Tek tip turizm anlayışından uzaklaşmalıyız

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) otel, pansiyon, yurt ve danışmanlık firmalarının yer aldığı 25. Meslek Komitesi'nden meclis üyesi Hamit İnan, turizm sektörünün talepleri ve çözüm önerilerini dile getirdi.

10/02/2025 13:38
Tek tip turizm anlayışından uzaklaşmalıyız

TTSO Meclis Üyesi Hamit İnan, Bolu Kartalkaya'da herkesi derinden üzen yangın felaketi gibi faciaların önüne geçmek için gerekli tüm önlemlerin alınmasının büyük önem taşıdığını belirterek, "Özellikle sektör paydaşlarımızın işletmelerini güvenlik önlemleri açısından gözden geçirmesi hayati bir zorunluluktur. Kamu adına denetimlerde yetkili ve sorumlu kurumlarımızın, bu tür acıları bir daha yaşamamız için hassasiyetle çalışması son derece önemlidir" dedi.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA YETERİNCE MESAFE ALAMIYORUZ"

İnan, "Şehrimiz için 2024 yılını turizm sektörü açısından beklentilerimizin tam anlamıyla karşılanmadığı bir yıl olarak geride bıraktık. Daha önce de Trabzon turizminde bazı kırılmaların yaşandığını ve sektörünün tüm paydaşlarıyla bir eylem planı oluşturması gerektiğini vurgulamıştık. Sektörle ilgili sorun ve çözüm önerilerimizi hem burada hem sektörle ilgili toplantılarda dile getiriyoruz; ancak ne yazık ki çözüm üretmek konusunda yeterince mesafe alamıyoruz" ifadesini kullandı.

"AZ HARCAYAN TURİST PROFİLİ"

TTSO Meclis Üyesi Hamit İnan, 2024 yılında dış hat yolcularının turist olarak kabul edildiğinde DHMİ verilerine göre dış hat uçuş ve yolcu sayılarında bir önceki yıla göre yüzde 10'luk bir düşüş yaşandığını belirterek şunları söyledi:

"2024 yılında gerçekleşen 7.027 dış hat uçuş sayısı, 2023 yılında gerçekleşen 7.768 dış hat uçuş sayısının gerisinde kalmıştır. Yolcu sayılarında da 2023 yılında taşınan yolcu sayısı 839.834 kişi iken, 2024 yılı sonunda 759.012 kişi olarak gerçekleşmiştir. İstatistiklerde bir düşüş gözlemlenmekle birlikte en önemli sorunun turistin niteliğindeki değişimden kaynaklandığı görmekteyiz. Az harcayan turist profili işletmelerimizin kazancını sınırlamış ve sektörün bölge ekonomisine olan katkısını azaltmıştır."

"TEK TİP TURİZM ANLAYIŞINDAN UZAKLAŞMALIYIZ"

Hamit İnan, turistin niteliğinin değişmesinin nedenlerine de değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birincisi Tanıtım Stratejisi ve markalaşma sorunlarıdır. Özellikle geçen yıla baktığımızda Trabzon, Körfez ülkelerinde ekonomik bir destinasyon olarak öne çıkmıştır. Charter bağlantıları yapmış firmalar yeterince ilgi görmeyince zararlarını minimize etmek için ekonomik tur seçeneklerini sundular. Bu yıl Charter bağlantılarının daha zayıf gerçekleşebileceğini öngörüyoruz. Bir diğer sorun tek tip turizm anlayışı. Ziyaretçilerimize sunduğumuz deneyimler çoğunlukla doğa turizmi ile sınırlı kalmaktadır.

Çeşitlendirilmiş deneyimlere yeterince yer vermemek, yüksek harcama yapmaya istekli turistlerin ilgisini çekmemektedir. Bir diğer önemli etken düşük hizmet ve ürün kalitesi sunumudur. Özellikle yüksek gelirli turistlerin beklentilerini karşılayacak lüks konaklama, gastronomi, eğlence ve alışveriş olanaklarını yeterince sunamıyoruz. Standart hizmetlerle de ancak ekonomik turiste yönelik hizmet üretiyoruz. Düşük harcama kapasitesine sahip turist, daha ekonomik konaklama, yemek ve alışveriş seçeneklerini tercih ediyor.

Bu tercihler de onları daha çok kayıt dışı işletmelere yönlendiriyor. Bir diğer etken de pazara ve hedef kitleye yönelik stratejik planlamadır. Bölgemize ilgi gösterebilecek alternatif pazar arayışlarımızı artırmalıyız. Geçen yıl odamızı temsilen katıldığımız Tahran fuarında gördüğümüz ilgi bizi de şaşırtmıştı. Trabzon Turizm İl Müdürlüğü 2024 yılı konaklama verilerinde İran; Suudi Arabistan ve Umman'dan sonra 3. sırada yer almıştır. Farklı ülkelerden turist çekme potansiyeli olan Batum'a turist getiren acentelerle, destinasyonlarına şehrimizi de katacak bağlantılar geliştirebiliriz."

"ETİK DIŞI UYGULAMALAR TURİZMİ ETKİLİYOR"

Hamit İnan, turist sayısının azalmasındaki diğer önemli konunun da sektördeki etik dışı uygulamalar olduğunu vurgulayarak, "Gündemde tutmaya devam ettiğimiz komisyonculuk bir diğer ismiyle hanutçuluk turizme zarar vermektedir. Daha önce de suç sayılan bu türden eylemler için, 2024 yılında 6118 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanununun 30. maddesinin 3.fıkrası şu şekilde düzenlenmiştir; 'Seyahat Acenteleri, müşterilerine verdiği hizmetler sırasında, müşterilerinin bilgisi ve onayı dışında alışveriş amaçlı belirli bir işletmeye gönderilmeleri karşılığında kendisine veya yönlendireceği kişiye herhangi bir menfaat temin etmeleri halinde bu seyahat acentelerinin belgeleri Bakanlıkça iptal edilir ve bunlar beş yıl süreyle başka bir acente açamaz.'

İlgili kurumlar kanunu uygulamak ve tedbir almak sorumluluğundadır. Tıpkı 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun'un uygulanması gerektiği gibi. Talep ve nitelik düşerken konaklama sektöründe arz sürekli artmaktadır. Kayıt dışı konaklamalar üzerinde denetimlerin etkin bir şekilde yapılması gereği açık bir zorunluluktur. Bu bağlamda kayıt altına alınmamış araç kiralama firmaları, kaçak acente, şoför, rehber ve komisyoncuların kayıt dışı faaliyetleri mutlaka önlenmelidir. Turizm sektöründe maliyetlerin sürekli artmasına rağmen döviz kurlarındaki artışın düşük kalmasının turistin harcama maliyetlerini düşüren başka bir etkendir" ifadesini kullandı.

"ŞEHİR MERKEZİNDE TURİSTLERE YÖNELİK DÜZENLEMELER YAPILMALIDIR"

TTSO Meclis Üyesi Hamit İnan, çeşitlilik ve yeniliğin turizm sektörü açısından çok önemli olduğunu da vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turist her ziyaretinde yeni ve heyecan verici şeyler keşfetmek, deneyimlemek ister. Sürekli aynı hizmetleri sunmak turisti farklı destinasyon arayışına yönlendirir. Turistin şehir merkezini daha kolay ve rahat gezmesine imkan verecek düzenlemeler yapılmalı. Özellikle projesi hazırlanma sürecinde olduğunu düşündüğümüz raylı sistemle ulaşımda; güzergâh ve durak seçimlerinde turistik mekanların ziyaretini kolaylaştıracak şekilde bir planlama yapılmalıdır.

Gülcemal dolgu alanındaki çalışmalar çok yavaş seyrediyor. Bu alanda doğru bir yatırımla kurulması düşünülen eğlence alanının projesinin hazırlandığı Sayın Başkanımızın ifadelerinden anlaşılmaktadır. Bu türden projelere şehrimizin ihtiyacı var. Çok zaman kaybedildi, daha fazla zaman kaybetmeden çalışmaların daha hızlı bir şekilde yürütülmesini umuyoruz. Şehir merkezinde, ilçelerimizde turistik açıdan değer taşıyan tarihi ve kültürel varlıklarımızın turizm hareketine dahil edilmesi noktasında daha fazla gayret göstermeliyiz."

"UZUNGÖL KIŞ TURİZMİ DESTİNASYONU DA OLMALIDIR"

Hamit İnan, Uzungöl'ün imar planının askıya çıktığını da vurgulayarak, "Askı süresini tamamlayıp itirazların değerlendirilmesi suretiyle umarım planlı bir sürece girecektir. Devam eden altyapı ve çevre düzenleme işlerinin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Uzungöl'de kışın işletmelerin büyük bir kısmının kapalı olması, muhteşem kış güzelliğiyle atıl durumda olması eşyanın tabiatına aykırı bir durumdur. Hazır altyapı, oteller ve her şey mevcut. Gençlerimiz kar motorlarıyla, kayaklarıyla Uzungöl'ün tepelerinde harika görüntüler oluşturuyor. Geçen hafta İsviçre'den bir misafirimiz vardı. 'Uzungöl bu güzelliğiyle İsviçre'de olsa kış turizmi açısından en popüler yer olurdu' dedi. 1 - 2 aylık turizm hareketi ile şehrimizde işletmelerimizin para kazanması çok zor görünmektedir. Uzungöl, bu bağlamda yapılabilecek yatırımların şehir ve bölge turizmine çok daha ciddi katkı sağlayacağı yüksek bir potansiyele sahiptir" dedi.

İnan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işletmelerin belgelendirmesinde 10 odanın altındaki apartların mutfak kısımlarının kaldırılmasını istediğini de ifade ederek, "Mesela Kapadokya bölgesinde aydınlanma koşulları o bölgeye göre belirlenmiştir. Bölgemizde Körfez ülkelerinden gelen misafirlerin otel harici konaklama birimlerinde mutfak talepleri mutlaka olmaktadır. Bütün güvenlik gerekleri karşılanmak koşulu ile bölgesel bir mevzuat değişikliğine gidilmesi elzemdir" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.