THY karlılıkta dünya 6'ncısı...

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin geçen yılki faaliyet karının 538 Milyon Dolar olduğunu belirterek, "Karlılıkta dünya 6'ncısıyız" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
THY karlılıkta dünya 6'ncısı...

Antalya'nın Kemer İlçesi'nde Güney Antalya Turizm Altyapı Birliği (GATAB) tarafından düzenlenen 'Turizmde Ulaşım ve Markalaşma' toplantısında sinevizyonla 'Bir Başarı Hikayesi THY' sunumu yapan Temel Kotil, THY'nin krize rağmen geçen yıl 6 milyar dolar ciro ve yüzde 10 büyümeyle dikkati çektiğini söyledi. Türkiye'de noktadan noktaya uçuşlarda bütün tarifeli seferlerin yüzde 67'sinin THY ile yapıldığını vurgulayan Temel Kotil, geçen yıl kriz olmasına rağmen kapasitelerini yüzde 21 artırdıklarını söyledi.

Bu kapasiteyle THY'nin geçen yılki faaliyet karının 538 milyon dolar olduğunu belirten Kotil, “Karlılıkta dünya 6'ncısıyız” dedi. Büyüme hedeflerini sürdürdüklerini kaydeden Temel Kotil, transit uçuşların daha karlı olduğunu belirterek, “Avrupa- Asya koridorunu kullanan yüzde 66'lık transit yolcu pazarının peşindeyiz” dedi.

 

90 YENİ UÇAK SİPARİŞİ   

 

THY'nin 90 uçak siparişi verdiğini belirten Temel Kotil, giderek büyüdüklerini ve özelleştirmenin bu başarıda büyük etkisi olduğunu söyledi. Kotil, “Daha önce kamuyduk. Ben de eski bir bürokratım, şimdi CEO diyorlar. Kamuya bir düşmanlığım yok ama bürokrasiye var. 2006'da özel şirket olduk ondan sonra koşullara daha hızlı ayak uyduruyoruz” dedi.

 

THY'deki çalışan sayısının 12 binden 16 bine yükseldiğini de vurgulayan Kotil, buna karşılık yolcu sayısının 3, sefer sayısının 2 kat arttığını söyledi. Uçuş personelinin de sürekli arttığını belirten Kotil, idari işlerde daha çok otomasyon kullanıldığını, pilot sayısının ise 640'dan  1900'e yükseldiğini söyledi. THY'nin bu yıl markalaşmaya da 70 milyon dolar harcadığını belirten Kotil, bu rakamın geçen yıl 50 milyon dolar olduğuna dikkati çekti.

 

Temel Kotil, bir gazetecinin özel havayolu şirketlerine bakışının ne olduğunu sorması üzerine, “İyi ki Türkiye’de diğer havayolları var. İyi ki varlar. Biz kıran kırana herkesle rekabet ederiz. İç piyasayı tetiklediler. 15 milyona ulaştı. 6 kat yurtiçi seyahat arttı. Özel hava yolları olmasa yurtdışı ile uğraşamayacaktık. İç pazarı onlar doldurdu. 6 milyar doların 4 milyar doları yurt dışından Türkiye’ye geldi. Bu rekabette onlardan geri değiliz. Onlar bir yaparsa biz iki yapıyoruz” yanıtını verdi.

 

Türkiye'de bu yıl iç hatlarda 15 milyon yolcu taşıyacaklarını kaydeden Temel Kotil, “5 milyon yolcu taşıyorduk, şimdi 15 milyon. Diğerleri de 15 milyon yolcu taşıyor. Bizim toplam gelirimizin yüzde 62'si yurt dışındaki seyahatlerden oluşuyor. Onlar içeride aktif olduğu için biz dışarıda aktifiz. Ama iç piyasanın yüzde 60'ı bizde” diye konuştu. (DHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.