Tarihin bir dönemi gün yüzüne çıkıyor...
Milattan önce 3000’li yıllarına kadar uzanan tarihiyle insanlığın gelişimini sessiz sedasız izleyen Antik Sagalassos Kenti, desteklerle yeniden uyanıyor.
Burdur’un şirin kasabası Ağlasun’un 7 km kuzeyinde bulunan Sagalassos Antik Kenti’nde 1990 yılında Belçika Louven Üniversitesi’nin destekleriyle başlanan arkeolojik kazılar devam ediyor. Türk-Belçikalı arkeologlar ve üniversite öğrencileri antik kentin yeniden uyanışını sağlayabilmek için yoğun mesai harcıyor. Sagalassos’un bir dünya kültür mirası olduğu düşünüldüğünde, yapılan enternasyonal katkının anlamı ortaya çıkıyor.
İskender’den Adrian’a Sagalassos...
Sagalassos’a ilk yerleşimler, M.Ö 3000’li yıllarda başlar. Fakat kent popülaritesini Büyük İskender’in kenti işgal etmesiyle kazanır. Büyük İskender’in eline geçmesiyle birlikte Sagalassos, Antik Pisidya’nın en önemli kentlerinden biri haline gelir. Bu süreç Sagalassos’un Helenistik kültürün etkisinde kaldığı bir dönem olarak hatırlanacaktır.
Sagalassos birçok farklı uygarlığın idaresi altında kaldıktan sonra, M.S 25 yılında İmparator Agustus’un sayesinde yeniden Roma İmparatorluğu’na katılır. Bu dönemde Sagalassos’a yeni anıtsal yapılar inşa edilir, kentin çevresi ihtişamlı yapılarla süslenir. Kentin yükselişi M.S 3.yüzyıla kadar devam eder. Takip eden dönemde ortaya çıkan veba salgınları, ard arda gelen depremler kentteki sosyal yaşamı onulmaz biçimde sekteye uğratır. Arapların yaptığı akınlar ve yaşanan kıtlık sonucu Sagalassos terk edilir. Akdağ’dan gelen topraklarla Sagalassos’un üstü örtülür ve kayıp kent toprak altına gömülür.
Kazılarda Bulunan Önemli Eserler...
Sagalassos Antik Kenti’nde 17 yıldır süren kazı çalışmaları neticesinde toprak altında hapis kalan birçok kıymetli tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Bunlar arasında; Roma İmparatorluğu’nun büyük hükümdarlarından Marcus Aurelius ve Adrian heykelleri, Antonine Çeşmesi, Aşağı ve Yukarı Şehir, Neon Kütüphanesi gibi çok kıymetli tarihi eserleri sıralayabilmek mümkün.
Yenileme ve Yapılandırma Çalışmaları...
Sagalassos’ta görev yapan arkeoloji ekiplerinin ihtiyaç duydukları günübirlik tesisler ve gündelik ihtiyaçları çeşitli özel ve kamu kuruluşlarının destekleriyle sağlanmakta. Özellikle Belçikalılar’ın yoğun ilgisiyle karşılanan Antik Kentin yeniden uyandırılması için ülkede yardım dernekleri kurulmuş.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: