Tax Free'nin lideri de Ruslar...

2010 yılında ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin, Tax Free alışverişte yaptıkları toplam harcamada %24 artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl, toplam içerisindeki %11 payı ile en çok harcamayı yapan Rusya Federasyonu birinci oldu. Rusya’yı, İran ve Azerbaycan takip etti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Tax Free'nin lideri de Ruslar...

İlk 3’te yer alan bu ülkeler, toplam Tax Free alışverişin %31’ini gerçekleştirdi. Ülkemizde, turistler için ‘Tax Free- Vergisiz Alışveriş’ hizmetini 15 yıldır sağlayan Global Blue Türkiye firmasının verilerine göre; geçtiğimiz yıl Tax Free alışverişteki %24 artışa rağmen, kişi başına yapılan harcamada, düşüş gözlendi. Turistler, 2009 yılında kişi başı ortalama 842 TL harcarken, 2010 yılında %-9 düşüşle 765 TL harcadılar.

 

Hülya Aslantaş, “Global krizin ardından, temkinli alışveriş yapıldı”...

 

Tax Free alışveriş tutarı artarken, kişi başına düşen harcamadaki azalmayı değerlendiren Global Blue Türkiye Genel Müdürü Hülya Aslantaş, şunları söyledi:  “Geçmiş yıllarda turistlerin alışverişi denilince akla, ‘halı-deri-kuyum’ geliyordu. Son yıllarda ise, ülkemize gelen yabancı ziyaretçiler; gerek perakende altyapısı ve yelpazesinin genişlemesi, gerekse bizlerin yoğun tanıtım gayretleriyle; gömlek, ayakkabı, çanta gibi günlük alışverişlerini de yapmaya başladılar. Bu durum da, hergeçen gün alışveriş yapan kişi sayısı ile ürün grubunu arttırmaktadır.

 
Diğer taraftan, global krizin etkilerinden yavaş yavaş çıkmaya başlayan dünyamızda, kişi başına ortalama harcamanın düşmesi, bize bireylerin daha tutumlu ve dikkatli harcama yaptıklarını göstermektedir. Özetle, 2010 yılında ülkemizde alışveriş yapan turist sayısı artarken, kişi başına yapılan harcamada %-9’luk bir düşüş gözlenmiştir” 

 

Tax Free alışverişte, 2011’de %30 artış hedefliyoruz...

 

Tax Free alışverişte, geçen yıla oranla, 2011 yılında %30 artış hedeflediklerini kaydeden Hülya Aslantaş, bu artışta, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü tanıtım atağı ile 18 Mart 26 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek olan ‘İstanbul Shopping Fest’in büyük etkisinin olacağını söyledi.

 

Son yıllarda hızla gelişen perakende sektörü sayesinde, ülkemizin sahip olduğu bu potansiyel ile artık  ‘alışveriş turizmi’nin Türkiye’nin pazarladığı yeni bir ürünü haline geldiğini ve geleceğinin parlak olduğunu anlatan Hülya Aslantaş, “Hem Türk firmalarının, hem dünya markalarının ürünleri, artık geniş bir yelpazede ülkemizde bulunabiliyor. Bu durum, Türkiye’yi özellikle komşuları arasında alışveriş açısından cazip kılıyor.

 
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre; ülkemize gelen yabancı ziyaretçiler, yılda ortalama 4 milyar doların üzerinde, alışveriş için harcama yapıyor. Bu rakamın içerisinde, kayıt dışı ekonomi nedeniyle, Tax Free alışverişin oranı henüz istenilen rakamlara ulaşamasa da her geçen yıl ciddi bir yükseliş trendi gösteriyor. Tax Free kapsamında yapılan alışverişte, 2011 yılında geçtiğimiz yıla oranla en az %30 artış bekliyoruz” diye konuştu.  

 

Azerbaycan 2.’liği, 2010’da İran’a kaptırdı... 

 
2009 yılı Tax Free verilerine göre; ilk 3 sırayı Rusya, Azerbaycan ve yurtdışında yaşayan Türkler oluştururken, 2010 yılında baktığımızda, ilk 3’te Rusya, İran, Azerbaycan yer aldı. İran, 2010 yılında, bir önceki yıla göre %60 artarak, 4.’cü sıradan, 2.’ci sıraya yükseldi. Yurtdışında yaşayan Türkler ise, geçtiğimiz yıl bir basamak gerileyerek, 3.’ncü sıradan 4.’ncü sıraya yerleşti. 

 

Çin ve Lübnan Top-15’e girerken, Gürcistan ve İngiltere Top-15’ten düştü...

 

Tax Free alışverişte, 2010 Top-15’deki ülkelere bakıldığında; geçtiğimiz yıl Çin ve Lübnan listeye girerken, Gürcistan ve İngiltere alt sıralara geriledi. Geçen yılki veriler, ülkelere göre %’lik artış olarak değerlendirildiğinde, en çok harcamayı yapan Rusya Federasyonu’nda %28 artış, bir önceki yıla göre 2.’ci sıraya yükselen İran’da %60 artış, daha önce top 15’te yokken bu sene vizelerin kaldırılmasıyla kendini hemen gösteren Lübnan’da %121 artış kaydedildi. KKTC’nin geçen yıl yaptığı alışverişte ise, %-5 gerileme gözlendi. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.