abone kart alıp bütün Türkiye’yi dolaşmayı planladığı hatırlıyorum. Kendime, halen kullandığım küçük bir tablet alıp, Tren garlarının olduğu şehirleri gezmeyi, tasarlamıştım. Programa arkadaşlarımdan eşlik edecek kimse çıkmayınca gerçekleştiremediğim projeler arasına girmişti. Almanya’dan döndüğümde Adana’ya trenle yaptığım yolculuk öncesi,1 ay sabit ücretle bütün Türkiye’yi gezme uygulamasının kaldırıldığını öğreniyordum. TCDD Genel Müdürlüğü’ne bir yazıyla başvurmuş, ’uygulamanın yeniden başlatılmasının düşünüldüğü ‘şeklinde cevap verilmişti.
İç turizm hareketinde ulaştırma giderlerinin payının gittikçe büyüdüğüne şahit olduğumuz bu günlerde, böyle bir uygulama iç turizmimize ivme kazandıracak,1 ay geçerli abonelikle bir ay seyahat edilebilme uygulamasını sağlanacak finansal destek, tatilcilerin şehirlerde yapacakları harcamalardan sağlanan vergi gelirleriyle dengelenebilecektir. Öte yandan vatandaşlarımızın ülkemizin doğal ve tarihi zenginliklerini tanımalarını sağlayabilecek, aynı zamanda yaşadıkları kentten farklı kentlerimizin yaşamı ve insanını tanıma fırsatına sahip olabilecekler.
Öte yandan, böyle bir uygulamanın yapılması, şahsen benimde Kadirli’de yaşadığım 6 Şubat depremden etkilenen şehirlerimize seyahat edilmesinde, ulaşımı uygun hale getirerek, depremin neden olduğu yıkımlar ve orada yaşayan insanlarımızın içinde bulunduğu durumu tanınmasını sağlayarak depreme duyarlılığı artırabilir.
Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır gibi 11 şehrimizde, yaşayan vatandaşlarımıza uzaktan gönderilen yardımlar yerine, seyahatlerde orada yapılacak tatil harcamalarıyla ekonomik açıdan, onlarla yapılacak sohbetlerle yalnız olmadıkları duygusu verilerek, sosyolojik açıdan normal yaşamlarına dönmelerinde büyük katkı yapılabilecektir.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: